Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Schimbarea la față a școlilor din comuna Rieni

Joi, 6 august, în sfântă zi de sărbătoare

Schimbarea la față a școlilor din comuna Rieni

Cine vrea poate. Cine nu vrea să muncească găsește motive și scuze! Joi, 6 august 2009, pe șantierul Școlii din Rieni, se muncea în ciuda faptului că era ziua Schimbării la Față a Domnului...
În comuna Rieni, ca și la Tulca, directorul școlii (inst. Liliana Balint) și primarul (prof. Gheorghe Ioan Bota) colaborează foarte bine, iar rezultatele nu pot fi decât cele scontate.

 Noul și tânărul primar al comunei Rieni, dl Gheorghe Ioan Bota (în vârstă de 28 de ani), este, poate, cel mai tânăr primar din județul Bihor. Ca fost director coordonator al școlilor, cel dintâi gospodar al comunei știe cel mai bine care este soarta școlilor și grădinițelor din Rieni, Ghighișeni, Petrileni, Valea de Jos, Sudrigiu și cătunul Cucuceni. Bine intenționat și realist, dascălul din fruntea obștii vrea să facă minuni în „Þara Minunilor”, cu cap, în ordinea priorităților și în măsura finanțărilor.
 Aflat la primul său mandat, primarul vrea trei lucruri de substanță: drumuri asfaltate, apă și canalizare. Nu mult și prost, ci puțin și bun!
 „Avem 8 km de drumuri neasfaltate, drumuri comunale și străzi, din care un kilometru, la Sudrigiu, care este deja asfaltat. Cei 4,1 km de la Rieni-Ghighișeni sunt în fază de licitație, bani obținuți prin H.G. nr. 577, prin Consiliul Județean, de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței. Canalizarea e în derulare, fiind efectuată, dar și plătită, în proporție de 25 la sută, iar până la sfârșitul anului, prin Ministerul Mediului, preconizăm să ajungem la 40-50 %. Rețeaua de apă este introdusă și funcțională, dar avem probleme cu sursa de apă, în special în satele Rieni, Ghighișeni și Valea de Jos. În acest sens, avem depuse proiecte tot la ministerul domnului ministru Vasile Blaga și așteptăm perioada de depunere pe ordonanța nr. 7. Mai mult decât atât, am depus un proiect pe F.E.A.D.R. și așteptăm finanțare pentru diferența de drumuri, apă, Căminul Cultural din Petrileni și Grădinița cu Program Prelungit din Rieni.”
 Observăm că domnului primar îi plac cifrele și calculele exacte, nu degeaba e profesor de matematică.
 „Ieșim mai bine construind, decât să reparăm...”
 În ceea ce privește soarta unităților de învățământ, dascălul din fruntea comunei a comandat, din start, un S.F. (studiu de fezabilitate) pentru toate școlile și un P.T. (proiect tehnic) pentru fiecare școală, pe care le-a depus la Inspectoratul Școlar al județului Bihor. „Aceste proiecte constau în: reparație capitală la Școala din Ghighișeni, construirea unei grădinițe noi la Petrileni, școli și grădinițe noi la Sudrigiu și Valea de Jos. Sunt multe, dar le vom lua pe rând, sistematic. Eu sunt de principiu că dacă avem 3 lei, să-i băgăm într-o școală și să terminăm ceea ce am început, nu să lucrăm pe zece fronturi, fără niciun rezultat. Studiul de fezabilitate ne arată că ieșim mai bine construind, decât să reparăm. Și astfel, nici nu perturbăm buna desfășurare a procesului de învățământ. Ne-am propus ca în fiecare an să rezolvăm câte un obiectiv...”
 Vorbește tânărul primar... ca din Biblie! 
La Școala din Rieni, se execută izolare termică exterioară
Pe muncitori i-am găsit cocoțați pe schele. Ni se spune că sunt pe punctul de a finaliza izolarea termică exterioară, dar mai au multe alte sarcini: de vopsit pazia și gardul, amenajarea de trotuare în jurul școlii, scări și gresie la intrare...
Însoțiți de doamna director, Liliana Balint, aveam să trecem și pe la școlile din Ghighișeni, Petrileni și Valea de Jos. La Ghighișeni se face reparație capitală: consolidat fundație, înlocuirea coarnelor la acoperiș, schimbarea instalației electrice, geamuri și uși termopan, schimbarea pardoselii cu parchet laminat, lambriuri pe coridoare și în sălile de clasă, zugrăveli interioare și exterioare, centrală termică și magazie de lemne. În contrast cu școala-muzeu, aflată în șantier, terenul de sport betonat și împrejmuit pare o bijuterie.
Pe o ploaie  măruntă și deasă, am ajuns și la Petrileni și Valea de Jos. Văzând starea clădirilor, îi dăm dreptate primarului: nu merită reparate, ci reconstruite. Doamna director oftează, regretând situația. „Din păcate, elevii din ciclul primar de la Petrileni merg la școală la Ștei (la un kilometru distanță). Prin urmare, la Petrileni se va reconstrui doar grădinița.”
O înțelegem. A preluat ... ce a găsit, o moștenire groaznică. Speră, însă, că noul primar se va bate și va face tot ce și-a propus. Îl cunoaște ca om de acțiune, luptător și om de cuvânt.
O sală de sport  și 39 de apartamente A.N.L.
Din datele furnizate de ec. Cornelia Bălan, secretara școlii și doamna director, inst. Liliana Balint, aflăm că în cele patru școli (două cu clasele I-IV de la Sudrigiu și Valea de Jos și două cu clasele I-VIII de la Rieni și Ghighișeni) învață 318 elevi, iar cele cinci grădinițe cu program normal (din Rieni, Sudrigiu, Valea de Jos, Ghighișeni și Petrileni) sunt frecventate de 112 preșcolari. De instruirea și educarea copiilor și elevilor din comuna Rieni se ocupă șapte educatoare (institutori), nouă învățători (institutori) și 18 profesori, toți calificați (majoritatea având gradul didactic I și II). Doamna director a ținut să ne mai informeze despre proiectul de parteneriat „Punte între oraș și sat”, derulat cu Școala cu clasele I-VIII „Miron Pompiliu” din Ștei, despre revista „Tinere condeie”, unde sunt publicate rezultatele obținute de șapte premianți ai școlii (Sebastian Bălan – premiul I, Sebastian Popa – premiul II pe țară, Timotei Pantea și Alina Toma - tot premii II, Mădălin Bințu, George Balș și Andreea Guler – trei premii III, în primul semestru al anului școlar 2008 - 2009 (la Concurs 24, „Piticot” și șah) și despre faptul că primăria le decontează transportul (abonamentul) elevilor și personalului navetist din învățământ.
Nu vom încheia acest reportaj fără să nu facem cunoscute două proiecte de viitor pe care dl primar le dorește finalizate în primul său mandat: o sală de sport cu o tribună de 150 de locuri la „granița” dintre Petrileni și Rieni și 39 de apartamente A.N.L. în satul Sudrigiu. (Ovidiu DAN)  
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Schimbarea la față a școlilor din comuna Rieni.

Trimite email
joi, 2 mai 2024, 02:45:52 Ora de vară a Europei de Est