Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Direcția Tehnică și-a prezentat raportul de activitate pe anul 2023

Miercuri,

Direcția Tehnică și-a prezentat raportul de activitate pe anul 2023

Viceprimarul Marcel Dragoș, directorul executiv al Direcției Tehnice din Primăria Oradea, Sebastian Marchiș, împreună cu directorii adjuncți Aurelia Țenț și Adina Popa, au susținut miercuri (7 febr. 2024), o conferință de presă în care au prezentat bilanțul de activitate al Direcției Tehnice pe anul 2023, dar și propunerile de investiții prevăzute pentru acest an.

Viceprimarul Marcel Dragoș a menționat că această direcție are rezultate vizibile în tot municipiul: „Aș dori să felicit colegii mei din cadrul Direcției Tehnice deoarece anul 2023 este anul cu cele mai mari investiții derulate de către ei. A fost un an foarte greu dar am avut bucuria și plăcerea de a constata că la finalul acestui an au fost închise aproape toate proiectele, iar dacă faceți o comparație între raportul din anul 2022 și cel de pe anul 2023 vă puteți da seama de numărul mare de investiții, mai ales în infrastructură, care au fost derulate de către această direcție".
Directorul Direcției Tehnice, Sebastian Marchiș, a prezentat situația lucrărilor de întreținere, reparații, amenajări străzi, poduri și trafic rutier din municipiu, precum și celelalte activități ale direcției.
Conform spuselor directorului, activitatea de bază a Direcției Tehnice constă în lucrările de întreținere, reparații, amenajări străzi, poduri și trafic rutier din municipiu precum și lucrările de investiții aferente acestui patrimoniu. Astfel, la finalul anului 2023, în municipiul Oradea, dintr-un număr de 935 de străzi în lungime totală de cca 471,548 km, 724 de străzi, în lungime de cca 383,349 km, sunt modernizate integral sau pe tronsoane de stradă, iar 211 străzi, în lungime de cca 88,199 km, sunt nemodernizate sau nu sunt modernizate pe întreaga lungime a străzii.
Pentru lucrările de întreținere, reparații străzi, poduri și trafic rutier s-au cheltuit în cursul anului trecut 31.322.828,97 lei cu TVA (față de 32.500.000 lei în 2022).
Printre altele, în anul 2023, în cadrul lucrărilor de investiție finalizate de către Direcția Tehnică pot fi amintite:
*Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul - Dimitrie Cantemir
*Modernizare străzi: Cireșilor, Eugen Potoran, Eugen Groza, Virgil Maxim, Macului, Ioan Ciordaș, Roman Mottl, Episcop Radu Demetriu, Gheorghe I. Șișești, Ștefan Lupșa, Denis Diderot, Jean Săndulescu, Corneliu Zdrehuș, Romer Floris, Boda Oszkar, Lucian Drimba, Traian Moșoiu;
*Reabilitare străzi: Episcop Dr. Vasile Coman;
*Pod peste pârâul Peța în zona străzii Feldioarei;
*Amenajare pistă Pumptrack în Parcul Salca II;
*Realizare accese auto și spații de parcare în zona străzii Constantin Nottara și zona străzii General Nicolae Șova;
*Regenerare urbană - spații verzi, accese rutiere și spații de parcare în perimetrul str. Nufărului - str. Nojoridului - str. Leonardo Da Vinci - str. Ciheiului - etapa 1 și etapa 2.
Pe lângă lucrările de întreținere a străzilor, Direcția Tehnică a desfășurat și activități legate de semnalizarea rutieră, precum întreținerea semafoarelor, executarea marcajelor rutiere, întreținerea indicatoarelor și montarea unor stâlpișori metalici de protecție, panouri reflectorizante, oglinzi rutiere etc.
În ceea ce privește lucrările pe străzile nemodernizate, în anul 2023 au fost executate lucrări de întreținere și reparații pe 150 de străzi nemodernizate. Pentru aceste lucrări au fost utilizate peste 1.141 de tone de asfalt aferent suprafeței de 9.670 mp.
Spații verzi, proiecte de investiții privind reamenajarea parcurilor orădene
În ceea ce privește activitățile legate de întreținerea spațiilor verzi din Oradea, în cursul anului 2023 au fost executate lucrări de întreținere, reparație şi execuție mobilier urban în valoare de 952.956,76 lei cu TVA.
S-au montat șase toalete cu auto-spălare, amplasate astfel: Parcul Salca două bucăți, respectiv câte o bucată în Coridorul verde din Cartierul Grigorescu, Parc Ion Bogdan, Coridor verde în cartierul Soarelui și promenadă mal Criș - strada Sovata. Valoarea totală de achiziție a toaletelor publice este de 1.462.807,50 lei cu TVA.
În Parcul Olosig au fost montate două echipamente de joacă destinate persoanelor cu dizabilități, un carusel și un leagăn, ambele provenite din donația Asociației Deficienților Locomotori Bihor.
De asemenea, anul trecut în Municipiul Oradea au fost plantați 790 de arbori ornamentali, fiind amenajate şi reabilitate spații verzi pe o suprafață de aproximativ 7.200 mp.
Valoarea totală a lucrărilor este de 4.363.367,98 lei cu TVA (față de 3.171.964 lei în anul 2022).
Totodată, au fost actualizate un număr de șase acorduri de colaborare și încheiate opt acorduri de colaborare noi cu agenți economici, în vederea punerii în aplicare a programului de conservare a zonelor verzi din Municipiul Oradea. În total, în Municipiul Oradea sunt în vigoare 62 de acorduri de colaborare, pe o suprafață cumulată de aproximativ 52.635,5 mp.
Investiții noi în 2024
Legat de proiectele propuse spre realizare în anul 2024, directorul Sebastian Marchiș a menționat că în situația în care va fi aprobată finanțarea în cadrul bugetului Primăriei Oradea pe anul 2024, Direcția Tehnică are în intenție elaborarea de proiecte și execuția altor obiective de investiții după cum urmează:
*Construire drumuri colectoare pentru Centru de Transport Intermodal;
*Construire strada Diasporei;
*Modernizare străzi: Bunyitay Vince, Valea Frumoasa, Lirei, Sofiei, Gheorghe Doja - tronson zona intersecției cu strada Livezilor, Arinului - tronson Adevarului - Sofiei, Vicent Van Gogh, Moreni - tronson cuprins între strada Rădăuților și Moliere, Maramureșului - tronson cuprins între strada Rădăuților și incinta CFR, Rădăuților - tronson cuprins între strada Maramureșului și strada Moreni, Ion Isaiu, Dejului, Emil Cioran, Emile Zola, Eugen Lovinescu, George Bacovia, J.-J. Rousseau, Iustin Popfiu, Hadrian Daicoviciu, Zaharia Macovei, Nicolae Toma, Lucreția Suciu, Bulgarilor, Plantelor, Prunilor, Dâmbului, Răspântiilor, Plugului;
*Pasaj subteran la intersecția dintre Bulevardul Decebal și strada Tudor Vladimirescu și lărgire strada Tudor Vladimirescu la patru benzi de circulație;
*Construire pasaj Centru de Transport Intermodal;
*Organizarea  evenimentului „ Oradea in Bloom";
*Amenajarea de pereți verticali și acoperișuri verzi - stațiile  de tramvai  din Piața Unirii;
*Campanie de plantare a 2.900 de arbori ornamentali: 408 arbori în campania de primăvară și 2.500 de arbori în campania de toamnă-iarnă;
*Preluarea în întreținere a grădinii publice Ciuperca, în baza unui acord cadru;
*Master Plan 2024-2033 - Patrimoniul arboricol al municipiului Oradea: plantări și tăieri de arbori;
*Achiziția unui număr de 100 de bănci de odihnă, care vor fi amplasate în cvartale de locuit și pe spațiile publice (promenade, parcuri etc.);
*Achiziția unui număr de 100 de rastele pentru biciclete, care vor fi amplasate în cvartale de locuit și pe spațiile publice;
*Amenajare zonă verde și de agrement str. Ion Bradu - Iancu de Hunedoara - mal Peța;
*Modernizare Parc N. Bălcescu;
*Coridor verde str. Făcliei - zona Silvaș etc.

Trimite email
sâmbătă, 18 mai 2024, 12:33:57 Ora de vară a Europei de Est