Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Prima întâlnire a fiilor satului Gurbești

Gurbești – comuna Căbești

Prima întâlnire a fiilor satului Gurbești

Gurbești este un sat al comunei Căbești, așezat de-a lungul Văii Roșia, cu aproximativ 208 locuitori, conform ultimului recensământ.

Prima datare cunoscută a satului Gurbești pare a fi din anul 1744, atunci când comunitatea ortodoxă din satele Josani și Gurbești au cerut pentru repararea bisericii (frecventată de credincioșii din cele două sate) fier de la stăpânul de pământ. Constatăm astfel că vechea biserică de lemn trebuie să fi fost construită cel puțin în secolul XVII, deși satul are o vechime mult mai mare.
Din vremuri vechi și până-n ziua de azi, bisericuța de lemn, așezată pe „Dâmbul Tuchii”, veghează sătucul de pe Valea Roșia și este, într-un fel spus, actul de naștere, dar și pașaportul de trecere prin veacuri al satului.
Următoarea mențiune este tot despre sfântul locaș - episcopul Melentie Kovacs (Covaciu) a văzut biserica în 1752, scriind despre ea „este din lemn, acoperită cu șindrilă”. La 1758, episcopul Sinesie al Aradului vizitează Beiușul și 271 de biserici din zonă printre care și biserica de lemn din Gurbești. Aflăm de asemenea că primii copiști de cărți bisericești, moldovenii care au venit în părțile Bihorului au lucrat și în satele Răbăgani, Saca, Josani, Gurbești și Topa de Sus.
Datele oferite de conscripția din 1778, ne arată că satul Gurbești, alături de Finiș, Nimăiești, Roșia, Căbești, Ceica și Meziad, se număra printre satele cu cele mai multe familii, peste 100. După datele cunoscute, actuala biserică de lemn din Gurbești a fost construită pe locul vechii biserici, în anul 1799 și se afla în proprietatea a două sate, Gurbești și Josani. Ca un arc peste timp, adunarea obștească a satului Gurbești a hotărât construirea unui nou lăcaș de cult, dar într-o zonă diferită.
Întâlnirea fiilor satului
Prima întâlnire cu fiii satului Gurbești a avut loc, duminică, 11 aprilie 2010, în Duminica Tomii sau Paștele Morților, cum se spune în calendarul popular, la întâlnire fiind prezenți peste 300 de cetățeni, mult peste populația actuală a satului.
Manifestarea a început după oficierea slujbei religioase în biserică și la morminte, în jurul orei 15.00.
Coordonatorul activității, gurbeșteanul Viorel Ianc, președintele Asociației „Avram Iancu” din Beiuș, a rostit împreună cu întreaga asistență „Tatăl Nostru”, după care a dat cuvântul  primarului comunei Căbești, Ioan Lezeu, și el fiu al satului, care a adresat un salut de bun venit tuturor celor care s-au adunat pe platoul de lângă școală. „Alături de acești oameni, am crescut și eu, învățând să muncesc la câmp și să îngrijesc turmele de oi. De la ei am învățat jocul popular, cântatul la fluier, strigăturile la higheghe, purtând cu mândrie costumul popular și nu de puține ori sufletul meu a fost alături de bucuriile, necazurile și suferințele lor”, îmi spunea domnul primar.
În aplauzele mulțimii, un miniexcavator a scos simbolic primele cupe din viitoarea fundație a noii biserici pe care sătenii au hotărât să o construiască după planurile unui tânăr arhitect local – Cristina Ianc.
Învățătoarei Viorica Magda i-a fost înmânată diploma de „Fiică a satului Gurbești”, prima persoană din sat care primește această diplomă, pentru cei 34 de ani de activitate neîntreruptă în creșterea și educarea copiilor gurbeșteni. Primarul Lezeu, el însuși unul dintre elevii pe care i-a modelat, a descris-o pe doamna învățătoare ca pe „o a doua mamă, un model de învățătoare. Dacă ar fi mai mulți oameni ca dânsa, generațiile ar crește cu mult bun-simț și respect”.
Profund emoționat, Viorel Ianc a prezentat cartea „Gurbești – vatră de istorie”, un documentar realizat de domnia sa, împreună cu soții Mirela și  Gheorghe M. David, anume pentru acest eveniment, precum și numărul 1 al „Ziarului de Gurbești”, foaie de suflet cu apariție lunară, scrisă de săteni pentru săteni și nu numai, editată prin grija Primăriei comunei Căbești și a Asociației „Avram Iancu” din Beiuș, tipărită pe hârtie, dar putând fi accesată și pe Internet.
A urmat spectacolul artistic care a fost deschis de surorile Mariana și Simona Tomele. În continuare, tinerele vlăstare de la Grădinița din Gurbești au prezentat un montaj literar-artistic. Elena Șerb, Paula Lezeu, Ionel Ienciu, Sebastian Hahău și instrumentiștii Sebastian Lucuța – la vioară și Samirel Domba –la saxofon au interpretat melodii populare și de petrecere. De la petrecere, nu au lipsit nici pălinca, „boții” și vioara cu goarnă. Voia bună a ținut până spre ora 23.00. (Simion Suciu)

Trimite email
duminică, 28 aprilie 2024, 10:39:02 Ora de vară a Europei de Est