Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

,,Drag de limba română”

Lansarea Antologiei de poezie contemporană românească

,,Drag de limba română”

Ziua Limbii Române a fost sărbătorită în avans de către poeții din Bihor prin participarea la evenimentul lansării Antologiei de poezie contemporană românească ,,Drag de limba română", volum coordonat de poeta Mihaela Dindelegan.

Antologia a apărut zilele trecute la Editura Primus și este o colecție de poeme aparținând unui număr de 28 de poeți din Bihor și din zona Chișinău, Republica Moldova. Volumul a fost editat în cadrul proiectului cu același nume al Asociației Culturale Pro Lirica Oradea, în parteneriat cu Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație Chișinău și cu susținerea financiară a Consiliului Județean Bihor, grație înfrățirii dintre cele două comunități. Evenimentul lansării cărții a avut loc luni după-amiază (28 august 2023), în amfiteatrul Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai", din Oradea, în prezența unui public numeros, format din poeți, artiști și public iubitor al limbii române.
În cuprinsul volumului semnează poeții: George Râurel Bălan, Ludmila Berzoi, Viorel Boldiș, Ionuț Caragea, Alexandrina Chelu - Schorr, Victor Cobzac, Leontina - Veturia Costruț, Mihaela Dindelegan, Lidia Grosu, Petru Hasnaș, Pascu Heteș, Aurel Horgoș, Carmen Ifrim Săsărman, Geta Lipovanciuc, Ludmila Maciuga, Sabina Măduța, Natalia Mazîlu - Miron, Emil Mircea Neșiu, Tudor Palladi, Ioana Precup, Veronica Simionica Hsnaș, Dan Sîrbu, Virgil - Teodorescu Capriș, Maria Tomița Corini, Nona Tudor Herdeanu, Maria Elvira Vancea, Renata Verejanu (Om Emerit al Republicii Moldova și președinta Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație Chișinău), Eugenia Zabulica.
Despre importanța demersului și a realizării literare care s-a concretizat în acest volum antologic a vorbit profesor universitar Dana Sala, critic literar, care a relevat valoarea unor astfel de inițiative, subliniind rolul poeților și al limbii române literare, al metaforei și figurilor de stil în îmbogățirea sufletească a tuturor românilor.
,,Noi, participanții la această Antologie, ne-am jertfit și ne-am îmbrăcat cuvintele în straie de sărbătoare, le-am dăruit profunzime și consistență, grandoare și sensibilitate, și apoi le-am încolonat la poarta veșniciei, cerând un loc pentru ele în nemurirea sufletului românesc. Am făcut asta deoarece avem DRAG DE LIMBA ROMÂNĂ, drag de cuvintele ei mlădioase, drag de esența care ne leagă în trupul ei spiritual, dincolo de granițe, vremuri și orânduiri. Deoarece avem drag de voi, cei care v-ați pregătit inimile să primiți jertfa noastră, să vă înflăcărați la focul livreștilor așezăminte și să vă înălțați cugetele odată cu noi spre arealul păcii și al armoniei deschis de poezie", spune și coordonatoarea volumului, Mihaela Dindelegan, în prefața intitulată ,,Cuvânt pentru cuvinte".
Cu o elocință copleșitoare, preotul Dorel Rusu, fost protopop ortodox de Oradea, a pătruns în sufletele participanților, semănând sămânța trainică a dragostei pentru limba română, pentru pace și fraternitate, a căror expresie supremă o constituie versul poeților. Aceeași valoare a legăturii de suflet produsă pe tărâmul limbii române a scos-o în evidență poetul, scriitorul, traducătorul și criticul literar Ionuț Caragea, care poate fi considerat un adevărat ambasador literar al identității naționale.
Deși a durat mai bine de două ore, evenimentul lansării Antologiei a fost deosebit de relaxant, deoarece între luările de cuvânt și recitalurile de poezie au avut loc momente muzicale în interpretarea artiștilor Carmen Ifrim Săsărman (chitară și voce), Florian Chelu Madeva (chitară) și Alexandrina Chelu - Schorr (voce), surorile Ghib Denisa și Lorena, Adina Hodișan (chitară și voce), Andrei Arad (chitară și voce). De asemenea, actorul Rin Tripa și-a pus în valoare vocația interpretând în mod magistral poezii din Antologie aparținând poeților de peste Prut.
Aflându-se în România într-o scurtă vacanță alături de soțul ei francez, la festivitate a participat artistul plastic Daniela Brosset (fostă Maier), autoarea tablourilor care ilustrează Antologia ,,Drag de limba română". În calitatea sa de reprezentant UNESCO și de membru în Academia Europeană de Știință, Arte și Litere cu sediul la Paris, Daniela - care este originară din Oradea - s-a oferit să susțină artiștii bihoreni în promovarea artei lor în spațiul european.
În final, toți cei prezenți au primit în dar câte un exemplar din Antologie, iar pentru poeți au fost oferite câte două exemplare.
Mihaela Dindelegan,
președinte Asociația Culturală Pro Lirica Oradea

Trimite email
sâmbătă, 4 mai 2024, 10:11:20 Ora de vară a Europei de Est