Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Magia sărbătorii Crăciunului

Salonta

Magia sărbătorii Crăciunului

Zăpada cernută generos în ultima săptămână a trezit speranța unor Sărbători cum n-au mai fost demult în Salonta. Numărătoarea inversă se apropie de sfârșit: în acest week-end, primarul Török László va declanșa oficial feeria luminilor de Sărbători în municipiul Salonta.

Bradul din fața primăriei și zeci de plase luminoase întinse pe principalele artere rutiere ale orașului vor transforma orașul într-o lacrimă de bucurie la Nașterea Pruncului Isus Hristos.
Sărbătoarea Crăciunului se repetă de zor în grădinițe și școli. Cu mic, cu mare - copii, dascăli și părinți – cu toții amenajează în detaliu scena Nașterii Mântuitorului. Poezii, colinde, personaje și decoruri biblice, brăduți împodobiți, șosetuțe voluminoase gata să ascundă cadouri și dulciuri, căciulițe roșii de Moș Crăciun și multe alte minunății de sezon sunt pregătite în așteptarea Celui ce dăruiește Lumina. Clubul Copiilor și Elevilor din Salonta, coordonat de prof. Bagosi Imre Tibor, a dat startul festivităților Sărbătorii de Iarnă 2010. Miercuri, 15 decembrie, în clădirea Clubului din parcul Central al Salontei a fost organizată prima mare Serbare a pomului de iarnă.
Colegiul Național „Arany Janos”, coordonat de director prof. Liviu Galea din Salonta, are amenajat în holul liceului un nou „Stand românesc de Crăciun” unde, deasupra scenei Nașterii Mântuitorului Isus, se află drapelul românesc. Creație a laborantului Cristian Butcă, colajul tematic-ambiental este inundat de colinde românești în format audio-video. C.N. „Arany Janos” a primit din partea câtorva sponsori locali mărinimoși și loiali bani pentru Pomul de iarnă. Doi brazi falnici sunt instalați în holul și în curtea liceului, iar colindele românești care răsună din ornamentul lor au umplut cu bucurie inimile elevilor și profesorilor. O surpriză deosebită a fost oferită corpului didactic și elevilor de profesorul de religie, pastor Petrică Crețu, care a organizat în incinta liceului un Concert de colinde în interpretarea orchestrei conduse de familia Teofil și Marika Marișcaș, dirijori ai formațiilor vocal-instrumentale din cadrul Bisericii creștine baptiste „Betel” din Salonta și Bisericii baptiste Tinca.
Majoritatea secțiilor de limba română și limba maghiară din cadrul Grădiniței cu program prelungit „Fluierașul fermecat” din Salonta, coordonată de director prof. Lia Butcă, prezintă părinților, în această perioadă, creațiile artistice pregătite pentru Moș Crăciun în cadrul serbărilor tematice „Magia sărbătorii Crăciunului”. Grupa Fluturașilor din cadrul Grădiniței cu program normal „Fluierașul fermecat”, coordonată de ed. Laura Zbârcea, s-a întrecut în fantezie și au pregătit Moșului o serbare de poveste asortată cu desene, poezii, machete deosebite și multe surprize pentru renii lui Moș Crăciun. Lucrările copiilor adunate într-o expoziție inedită au primit calificative la superlativ din partea părinților, cele mai apreciate fiind „Șosetuțele pentru cadouri”, „Lumânările magice”, „Brăduțul din carton colorat” și „Steaua magică”.
Prin implicarea directă a familiei Ioan și Rodica Sala, duminică, 19 decembrie, de la ora 9.00, Sala de Sport a municipiului Salonta va găzdui „Cupa de iarnă PNL” la fotbal în sală. Opt echipe de fotbaliști amatori consacrați din Oradea, Tulca și Salonta, membri ai tineretului liberal, vor disputa cupa și premiile puse în joc într-un campionat fulger la care sunt așteptați peste 250 de spectatori. Tot duminică, între orele 11.00 și 15.00,  Moș Crăciun, ajutat de cei doi spiriduși ai săi va împărți daruri în toate cartierele orașului Salonta. „Dragi copii, atunci când auziți clopoțeii sunând, vă rog să ieșiți cu mic cu mare din casă pentru a-l întâlni pe Moș Crăciun. Sacul lui magic are câte ceva frumos pentru fiecare”, a ținut să precizeze consilierul local Ioan Sala. De la ora 15.30, aceeași familie inimoasă, Ioan și Rodica Sala, invită toată suflarea orașului, indiferent de etnie sau simpatie politică, la Concertul de colinde din parcul Maria, organizat în curtea Muzeului Þăranului Român.
Sorin PETRACHE

Trimite email
sâmbătă, 4 mai 2024, 15:54:25 Ora de vară a Europei de Est