Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Regimul juridic sancționator al delincvenței juvenile…”

Conferința internațională de științe juridice

„Regimul juridic sancționator al delincvenței juvenile…”

Catedra de drept a Facultății de Drept și Științe Economice a Universității AGORA a organizat,vineri, 12 octombrie, în parteneriat cu Direcția Poliției de Frontieră Oradea, Inspectoratul Județean de Poliție Bihor și Asociația Criminaliștilor din România – Filiala Bihor, conferința internațională „Regimul juridic sancționator al delincvenței juvenile și tendințe de evoluție în societatea contemporană”.

Acest eveniment științific este parte a unui proiect aprobat și co-finanțat de către Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, prin Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS), având un comitetul de organizare compus din 21 de membri (din Italia, Grecia, România și Ungaria), între care : președintele de onoare al conferinței – prof. univ. dr. Antonio Iodice – președintele Institutului de Studii Politice „San Pio V” din Roma, co-președinții - prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu,  rectorul Universității AGORA și conf. univ. dr. Elena Ana Mihuț, șeful catedrei de drept, Facultatea de Drept și Științe Economice.
Șeful catedrei de drept motiva astfel alegerea temei conferinței internaționale: „Având în vedere faptul că fenomenul delincvenței juvenile se înscrie pe un trend ascendent în cadrul societății românești, considerăm că este necesară o analiză mai atentă a cauzelor sociale, culturale și economice ale acestui fenomen. De asemenea, tinând cont de nivelul actual de dezvoltare a societății, precum și de accesul nelimitat și necontrolat la fluxul de informații a minorilor, se impune identificarea unor modalități moderne și adaptate psihologiei minorului pentru prevenirea și combaterea acestui fenomen”.
Fără a intra în detalii, dorim să arătăm care au fost problemele puse pe tapet la această conferință: *date statistice privind rata infracționalității în rândul minorilor; *date privind condiția socială, economică și culturală a infractorilor minori;  *raportul de cauzalitate dintre condiția socială, economică și culturală a minorului și familiei sale și săvârșirea faptelor antisociale; *rolul familiei, al școlii și al profilului psihologic al minorului în conduita infracțională a minorului; *condiția juridică a minorului în societate; *tratamentul sancționator pentru minorul care comite fapte antisociale grave; *identificarea unor modalități moderne de prevenire și combatere a conduitei antisociale a minorilor; *tratamentul special al minorului care execută pedeapsa închisorii; *reintegrarea în societate a minorului infractor; *cercetarea criminalistică a infracțiunilor săvârșite de minori.
La discuții, au participat specialiști din domeniul dreptului, sociologiei, criminologiei, psihologiei, cadre didactice universitare, precum și studenți ai Universității AGORA.
 Cu acest prilej a fost lansat primul număr al revistei internaționale de științe juridice „AGORA International Journal of Juridical Sciences”.
 Delia FLORIAN

Trimite email
luni, 31 martie 2025, 16:23:08 Ora de vară a Europei de Est