Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Gala diplomelor în design vestimentar – ediþia a X-a

Un nou regal de modã

Gala diplomelor în design vestimentar – ediþia a X-a

Designerul Amalia Judea ºi ing. Olimpia Urdea (cadre didactice la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea), precum ºi proaspeþii absolvenþi au oferit orãdenilor un nou spectacol de modã, de înaltã þinutã profesionalã.

 La regalul de duminicã seara, prezentat la scenã deschisã, sub pasajul „Vulturul Negru”, au participat peste 300 de persoane
 Ignãtescu Szucs Alena – colecþia ‚Craiasa zapezilor”
 Alena s-a inspirat din povestea cu acelaºi nume a lui H.C. Andersen, prezentând o „crãiasa” a zilelor noastre, sensibilã ºi sofisticatã, care îmbracã acest haute-a-porter de ocazie.
 Principalul motiv ornamental al colecþiei este desenul fulgilor de zapadã, realizat prin elemente croºetate sau prin broderii de maºinã. Straturile pufoase de zãpadã sunt redate prin construcþii volumetrice de tull, iar verticalitatea þurþurilor de gheaþã, prin volane aplicate de organza.
 Duma Ana Maria Mihaiela - colecþia “Spi-wear
 Este o colecþie-obiect inspiratã din Paianjenul-bananã ºi pânza de pãianjen.
  „ Mai puternic decât oþelul ºi mai elastic decât cauciucul, firul þesut de pãianjeni nu poate fi întrecut în rezistenþã la rupere, la capacitatea de întindere ºi duritate.
Colecþia este formatã din opt þinute în volume mari, preluând forma coconului, într-o cromaticã vie, asemenea paianjenului-bananã pe care l-am folosit ca sursã de inspiraþie”, declarã autoarea.
 Astrid Þirlea – “Indieform”
 Colecþia intenþioneazã sã anime moda bãrbãteascã autohtonã atât de puþin exploratã pânã acum prin propunerea a opt þinute tinereºti pentru uniforme ºcolare. Conceptul de bazã al colecþiei este antagonismul dintre uniformitate ºi individualitate. Colecþia prezintã o paradã a tocilarilor rebeli, care totuºi pun mare accent pe înfãþiºarea ºi pe gusturile lor în materie de modã, muzicã, film ºi carte!
 Cobzaru Anca - „Mademoiselle Poupée”
 E o colecþie din 11 piese, urmare a explorãrii formelor corsetului ºi a luxului vestimentar din perioada Belle Epoque. Broderia manualã ce decoreazã piesele vestimentare a fost inspiratã de feroneria Art Nouveau. Deºi cromatica poate pãrea îndrãzneaþã unora, ea este rezultatul studierii tendinþelor pentru acest sezon 2009.
 Marchidan Natalia – „Hundertwasser”
 Colecþia primãvarã-varã 2009 este o colecþie exclusiv pentru tineret, formatã din opt þinute, inspiratã din stilul artistului austriac multitalentat Friedrich Hundertwasser (1928-2000), pictor, grafician ºi arhitect. Conceptul colecþiei este bazat pe experimente ce au la bazã noi viziuni asupra croielilor, detaliilor ºi  formelor aranjate asimetric, þinutele fiind croite dupã linii ce evidenþiazã silueta, o colecþie ce se remarcã prin jocuri de forme ºi combinaþii inedite de linii, tãieturi, suprapuneri, culori, inspirate din lumea artistului austriac.
 Oláh Orsolya Beáta - „Athenian Golden Tailors”
 Beata ne prezintã o colecþie ispiratã din costumele tradiþionale greceºti. Accentele cad pe ornamentele realizate manual, mesajul pe care vrea sã-l transmitã colecþia este: „Cea mai scumpã bijuterie a omului e mâna sa de aur”.
 Loredana Novotni –  „Sailor Lolita”
 Colecþia sugereazã o feminitate tip Lolita: o seducþie parþial exprimatã ºi, deci, imprevizibilã, contopitã cu feminitatea pe deplin dezvãluitã, a unei femei mai mature. Siluetele sunt ultra feminine ºi deseneazã o divã urbanã glamour sau o femeie romanticã, chic care se inspirã din moda anilor’40.”
 Alexandra Marin –„Armonia”
 „Prin colecþia „Armonia”  doresc sã arat cã frumuseþea constã în natural, simplitate, echilibru, cã acestea existã încã printre noi ºi trebuie doar redescoperite. Este un haute-a-porter pentru sezonul toamnã-iarnã 2009-2010 destinat femeilor. Am îmbinat ordinul doric, masculin ºi robust cu cel ionic, feminin ºi elegant, rezultând o armonie a formelor. Culori pastelate, obþinute prin tehnica batik, se opresc uneori în culori strãlucitoare, se îmbinã cu acestea sau în unele locuri sparg formele ºi se pierd trecând dincolo de spaþiul þinutei.”
 Boldiº Simona-Claudia –„'RockArt”
 „Am ales muzica pentru colecþia mea, ca punct de pornire, prin stilul rock. Propun þinute misterioase, gama cromaticã fiind pe negru, dând o notã uneori morbidã celor opt þinute ce alcãtuiesc colecþia, negrul, culoarea predominantã în întreaga colecþie, simbolizeazã forþã, individualitate ºi mai ales sexualitate.”
 Piesele vestimentare ale colecþiei sunt rezultatul simbiozei pe care absolventa o vede între un gen muzical – rock-ul – ºi arta veºmântului.
 Codrea Alina  - „Timpuri”
 Lucrarea cuprinde opt piese inspirate din portul popular din judeþul Maramureº.
„Prin aceastã colecþie, doresc sã trezesc interesul tuturor de a pãstra tradiþiile, deoarece tradiþiile populare româneºti rãmân tezaurul nostru cel mai de preþ. Propun colecþia spre a fi purtatã la sãrbãtorile satului românesc.”
 Dreghiciu Diana – „Lovley’50’s”
 Avem în faþã o inspiraþie a anilor ’50, Dior ºi stilul american. 
  Inspiraþia emanã dintr-un trecut care s-a oprit si s-a transformat pentru a se naºte din nou.
 Ideea de bazã în colecþie pleacã de la afirmarea feminitãþii prin marcarea liniei taliei ºi modificarea gulerului, atât ca formã, cât ºi ca linie de montare.
 „Am încercat sã aduc atmosfera anilor ’50 prin talia accentuatã ºi m-am jucat cu dimensiunea gulerelor ºi a cutelor pe care le-am amplasat în diferite zone ale vestimentaþiei ºi în dimensiuni variate, echilibrând compoziþia în chip armonios.
 Viliga Laura – „Titania”
 Titania, crãiasa zânelor, a fost elementul ce a stat la baza realizãrii colecþiei (magie ºi mister, într-un ansamblu de þinute vestimentare degajând feminitate; materialitãþi fluide, semitransparente, drapaje).  
 Abrudan Natalia – „Vulgarity Decency”
 Natalia ne propune o colecþie inspiratã din istoria corsetului, realizatã printr-o alternanþã de materialitãþi transparent-opac, lucios-mat, într-o cromaticã provocatoare.
 Brie Daciana – „Veºmântul personalitãþii”
 Colecþia este o invitaþie de a pãtrunde în sufletul omului ºi de a-i descoperi personalitatea.
  Austeritatea, înþelepciunea ºi marea dragoste faþã de aproapele sãu sunt trãsãturile personalitãþii Elisabetei I, regina Angliei, care a trãit în secolul al XVI-lea, ridicând Anglia pe culmile prosperitãþii ºi redându-i pacea. Epoca în care a trãit numindu-se „Epoca de aur”. 
  „Cum bine ºtim, „sufletul în genere este strâns legat de trup”, aºa cã am studiat în paralel trãsãturile personalitãþii Elisabetei I ºi vestimentaþia acesteia. Am îmbinat elemente din cele douã categorii rezultând astfel colecþia pe care o vedeþi”. (Olimpia U.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: Gala diplomelor în design vestimentar – ediþia a X-a.

Trimite email
sâmbătă, 4 mai 2024, 02:45:01 Ora de vară a Europei de Est