Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Vechiul Testament, relevat prin 300 de sonete” și „Avram Iancu, moțul francez”

Joi, la Muzeul Național al Literaturii Române, vor fi lansate două volume ale avocatului Pașcu Balaci

„Vechiul Testament, relevat prin 300 de sonete” și „Avram Iancu, moțul francez”

Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește joi, 4 aprilie 2024, de la ora 13.00, în Sala Perpessicius din Str. Nicolae Crețulescu 8, lansarea a două volume, „Vechiul Testament, relevat prin 300 de sonete", Editura Școala Ardeleană, Cluj Napoca, 2023, și, având în vedere faptul că 2024 este Anul Avram Iancu, 200 de ani de la nașterea lui (1824-2024), „Avram Iancu, moțul francez", purtând semnătura avocatului Pașcu Balaci.

Vorbitori: Lucia Verona, dramaturg, și avocat dr. Iosif Friedmann-Nicolescu, directorul Centrului de Istorie a Avocaturii.
„Când vezi Sfânta Scriptură vezi un munte, e muntele din Isaia 2, e Sionul binecuvântării întru Legea Domnului, de aceea nu voi încerca să surprind toate structurile poetice desfășurate aici de cinstitul autor, ci doar să-i dau ceea ce este drept, ori de drept, domnia sa fiind avocat ca profesie, și eu receptând această lucrare ca pe o deplin credibilă pledoarie pentru dovedirea veșniciei Cuvântului și a înveșnicirii încuvântatului", scrie pr. Ioan Chirilă.
Pașcu Balaci (n. 8 mai 1956, satul Șebiș de Beiuș, județul Bihor) a studiat la Liceul „Samuil Vulcan" din Beiuș, între 1971 și 1975, apoi la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca, promoția 1981. Debut cu poezii în revista școlară a Liceului din Beiuș: Pagini de ucenicie, 1971. Consilier juridic la Marghita (1981-1986), Oradea (1987-1988), redactor la revista Flacăra din București (1989-1991), publicist comentator la ziarul Crișana, Oradea (1992-1996), avocat din anul 1997 și până în prezent în cadrul conducerii Baroului Bihor, unde deține funcția de cenzor. Președinte al Cenaclului literar „Barbu Ștefănescu Delavrancea" al Baroului Bihor, din 1998. Doctor al Universității Babeș-Bolyai, Facultatea de Istorie și Filosofie, cu teza: Arbitraj internațional asupra problemelor litigioase din sud-estul Europei. Provincia Kosovo. Cetățean de onoare al comunei Telciu pentru piesa Fluierul de oțel, dedicată martiriului lui Tănasă Todoran, tras pe roată în 1763 la Salva, județul Bistrița-Năsăud, și consacrat sfânt al Bisericii Ortodoxe Române. Cetățean de onoare al orașului Ştei (Bihor) pentru publicarea volumelor Cartea de uraniu, Scrisorile secrete ale tovarășului Ivan din Ştei către iubita sa din Moscova, Zbor clandestin al unui rus îndrăgostit de la Ștei la Moscova şi retur și Scrisorile frumoasei şi neîmblânzitei Liudmila Zenaida Groznîilanskaya din Moscova către răbduriul ei Ivan Ivanovici Ivanov din Ştei. Invitat de onoare la prima ediție a Festivalului EUROPA NOVA, consacrat limbilor sud-est europene, organizat de Ambasada României și Ambasada Republicii Moldova, septembrie 2013, Bruxelles, pentru prezentarea în limba franceză a pieselor de teatru publicate.
Cărți publicate: 50 de sonete, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1994; Muntele osândiților, teatru, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1995; Când îngerul aduce cheia, sonete, Editura Anotimp, Oradea, 1998; Poeme, Editura Anotimp, Oradea, 1999; Sonetele către Iisus, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2000; Sonetele către Iisus, ediția a II-a, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2002; Sonetele grecești, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2002; O călătorie în Grecia, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2004; Viața lui Iisus în treizeci și trei de tablouri, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2004; Cruciada, teatru, Editura Cartea Românească, București, 2004; Slăvește suflete al meu pe Domnul, sonete, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2007; Fluierul de oțel, teatru, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2008; Penelopa se mărită, teatru, Editura Palimpsest, București, 2008; Secvențe pariziene, Editura Convex, Oradea, 2009; Sonetele germane, Editura Biblioteca revistei Familia, Oradea, 2009, Epistole din Șebiș, sonete, Editura Dacia XXI, Cluj-Napoca, 2010; Tunul de cireș, teatru, Editura Primus, Oradea, 2011; O călătorie în Italia, Editura Biblioteca revistei Familia, Oradea, 2012; Scrisorile secrete ale tovarășului Ivan din Ştei către iubita sa din Moscova (roman epistolar), Editura Biblioteca revistei Familia, Oradea, 2013; Jeanne d'Arc (limba franceză) Editura EuropaNova, Oradea-Bruxelles, 2013, Cartea de uraniu, Editura Biblioteca revistei Familia, Oradea, 2014; O sută de ani de pace sau A fost foarte frumos, mi-a părut foarte bine... (teatru), Editura Biblioteca revistei Familia, Oradea, 2015; Regina și Martirii, teatru, Editura Aureo, Oradea, 2015; Martirii Beiușului și Unirea cea Mare, teatru, Editura Aureo, 2017; De la Beiuș la Bruxelles, Editura Aureo, Oradea, 2017; Zbor clandestin al unui rus îndrăgostit de la Ştei la Moscova şi retur, Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2017 (carte distinsă cu Marele Premiu la Festivalul internațional de poezie de la Lancrăm-Sebeş); Dosarul Kosovo, Editura Convex, Oradea, 2020; Sonetele Lancrămului, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2021.
Intrarea este liberă.
Loreta Popa

Trimite email
sâmbătă, 4 mai 2024, 01:55:24 Ora de vară a Europei de Est