Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Perspective diferite…

Călător, la Marea Baltică

Perspective diferite…

Noi, românii avem mentalitatea noastră caracteristică rezumată de următorul concept străvechi: “Las` că mere așa!”. Acest lucru ne face pe noi unici în toată lumea. Eu cel puțin nu am fost fan al acestui stil de viață și rămân ancorat în trendul moralist, deși acest lucru atrage după sine fiecărui membru stigmatul unei întregi societăți mai dărăpănate psihic.

Continuând la subiectul curent, școala noastră, Liceul “Don Orione” Oradea a avut un schimb de experiență cu o școală catolică foarte bine organizată și administrată din Polonia, anume “Collegium Marianum” din orașul Pelpin, situat în zona Gdansk, Marea Baltică. Perioada acestei ocazii a fost între 27 martie și 2 iunie 2007,  aproximativ o săptămână. Acolo am văzut o perspectivă total diferită despre cum se învârt lucrurile și cum ar putea evolua țara noastră.
Când am plecat, mă gândeam: “Ok, deci va fi ceva nou, diferit și interesant”, cu un pic de neîncredere în sinea mea. Într-adevăr, a fost așa, dar la o scară mult mai mare. M-am trezit într-un loc în care bunul-simț și o minte deschisă fără prejudecăți se văd prin ceva numit abstract “civilizație ”. Totuși, nu se poate vorbi de perfecțiune, numai de evoluție economică și socială evidentă. Atât. Se poate vorbi, totuși, de asemănări între România și Polonia, cel mai evident fiind cultura. Polonia are o cultură bogată, diversificată, tradiții păstrate de-a lungul timpului, precum și multe edificii impresionante (castele construite de către cavalerii teutoni, catedrale impozante, construite în stil gotic). Credința în Dumnezeu este foarte puternică, bisericile fiind pline nu numai de bătrâni, ci și de copii până la cei de vârsta medie. Trebuie menționat că cel mai cunoscut – și iubit – papă s-a născut în Polonia, anume Ioan Paul al II-lea. Ioan Paul a dus o luptă crâncenă împotriva comunismului și l-a condamnat aspru. România, ca și Polonia, își are punctul forte în mănăstirile numeroase ( cea mai mare concentrație fiind în Moldova) și peisaje impunătoare – totuși, așteptăm încă de la prea-iubitul nostru Guvern o infrastructură demnă de comorile noastre naturale care se lasă așteptată așa de mult, că dacă ar fi, nu s-ar mai povesti … - și aceeași credință puternică creștină. Tradițiile românești au fost și ele păstrate cu sfințenie.
Șederea propriu-zisă în Pelplin a fost foarte plăcută. Orașul nu este foarte mare, dar este foarte curat, bine întreținut și un loc relaxant de petrecut timpul. Clădirea liceului este mare, alcătuită din patru etaje, la care se pot găsi sălile de clasă – la fiecare materie se schimbă sala de clasă, fiecare sală fiind dotată și specializată pentru o anumită materie -, sala profesorală, căminele – în cămin ai acces la internet și telefon fix în fiecare cameră -, și cantina. În terenul școlii se pot găsi diverse lucruri deosebite: un lac interesant, un râu mic cu o șoaptă relaxantă, un parc să îți poți limpezi mintea, o bibliotecă pentru devoratorii de cărți, terenuri de baschet și fotbal pentru împătimiții sportului, case separate pentru episcop și preoți, și imensa catedrală din Pelplin, care are altarul numărul doi în înălțime din Europa – catedrala are și două orgi, care mai demult erau conectate. Elevii de acolo sunt tipi serioși, dar și de gașcă.La învățat sunt foarte conștiincioși, au și un program strict, dar se țin de treabă și își îndeplinesc sarcinile într-o manieră profesională. Poate am putea aplica unele lucruri cu succes și în România sau cel puțin să adaptăm unele soluții găsite de ei în domeniul învățământului.
Programul nostru a fost dens, noi vizitând Gdansk – orașul în care cea mai puternică rezistență anticomunistă a crescut și răbufnit -, Gniew, Malbork – unde este câte un castel mare construit de cavalerii teutoni – precum și alte locuri minunate. Gdansk este un oraș impunător, având partea lui modernă și cea medievală. În partea veche se pot vedea urmele unui fost mare port, anume uneltele folosite pentru descărcat marfa de pe vapoare, stilurile diferitelor cladiri și cafenele specifice diferitelor țări din lume.
În concluzie, acest schimb de experiență a fost benefic pentru mine, dar și pentru ceilalți elevi participanți.
Voi încheia acest articol cu citatul meu preferat: “Nimeni nu gândește pentru tine!“
Mircea Ionel MUÞIU
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Perspective diferite…).
                                                                                   

Trimite email
vineri, 3 mai 2024, 11:49:02 Ora de vară a Europei de Est