Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ordine și siguranță publică pe durata sărbătoririi Paștelui

Poliția e cu noi!

Ordine și siguranță publică pe durata sărbătoririi Paștelui

Pentru ca toți credincioșii să sărbătorească cum se cuvine, în perioada premergătoare sfintelor sărbători de Paști și pe timpul acestora, în intervalul 1 – 6 aprilie 2010, peste 500 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Bihor vor acționa pentru a preveni tulburarea ordinii și liniștii publice, pentru descurajarea și combaterea infracțiunilor sau a altor fapte antisociale care pot aduce atingere ordinii publice, ordinii de drept, integrității persoanelor și bunurilor acestora, precum și pentru asigurarea desfășurării normale a traficului rutier și pietonal.

În toată această perioadă, pentru asigurarea climatului de normalitate și siguranță  publică, prevenirea și combaterea criminalității, polițiștii bihoreni vor acționa în sistem integrat, în echipe mixte, alături de forțele de ordine publică din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră Bihor și din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, urmând a fi efectuate controale în locurile și zonele de interes operativ din mediul urban și rural.
În această perioadă, pe raza județului Bihor se vor desfășura diverse manifestări religioase și culturale, inclusiv în aer liber, cu participarea unui public numeros și cu un aflux important de persoane înspre localitățile și zonele turistice și de agrement. În consecință, urmează a se acorda o deosebită atenție locurilor cu mare fluență de public, în care urmează a se desfășura slujbe religioase și activități culturale, sportive, de agrement, discoteci etc, pentru menținerea unui climat corespunzător de siguranță, prevenirii infracțiunilor cu violență și furturilor.
Polițiștii bihoreni vor acționa în sistem integrat pentru combaterea infracționalității stradale, traficului și consumului de droguri, prostituției și proxenetismului, identificarea persoanelor și bunurilor urmărite în temeiul legii.
La bisericile și lăcașele de cult bihorene se vor desfășura și în acest an slujbe și ceremonii religioase, manifestări la care se estimează un aflux sporit de credincioși, iar în zonele adiacente bisericilor se preconizează o mare aglomerare cu autoturisme.
Polițiștii de ordine publică și poliție rutieră vor acționa în toate localitățile în care se vor oficia slujbe religioase, pentru identificarea elementelor pretabile la acțiuni turbulente ori la săvârșirea unor fapte antisociale și pentru menținerea ordinii publice pe timpul desfășurării slujbelor religioase. Pe toată durata desfășurării slujbelor, în zona bisericilor și a celorlalte locuri de cult vor acționa echipe mixte de ordine publică, pentru a preveni infracțiunile cu violență de orice fel, tâlhăriile, furturile din buzunare și actele de profanare a locurilor de cult.
Pentru fluidizarea traficului rutier, înainte, pe timpul slujbelor și după terminarea acestora, polițiștii Serviciului Poliției Rutiere din cadrul I.P.J. Bihor vor supraveghea și dirija circulația pe principalele artere din localități.
De asemenea, în perioada amintită, în scopul prevenirii producerii unor evenimente negative, polițiștii bihoreni urmează să sporească controalele desfășurate la societățile comerciale, în special la cele care colectează și transportă valori monetare, precum unitățile bancare, hipermarketurile etc, pentru a verifica modul în care se respectă prevederile legale privind paza obiectivelor și sistemele de pază. Urmează a fi verificat și modul în care lăcașurile de cult sunt asigurate din punct de vedere al pazei bunurilor și protecției împotriva incendiilor. Totodată, vor fi organizate activități pentru a se preveni furturile de animale, îndeosebi în mediul rural.
De asemenea, patrule ale polițiștilor rutieri vor fi prezente pe toată durata sărbătorilor de Paști, pe drumurile naționale, județene și pe principalele artere din municipiului Oradea, pentru siguranța traficului rutier, respectarea normelor de circulație și pentru prevenirea producerii accidentelor rutiere. Polițiștii rutieri vor fi prezenți la orele de vârf pe principalele artere din zonele turistice, precum și pe traseele de acces către aceste zone, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor și ambuteiajelor rutiere, fluidizarea și controlul circulației.
Totodată, în această perioadă, polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Bihor vor acționa pentru prevenirea și combaterea  infracțiunilor de natură economică specifice sărbătorilor, împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitar – Veterinare, Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și ai Gărzii Financiare Bihor.
La acțiunile ce urmează a fi desfășurate în această perioadă vor participa și reprezentanți ai Registrului Auto Român Bihor și ai Autorității Rutiere Române Bihor.
În același timp, pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică și în vederea evitării producerii oricăror evenimente deosebite, la sediul I.P.J. Bihor va fi asigurată o rezervă de intervenție formată din polițiști ai Serviciului de Intervenție Rapidă.
Pentru evitarea neplăcerilor pricinuite de aglomerarea arterelor rutiere sau a ambuteiajelor ce pot apărea în această perioadă, Poliția Rutieră face apel la toți participanții la trafic să-și planifice din timp deplasările, să se informeze cu privire la traseul ales, starea drumurilor și prognoza meteo!
Amplă acțiune la granița de vest – Bihor – Hajdu Bihar
Polițiștii bihoreni și omologii maghiari din județul Hajdu Bihar vor fi implicați într-o amplă acțiune „în oglindă” în perioada sărbătorilor pascale.
Având în vedere obiectivul de aderare a României la spațiul Schengen în anul 2011, dar mai ales sarcinile si responsabilitățile specifice Poliției Române cu privire la securitatea persoanelor și bunurilor, prevenirea și combaterea infracțiunilor și menținerea ordinii publice, în perioada 1 – 6 aprilie 2010, începând cu ora 07.00 (ora României), pe raza județelor Bihor și Hajdu Bihar din Ungaria se va desfășura o amplă acțiune simultană, care vizează siguranța tuturor participanților la traficul rutier, prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, combaterea migrației ilegale, prevenirea și combaterea faptelor de natură antisocială, a infracționalității stradale, depistarea persoanelor și bunurilor urmărite în temeiul legii, și, în general, menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, pentru ca, atât credincioșii de rit ortodox, cât și cei de rit catolic, să sărbătorească Sfintele Paști așa cum se cuvine.
Acțiunea (în oglindă), organizată de Inspectoratul de Poliție al județului Bihor împreună cu Căpitănia de Poliție Hajdu Bihar - Ungaria, face parte dintr-o serie de acțiuni organizate în comun de polițiile celor două județe vecine, pregătindu-le pentru cooperare în lupta împotriva criminalității transfrontaliere, după aderarea României la spațiul Schengen, astfel încât, frontierele, care vor fi deschise circulației, să devină porți închise în fața criminalității.
Activitățile se vor desfășura simultan pe raza județelor Bihor și Hajdu Bihar, începând cu ora 07.00.
Inspectoratul de Poliție al județului Bihor a organizat patrule mixte, interinstituționale, care vor acționa pe întreg teritoriul județului și, în special, în vecinătatea punctelor de trecere a frontierei româno – maghiare. Astfel, în acțiune vor fi implicați activ polițiștii Serviciului Poliției Rutiere, cei ai Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului de Investigare a Fraudelor, Serviciului Criminalistic și polițiștii de ordine publică de la Poliția municipiului Oradea, de la Postul de Poliție Borș, de la polițiile orășenești Săcueni și Valea lui Mihai și de la Poliția municipiului Marghita, iar omologii polițiștilor bihoreni din Ungaria (cu aceleași atribuțiuni de serviciu) vor acționa concomitent, de cealaltă parte a graniței.
În cadrul acțiunilor, alături de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Bihor, vor fi implicați activ și polițiști din cadrul Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră Bihor, jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea, reprezentanți ai Serviciului pentru Imigrări, Gărzii Financiare, Registrului Auto Român, Autorității Rutiere Române, Secției Drumuri Naționale, Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și ai Gărzii Naționale de Mediu Bihor, urmând ca reprezentanți ai instituțiilor cu atribuțiuni similare din județul Hajdu Bihar – Ungaria, să acționeze alături de polițiștii maghiari, pe raza acestora de competență. (Alina DINU)

Trimite email
miercuri, 1 mai 2024, 00:22:25 Ora de vară a Europei de Est