Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Nașterea Domnului, anuală, e mai mult decât o comemorare, mai mult decât un praznic...”

Marele praznic împărătesc Nașterea Domnului

„Nașterea Domnului, anuală, e mai mult decât o comemorare, mai mult decât un praznic...”

A plouat mult de Crăciun la Oradea. Aceasta nu i-a împiedicat pe credincioșii parohiei „Sf. Apostol Andrei” să fie prezenți, sâmbătă și duminică, la sfânta Liturghie, iar vineri seara la Vecernie și Litie. Potrivit bunelor rânduieli instituite încă de anul trecut, după Vecernie și Litie, părinții parohi Vasile Bota și Ion Alexandru Mizgan i-au așteaptat pe credincioși la o seară specială de colinde.

Așa s-a întâmplat și anul acesta, iar slujitorii sfântului altar au fost bucuroși de prezența colindătorilor, într-un număr însemnat. Fără colindătorii care să vestească Nașterea Pruncului Sfânt, parcă nu știi că e Ajun de Crăciun, iar copiii care vin cu colindul în seara de Ajun sunt tot mai puțini. Așadar, credincioșii s-au adunat în biserica de jos și au cântat colinde tradiționale, împreună cu părinții parohi și cântăreții bisericii.
Momentele de bucurie și de firească emoție i-a cuprins pe toți. Gazda bună și-a omenit colindătorii cu coronițe cu susan și cu vin fiert (și nefiert). La un  pahar de vin, cu toții și-au urat un praznic fericit.
Cuvântul de învățătură al mitropolitului Bartolomeu
Sâmbătă și duminică (în prima și a doua zi de Crăciun), biserica a devenit neîncăpătoare. Sâmbătă, s-a citit pastorala preasfințitului episcop Sofronie Dincec - episcopul ortodox al Oradiei, iar duminică, mesajul preasfințitului Bartolomeu, arhiereu al Vadului, Feleacului și Clujului, mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.
Făcând o paralelă între trecut și prezent, preasfințitul arhiereu Bartolomeu a ținut să sublinieze faptul că „cei mai vechi ai noștri aveau o mai dreaptă înțelegere a Crăciunului decât o avem noi, mulți din cei de azi. Copleșiți de atâta simț al istoriei, suntem tot mai aplecați să observăm pe un Iisus al ei, care s-a născut cândva, cu aproape două mii de ani în urmă, o dată pentru totdeauna, a cărui întrupare o celebrăm printr-o amintire liturgică și, eventual, printr-un ospăț la care El nu a fost poftit. Imnografii Bizanțului știau mai mult decât pricepem noi din cântările lor, și anume că Nașterea Domnului, anuală, e mai mult decât o comemorare, mai mult decât un praznic, mai mult decât o noapte festivă; ea e nu numai amintirea evenimentului, ci evenimentul însuși, tot atât de real ca și acela din Betleem...”
Preasfințitul mitropolit face referire și la „vechile noastre colinde de Crăciun, una din moștenirile cele mai prețioase pentru înțelegerea noastră ca oameni ai locului și neam de durată. Colindele de Crăciun, opere colective ale creatorilor anonimi, evocă sentimentul Nașterii Domnului în versuri de mare adâncime și frumusețe, al căror lirism e alimentat de certitudinea credinței și de participarea afectivă directă.”
Presfințitul Bartolomeu exemplifică și chiar comentează, așa cum ar putea să o facă unii grămătici ai limbii, constatând  că „cei mai vechi ai noștri, anonimii făcători de colinde, ne-au lăsat această bijuterie lirică de a cărei frumusețe eu, unul, nu mă pot sătura în veac: „Mare-i seara de-astă seară,/ Dar nu-i seara de-astă seară,/ Ci e seara lui Crăciun,/ Lui Crăciun celui bătrân/ Când s-a născut Fiul Sfânt,/ Fiul Sfânt pe-acest pământ.”
Analizând versurile și înțelesul lor, mesajul transmis, preasfințitul arhiereu s-a oprit și asupra „uneia dintre cele mai gingașe poezii izvorâte din lirica poetului nostru Mihai Eminescu, Colinde, colinde! (pe care, pentru marea ei frumusețe și prospețime” avea să o citeze în întregime): „Colinde, colinde!
E vremea colindelor,/ Căci ghiața se’ntinde/ Asemeni oglindelor/ Și tremură brazii/ Mișcând rămurelele./ Căci noaptea de azi-i/ Când scânteie stelele./ Se bucur’ copiii./ Copiii și fetele/ De dragul Mariei/ Își piaptănă pletele./ De dragul Mariei/ Și-al Mântuitorului/ Lucește pe ceruri/ O stea călătorului”.
„Nu este liber cel care poate să facă și să spună ce vrea...”
În mesajul său plin de simțire și de har dumnezeiesc, preafințitul Bartolomeu se referă și la libertatea prost înțeleasă de mulți dintre cei de astăzi.
„Din păcate, există printre noi destui creștini care sărbătoresc un Crăciun fără Iisus, o Bobotează fără aghiasmă, un Sfânt Ioan fără Ioan și, mai ales, un An Nou într-un revelion perpetuu, fără sfârșit, condimentat cu narcotice vaporoase, straie impudice, și aburi etilici. Nimic alarmant, dacă o astfel de petrecere în lanț nu s-ar contura ca mod de viață al multora din tinerii noștri de azi, fără nici o apărare legiuită într-un mediu din ce în ce mai agresiv și mai dizolvant.
Pornind de la premiza că planeta noastră este opera lui Dumnezeu, sunt un partizan al mișcărilor ecologiste, care nu-și propun altceva decât refacerea și menținerea pământului în toată puritatea, frumusețea și rodnicia lui. Nu am auzit însă de un ecologism spiritual, de un curent împotriva poluării sufletelor tinere, sistematic agresate de libertinajul mediatic care le inculcă gustul pentru vulgaritate, pornografie, violență și desfrâu. Or, gustul viciat devine mentalitate, iar mentalitatea deviată răstoarnă valorile, consfințind anormalitatea drept normalitate, în interiorul unei libertăți prost înțelese și rău folosite...
Nu este liber cel care poate să facă și să spună ce vrea, ci este liber cel care spune și face ceea ce trebuie și ceea ce este cuviincios.”
Profund și drept întru credință, cinste, adevăr și morală creștină, preasfințitul arhiereu, învățătorul nostru, continuă să tragă semnale.
„Avem o lege pentru protecția copilului, dar ea nu se resimte și pe micul ecran, și cu atât mai puțin în școlile publice unde funcționează, obligatoriu, așa-zisele programe de sănătate care-i învață pe copii cum să îmbătrânească vertiginos prin depravare planificată. Avem o lege antidrog, dar nu și una antidezmăț. Avem o lege anticorupție, dar nu și una antiseducție... Ne interesează copiii străzii, dar nu avem dreptul să-i uităm pe copiii maidanului moral. Astăzi suntem într-o febrilă căutare de soluții împotriva crizei și a sărăciei, dar nu vom face nimic fără remediile spirituale împotriva acestei crime lente și bine studiate care distruge conștiința tinerilor.
Zadarnic curățim pământul de gunoaie dacă-l vom lăsa populat cu oameni deformați și mutilați sufletește.
Vă rog, părinților, ocrotiți-vă copiii! E vorba de viitorul nostru ca neam, popor și patrie...”
Un mesaj plin de învățătură, de sfaturi realiste și utile pe care preasfințitul Bartolomeu ni le transmite din tot sufletul, cu sinceritate și dragoste, spre atenționare și îndreptare. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Nașterea Domnului, anuală, e mai mult decât o comemorare, mai mult decât un praznic...”.

Trimite email
miercuri, 1 mai 2024, 03:26:55 Ora de vară a Europei de Est