Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Proiectul educațional județean ,,Fii curajos, vorbește!”

Lansare de proiect la Școala Gimnazială ,,Ioan Slavici” din Oradea

Proiectul educațional județean ,,Fii curajos, vorbește!”

Joi, 23 noiembrie 2023, la Școala Gimnazială ,,Ioan Slavici" din Oradea a avut loc lansarea proiectului educațional județean ,,Fii curajos, vorbește!"

Proiectul ,,Fii curajos, vorbește!" este un proiect educațional județean de dezvoltare personală pentru copii și adolescenți, părinți și profesori, parteneri. Este un proiect inedit, util, explorator și creativ, necesar în vremurile noastre, un proiect ce facilitează dezvoltarea abilităților de comunicare orală, deschiderea emoțională și vorbitul în public.
Prin obiective, metode, instrumente educaționale, impact, colaborare și implicare a cadrelor didactice, precum și a celorlalți parteneri de proiect, prin formele de organizare (lecții deschise, consiliere, mese rotunde, zile de sărbătorire, petreceri în săli de evenimente, tabere, interviuri), evaluare și premiere (diplome, premii, tabere, mese calde, spectacole, diferite stimulente), proiectul creează contextul necesar de dezvoltare personală, astfel încât beneficiarii proiectului să capete încredere în sine și să dezvolte o stimă de sine ridicată, cu mari beneficii pentru sănătatea fizică, mentală și emoțională, dar și adaptarea cu ușurință la provocările vieții, la situații de vorbit în public, la interviuri.
Elevii claselor implicate au purtat cu mândrie ecusoanele specifice proiectului și au creat/au descoperit cuvinte și mesaje motivaționale pe tablă, pe baloane albastre sau pe tablouri motivaționale create de către fondatorul proiectului. Ei au conștientizat scopul și obiectivele propuse, iar atmosfera de sărbătoare i-a însuflețit așteptând cu nerăbdare începerea activităților ofertante ale proiectului.
La activitatea de lansare a proiectului au participat: profesor Buzulică Brîndușa, responsabilul de proiect și directorul școlii gazde, Lia Marinela Avram, manager, fondator și coordonator de proiect județean, terapeut/LifeCoach/Speaker/trainer/mentor/autor/ profesor, reprezentant al  S.C. Terapii Esențiale S.R.L., coordonatorul principal de proiect județean - profesor Luca Cristița de la Școala inițiatoare aplicantă de proiect - Școala Gimnazială ,,Ioan Slavici" din Oradea, Leva Lenuța - viitor partener/sponsor de proiect și  reprezentant al părinților de la clasa a IV-a A din Școala Gimnazială ,,Ioan Slavici" din Oradea, precum și  psiholog/maestru Reiki - Mirela Codilă - președinte al Fundației Life 2008.
Oaspeți la lansare au fost și cadre didactice - membri ai echipelor de proiect din școlile partenere: Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" Oradea, Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" Oradea, Școala Gimnazială ,,Lucreția Suciu" Oradea, Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" Oradea, Școala Gimnazială ,,Szacsvay Imre" Oradea, Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea, Școala  Gimnazială Nr. 11 Oradea, Școala Gimnazială Nr.1 Hotar și structura Școala Gimnazială Nr. 2 Țețchea/ Hotar, jud. Bihor și Școala Gimnazială Nr. 16 Oradea.
Profesorilor invitați li s-au alăturat reprezentanții instituțiilor partenere cu care s-au încheiat acorduri de parteneriat în proiect, iar cu unele dintre aceste instituții s-au încheiat și contracte de sponsorizare pentru elevii cu activități/merite deosebite în cadrul proiectului. Instituțiile partenere în proiect sunt: firma SC. Rocosan SRL - Centrul de Echitație ,,Mentor", Hidișelu de Jos; firma SC. Aqua Magic Expert SRL - Centrul de recreere ,,Arruba Garden" din Paleu; Parohia Ortodoxă ,,Mihai Eminescu" Oradea, Biserica ,,Învierea Domnului"; Farmacia naturistă SC. ,,Laurus Plant" SRL din Oradea; Florăria ,,Je t'aime" din Oradea; firma ,,SC. Salomgeo Therm Impex SRL" din Oradea; Sindicatul Liber din Învățământ Bihor.
Scopul proiectului este: facilitarea accesului la metode și instrumente educaționale care dezvoltă cu ușurință la copii/părinți/profesori/parteneri abilități de comunicare, exprimare, deschidere emoțională și vorbit în public. Comunicarea și vorbitul în public sunt abilități care pot fi învățate de oricine dorește, fiind una dintre cele mai importante metode prin care se dezvoltă încrederea și stima de sine a unui copil/părinte/profesor.
Activitățile care se vor desfășura în cadrul proiectului, cu durată - întregul an școlar 2023-2024, vor avea locații diferite: spații școlare, spații publice, spații ale instituțiilor partenere. Proiectul propune ca:
*activitățile desfășurate de către fiecare școală parteneră să aibă caracter creativ - intuitiv din partea coordonatorilor de proiect și a celor implicați în echipa de proiect sau echipa de implementare a acestuia;
*în funcție de impactul și de evoluția proiectului, de popularitatea și eficiența activităților, să se poată încheia acorduri de parteneriat cu diferite instituții colaboratoare care doresc să se implice în viața școlilor partenere;
*sesiunile de vorbit în public să se adresează elevilor, părinților, profesorilor și partenerilor de proiect.
Activitatea de lansare a proiectului a cuprins:
*Primirea invitaților de către școala gazdă - profesori organizatori
*Cuvânt de deschidere a activității și prezentarea coordonatorilor proiectului (director, prof. Buzulică Brîndușa)
*Cuvânt de bun venit și prezentarea fondatorului, managerului și a coordonatorilor proiectului educațional județean ,,Fii curajos, vorbește!", prezentarea echipei de proiect a școlii inițiatoare/școala gazdă, prezentarea programului activității de lansare (prof. Luca Cristița)
*Prezentarea proiectului, varianta PowerPoint (prof. Luca Cristița și prof. Butaș Daniela)
*Sesiune de vorbit în public - povestea propunerii și realizării acestui proiect (fondator și manager de proiect Lia Avram)
*Discuții libere
*Moment muzical, invitat special: elevă premiată național și internațional la concursuri și festivaluri muzicale Toth Iris
*Încheierea activității și urări de susținere și succes în realizarea proiectului.
În luările de cuvânt și intervențiile sesiunii de vorbit s-a simțit energia pozitivă a participanților, dorința comună de a se lucra în echipă, confortul pedagogic al unei întâlniri profesionale la nivel înalt, generozitatea tuturor, bucuria ,,îmbrățișării - inimă la inimă", încurajarea reciprocă pentru trecerea de la stadiul de auditor la cel de vorbitor/speaker în public!
Profesor Luca Cristița,
coordonator principal al proiectului județean

Trimite email
duminică, 28 aprilie 2024, 18:05:52 Ora de vară a Europei de Est