Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

În premieră, fotografii făcute de astronauții de pe Stația Spațială Internațională

Joi, în Orășelul copiilor din Oradea

În premieră, fotografii făcute de astronauții de pe Stația Spațială Internațională

Prof. Valentina Matei (de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea) – membru fondator al Astroclubului „Meridian O” și colaborator NASA -, profesor cu har și dar în a vrăji copiii, a adunat, joi (4 februarie 2010), în Orășelul copiilor din Oradea, o mulțime de copii interesați în a „explora” Universul și a „construi” modelul telescopului spațial Hubble.

„Avem, în premieră, fotografii făcute de astronauții de pe Stația Spațială Internațională comandate de noi, ne mărturisește, cu încântare, Valentina.
Am comandat fotografii, am făcut cereri pe care le-am trimis studenților de la Universitatea „San Diego” din California. Ei le-au trimis mai departe astronauților de pe Stația Spațială Internațională... și iată-le aici!”
Pe un poster erau prezentate imagini cu trimiteri în două culori („cele cu galben sunt cele din octombrie, iar cele cu albastru, din februarie”). Copiii orădeni au putut vedea, astfel, în premieră, fotografii cu imagini din China, Odessa, Suceava, Chișinău și Brazilia – San Luis; Marea Caspică, Marea Roșie, Meteor Crater și Insulele Tuamotu.
Prin intermediul imaginilor prezentate în power point, atât copiii, cât și părinții lor (care s-au arătat la fel de curioși) au făcut o călătorie în Univers, iar la întoacere, celor mici li s-a propus să confecționeze modelul telescopului spațial Hubble.
 Și de această dată, au fost selectate câteva locuri de pe suprafața Pământului, care vor fi trimise astronauților de pe Stația Spațială Internațională cu rugămintea de a fotografia acele locuri.
Pe cei mai activi și fideli „parteneri” de dialog și de distracție, Valentina i-a premiat cu diplome, cu ajutorul asistentelor sale gojdiste, Iulia Popescu și Ioana Lăcătuș, din a XI-a E. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În premieră, fotografii făcute de astronauții de pe Stația Spațială Internațională.
 

Trimite email
sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 07:04:39 Ora standard a Europei de Est