Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Umoriștii din Ungaria au stabilit un record de audiență!

Sâmbătă și duminică – Serbările comunei Cetariu

Umoriștii din Ungaria au stabilit un record de audiență!

Aseară (duminică, 2 august 2009), la cea de-a X-a ediție a serbărilor comunei Cetariu, umoriștii din Ungaria (Forgacs Gabor și trupa Irigy Hónaljmirigy) au stabilit un record de audiență. „Așa ceva eu nu am mai văzut la celelalte ediții ale serbărilor comunei Cetariu. Cred că sunt circa 10.000 de spectatori”, după cum aprecia, aseară, primarul comunei, dl Vitalyos Barna.

 La cea de-a X-a ediție a Zilelor comunei Cetariu, cei dintâi gospodari ai comunei (primarul, Vitalyos Barna și viceprimarul, Toth Iuliu) ne-au primit, ca niciodată, cu un covor asfaltic impecabil, care te încântă încă de la intarea în centrul de comună. Este una dintre realizările vizibile și notabile ale anului 2009.
 Fiii celor patru sate (Cetariu, Șișterea, Șușturogi și Tăutelec) și două cătune (Fertișag și Peștea), dar nu numai ei, au avut parte, sâmbătă și duminică, de un weekend pe cinste, bucurându-se de un program cultural-distractiv bogat și variat, condimentat din belșug cu muzică bună și umor de calitate, dar și cu o manifestare tradițională de succes – concursul de atelaje (gestionat excelent de referentul cultural al primăriei, dl Sztankovics Iuliu, sprijinit, ca de fiecare dată, de familia Dorsonszki Imre, Ileana și Monica). Și acum, ca și anul trecut, întreaga echipă de angajați ai  primăriei a fost la înălțime!  
La deschidere, au onorat Lakatos Peter și Hunor Kelemen 
Sâmbătă, în deschiderea serbărilor, au evoluat membrii formației de dans modern „Crazy Girls” din Cetariu, formație în care referentul cultural al primăriei, dl Sztankovics Iuliu, își pune mari speranțe.
Pe scenă au urcat apoi, primarul comunei, dl Vitalyos Barna, și cei doi distinși invitați, parlamentarul Lakatos Peter și președintele executiv al U.D.M.R. pe țară, dl Hunor Kelemen, pentru deschiderea oficială a celei de-a X-a ediții a Zilelor comunei Cetariu. În imediata vecinătate, se disputau ultimele partide din cadrul campionatului de minifotbal care a început de dimineață. În câteva momente, scena a fost ocupată de dansatoarele trupei  „Pay Girls” și de solista vocală Mezei Melissa (de 8 ani), un fel de Cleopatra Stratan a Cetariului. Tulkos Romeo (3 Dan), președintele clubului King Do din Oradea, a urcat pe scenă cu trei sportivi (Andrei Moț, George Popa și Marian Sabău) să spargă câteva țigle și bucăți de scânduri. Ca și anul trecut, majoretele vicecampioane naționale „Sun Shine”, instruite de prof. Szabo Timea (prof. de educație fizică și sport la Valea lui Mihai) ne-au încântat cu un număr cu pompoane, iar campiona națională, Szabo Vivien, a mânuit bastonul (Timea mai are în trupă o fetiță la fel de talentată – pe Szalazsi Blanka – locul III pe țară). Când am lecturat programul nu ne venea să credem că se va arunca de-adevăratelea cu telefoane mobile. Uite că așa s-a întâmplat. Mai mulți concurenți, grupați în serii, trebuiau să arunce mobilul de la distanță direct în pubela de gunoi. Unii, da, alții ba! Campionul la aruncarea cu mobile este Bako Ervin, din clasa a VII-a de la Școala cu clasele I-VIII „Benedek Elek” din Cetariu.  
Fotbaliștii au sărbătorit în stil de mari campioni
La campionatul de minifotbal organizat de U.D.M.R. Cetariu și U.D.M.R. Bihor au participat 10 echipe de câte șase jucători fiecare, din Cetariu și comunele învecinate, după cum am aflat de la Bothazy Nandor – vicepreședintele executiv al U.D.M.R. Bihor, responsabil cu sportul și timpul liber. Pe primele trei locuri, s-au situat, în ordine, echipa Gyros King din Sălard (premiată de dl viceprimar, Toth Iuliu și de Bothazy Nandor, cu cupă, diplomă și 300 de lei), echipa din Cetariu – pe locul II (cupă, diplomă și 200 de lei) și echipa din Sântion –pe locul III (cupă, diplomă și 100 de lei); s-au acordat și două titluri: cel mai bun jucător – Peto Zsigmond, cel mai bun portar – Manci Marius. La urcarea pe scenă, fotbaliștii premiați au sărbătorit victoria în stil de mari campioni, stropindu-se cu șampanie.
  Programul cultural-artistic a continuat cu „Pay Girls” – dans modern, Kurucz Anita, Kurucz Andrea și Henrieta, cu o nouă repriză de arte marțiale, cu o dansatoare și o trupă - Anita și „Happy Girls” -  dans modern, urmate de orchestra de țiteră Rákász din Ungaria - muzică populară.
  Preț de mai bine de o oră, o pană de curent a paralizat totul, punând organizatorii pe jar.
  La reluare, orchestra Hoffman din Oradea a încins spiritele cu muzică lăutărească. Aproape la fiecare intervenție, prezentatorii manifestărilor (Daroczi Reka și Meszaros Imre) îndemnau spectatorii să participe la tombola serbărilor, dotată cu trei premii substanțiale (televizor, cuptor cu microunde și mașină de spălat).  Ultimul interpret al serii, Koós Janos din Ungaria, a făcut show, după care tinerii au avut parte de discotecă în aer liber.
  Duminică - concursul de atelaje, dans, muzică și mult umor  Duminică dimineața, manifestările au continuat cu concursul de atelaje (cu cele două probe, de obstacole și proba vânătorească), o competiție tradițională care an de an s-a bucurat de succes, în organizarea Primăriei Cetariu (reprezentată de referentul cultural, dl Sztankovics Iuliu), cu sprijinit familiei Dorsonszki Imre, Ileana și Monica. La actuala ediție, au participat 32 de concurenți din județ și invitați din Ungaria.
  În deschiderea festivității de premiere, pe teren au evoluat majoretele trupei „Mistique” din Oradea. Cupele și premiile au fost înmânate de viceprimarul comunei, dl Toth Iuliu și Dorsonszki Monica. Într-un fel sau altul, toți participanții au fost premiați.
  La proba de obstacole, pe primele patru locuri s-au clasat: Bede Mihaly (din Diosig), Besenyi Jozsef (din Oradea), Poszlos Erika și Sarvari Janos (ambii din Ungaria), iar la proba vânătorească – Balogh Antal, Sarvari Janos și Poszlos Erika (toți trei din Ungaria) și Baba Kalman (din Oradea).
După regalul cailor și atelajelor, spectatorii și-au îndreptat privirile spre scenă, unde au evoluat elevi-artiști de la școlile din Cetariu (îndrumați de înv. Meszaros Gizella) și Șișterea (formația „Iris”, instruită de educatoarea Karacsony Eva, care în cinci ani a ajuns să fie invitată la diferite evenimente culturale la Sălard și Hodoș, dar și în Ungaria).
  Salonului Ely din Oradea (patronat de dna Papp Elisabeta) ne-a încântat cu un show de modă - o prezentare de rochii superbe, purtate de manechine, mai mari și mai mici (iar mica prințesă a avut un număr special). După reprezentațiile de la Paleu, Borș și Cetariu, doamna patroană, Papp Elisabeta, promite să onoreze și invitațiile primite la serbările de la Diosig și Tămășeu.  Protagoniștii următoarelor momente au fost: Melissa („Cleopatra” Cetariului), dansatoarele de la „Iris” și trupa „Mad Street”, care au pregătit atmosfera pentru frumoasa și talentata solistă de muzică ușoară Mohácsi Brigitta – revelația serbărilor acestei veri. Și la Cetariu, ca peste tot pe unde a cântat în această vară, Brigitta a electrizat copiii și tinerii, iar la final, a acordat autografe, în stil de mare vedetă.
  În același registru, cu muzică de calitate și program de cabaret, au evoluat soliștii și dansatorii de la MM Podium din Oradea (Nagy Kinga, Megyeri Jozsef, Meleg Atilla și Meleg Vilmos, Sztallos Tunde și Sztallos Nandor...). Umoriștii din Ungaria (Forgacs Gabor și trupa Irigy Hónaljmirigy), greii serii și ai manifestărilor de sâmbătă și duminică, au adunat, duminică seara, la Cetariu circa 10.000 de persoane, după aprecierea primarului.  Îndrăgiții artiști au părăsit cu mare greutate scena, fiind îndelung aplaudați, ovaționați și bisați. Curând, cerul a fost săgetat de la sol, declanșându-se un superb foc de artificii.
 Pentru cele două zile de distracție (sută la sută), organizatorii (în frunte cu distinsul primar, dl Vitalyos Barna) merită toate felicitările! (Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (338 de poze), accesați Galeria foto: Umoriștii din Ungaria au stabilit un record de audiență!

Trimite email
duminică, 5 mai 2024, 16:23:58 Ora de vară a Europei de Est