Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

De Zilele comunei Borș – ediția 2009

Cu primarul Batori Geza, despre trecut și viitor,

De Zilele comunei Borș – ediția 2009

Am revenit joi (23 iulie 2009) în biroul primarului comunei Borș, Batori Geza, știind că sâmbătă și duminică (25 - 26 iulie), în comuna Borș va fi sărbătoare: Zilele comunei Borș – ediția 2009, o întâlnire a fiilor celor patru sate: Borș, Sântion, Santău Mic și Santău Mare, dar nu numai...

 Programul celor două zile
 Sâmbătă (25 iulie)
 17.00 – deschiderea festivă (pe terenul de sport din Borș)
 17.15 – programul  majoretelor campioane „Margareta” din Sântion
 17.45 – teatru de păpuși, cu trupa „Lilliput” din Oradea
 18.45 – spectacolul trupelor de dans: Tini Dance Borș, Black & White, Hip-Hop Sântion, Shake & Dance, Superstyle Oradea
 19.45 – recital Mohacs Brigitta
 20.30 – formații de dans: Tini Dance Center și B 612 – Săcuieni
 21.20 – Star Group de la Școala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea
 22.00 – concert Szandi din Ungaria
 23.00 – Discotecă în aer liber
 Duminică (26 iulie)
 17.00 – concursuri pentru copii
 18.00 – demonstrație Taekwon-do, cu sportivii clubului King-Do Oradea
 18.30 – formații de țiteră „Rakasz”, Komadi din Ungaria
 19.00 – gala dansului popular: Galagonya Borș, Szentjanosbogar Sântion, precum și formații de dans din Santău Mic și Santău Mare
 20.00 – trupa de dans Control Dance Group
 21.00 – programul Atelier „M” din Oradea
 22.00 – concert „Dolly Roll” din Ungaria
 23.00 – concert „Amazon Asz”
 24.00 – foc de artificii
 24.15 – concert Dreamers
 01.00 – discotecă.
 Vestiar, sală de fitness, parcurile din Borș și Santău Mic – bijuterii
 Am ieșit pe teren cu dl primar Batori Geza să vedem ce s-a înfăptuit de la sărbătoarea de anul trecut. 
 Am pornit spre șantierulul sălii de sport, poposind câteva momente în cochetul părculeț amenajat în imediata apropiere, a cărui apă arteziană pare incendiată noaptea, sub mănunchiul de raze colorate care vin din interiorul bazinului, refectându-se în apa mereu urcătoare, altfel spus... apa din mijlocul părculețului pare un foc!
 Până să ajungem în parc, am aflat despre canalizarea (cu senzori speciali), o lucrare de anvergură (aflată în derulare – cca 60%) cu care dl primar va sparge gura târgului. Serviciul de salubrizare era în priză, mașinile goleau pubelele de pe străzi chiar sub ochii noștri. La sala de sport se lucra pe toate fronturile. E vorba de o sală mare, de genul celei din Sântandrei, dotată cu o tribună de 150 de locuri. Lucrările avansează într-un ritm mulțumitor (aflate cam la 80%), urmând ca în luna noiembrie, după estimarea dlui primar, sala să fie predată de către echipa dlui ing. Adrian Jurcuț, șef de lucrări, băieții maistrului Fenesi Laszlo dovedind seriozitate, hărnicie și profesionalism. Dar cum bijuteria nu poate străluci în mijlocul câmpului, terenul din jur va fi amenajat gospodărește, primarul având în plan și alte surprize care să bucure tineretul comunei.
 În vara trecută, la Santău Mic se amenaja un parc de miliarde la căminul cultural. Acum, superbul parc strălucea în soare ca o bijuterie. Flori, arbuști și multă iarbă, toate frumos întreținute, lampioane, bănci, aparatură pentru joacă, două fântâni...un adevărat colț de rai! Revenind în centrul de comună, ne-am îndreptat spre terenul de sport care va găzdui, sâmbătă și duminică, serbările acestei veri. În parcul de distracții se montau aparatele, iar în spatele porții de fotbal se pregătea montarea scenei. Noi, însă, aveam în obiectiv vestiarul fotbaliștilor de la ”Viitorul” Borș, echipă care a încheiat campionatul pe locul IV. Anul trecut, am consemnat locul VIII. Păi da! De când cu bijuteria de vestiar, sală de fitness și saună, băieții au săltat de pe VIII pe IV. Antrenorul echipei, Marton Zsolt, recunoaște că investiția a meritat, fiind și o carte de vizită a echipei și a primarului, o mândrie a comunei și un bun pentru toți cetățenii comunei, și nu numai, pentru că până și orădenii au început să vină și să se aboneze la sala de forță...
 Un proiect F.E.A.D.R.... pe trei ani  
 Destoinicul primar nu se lasă, se zbate,  scrie proiecte și câștigă un nou proiect (pe trei ani), un proiect integrat F.E.A.D.R. (finanțat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) în valoare totală de 3,3 milioane de euro (2,5 milioane din partea U.E și a statului român, iar 0,8 milioane din fonduri locale). Proiectul este o sumă de cinci subproiecte care vin să rezolve tot atâtea probleme cetățenești în două localități ale comunei, la Sântion și Santău Mare. Este vorba despre: Îmbunătățirea sistemului de alimentare cu apă a localității Sântion, Canalizarea menajeră în satul Sântion, Modernizarea și reabilitarea străzilor din Sântion, Construirea unui centru de bătrâni în localitatea Santău Mare și Modernizarea Casei de Cultură din Santău Mare.
 Contractul de finanțare este semnat, iar la sărbătoarea din 2010, primarul Batori Geza speră să ne și arate demararea lucrărilor pe cele cinci șantiere de lucru. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: De Zilele comunei Borș – ediția 2009.

Trimite email
joi, 2 mai 2024, 06:46:50 Ora de vară a Europei de Est