Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

O inedită mărturie de credinţă

,,Totul pentru Dumnezeu”

O inedită mărturie de credinţă

Reuniunea Mariană ,,Neprihănita Zămislire" Oradea, în colaborare cu Departamentul Cultural şi Biroul Pastoral al Episcopiei Greco-Catolice, Oradea, a organizat luni, 19 iunie, 2023, o întâlnire de comuniune spirituală, ecumenică, sub genericul ,,Totul pentru Dumnezeu". Evenimentul s-a desfăşurat în Sala Festivă a Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu" din Oradea, în prezenţa unui numeros public, ,,oameni dragi": marianişti, membri ai familiilor noastre, prieteni apropiaţi, creştini ai comunităţilor de ortodocşi, reformaţi şi greco-catolici.

Cu toţii am dorit să fim împreună alături de oaspetele nostru, doamna Gabriela Dobozy, vorbitoare de limbă maghiară, română și engleză, revenită pentru scurt timp acasă, din Australia, care ne-a propus ,,o mărturie de credinţă" printr-o confesiune a trăirilor sale şi o inedită expoziţie de pictură în ulei pe care a intitulat-o ,,TOTUL PENTRU DUMNEZEU".
Invitata noastră, botezată în religia reformată (mama reformată, tatăl greco-catolic) ne-a convins de faptul că trăieşte o experienţă de convertire spirituală în primul rând prin prezenţa sa în Catedrala ,,Sfântul Nicolae" la Sfintele Liturghii, la rugăciunea Rozariului, la pelerinajul în Ţara Sfântă alături de enoriaşii conduşi de Părintele paroh Ovidiu Duma, prin felul său prietenos, deschis de a-şi mărturisi trăirile, de a ne arăta rodul ,,talanţilor" primiţi de la Dumnezeu, imagini cu tablourile sale. Astfel, împreună cu doamna consilier cultural Rodica Indig, am invitat-o să-și prezinte ,,darul primit de la bunul Dumnezeu" în cadrul Întâlnirii Reuniunii Mariane din luna iunie, Luna Inimii Preasfinte a lui Isus, spre edificarea celor prezenți, pentru a cunoaște și recunoaște fiecare cum lucrează Dumnezeu în viața noastră, azi.
Am început cu întâmpinarea, salutarea oaspeților și,  ca de fiecare dată în cadrul Reuniunii Mariane, cu rugăciune și un cântec marian, conduse de Părintele spiritual, Traian Dobrată, spre binecuvântarea întâlnirii. Și binecuvântată a fost, așa cum au mărturisit oaspeții noștri la final.
Precum ne cheamă Preacurata noastră Mamă, Maria, să dăm mărturie despre iubirea Lui Dumnezeu pentru fiecare făptură, să recunoaștem lucrarea Sa în noi și să devenim apostoli ai zilelor noastre pentru cei ce nu Îl cunosc, am vorbit la început despre CHEMARE. Felul în care Fecioara Maria a răspuns cu toată dăruirea sa chemării lui Dumnezeu, este felul în care e bine să recunoaștem că fiecare avem o chemare și un dar și suntem răspunzători de binele, de frumosul, de armonia trăirii în lume.
Am amintit iar că suntem cu toții copii, care trebuie să asculte îndemnul Mamei: ,,Faceți tot ce vă va spune Isus". Astfel, vom putea atinge scopul vieții: bucuria trăirii, mântuirea.
La această adevărată sărbătoare a Reuniunii Mariane ne-am bucurat de prezența a trei fetițe din ansamblul ,,Artiștii Enjoy Music", condus de Ovidiu Lazăr: Cristina Felappi, Lorena Terec și Anastasia Berce, care ne-au încântat nu doar prin măiestria interpretării, cât și prin frumusețea cântecelor alese, bogate în mesaj spiritual, potrivit perfect momentului. Intercalarea cântecelor în parcursul prezentării a dat o notă de familiaritate, de destindere, necesare în preaplinul emoțiilor.
Invitată noastră, doamna Gabriela Dobozy, și-a început confesiunea vorbind de a sa chemare: ,,Vreau să vă mărturisesc că nimic nu este întâmplător în viață și doresc ca Dumnezeu să mă folosească ca un exemplu. Când credem în EL și îi vedem minunile din fiecare zi, atât de mult ne ajută.... Aceasta este sarcina noastră aici pe pământ. Dacă ÎL cunoaștem, să vorbim despre EL, să mărturisim despre EL celor care nu ÎL cunosc, pentru că prin necredință ei pierd atât de mult. Nu știu de ce m-a ales Dumnezeu pe mine să-mi dăruiască atâtea daruri, doar atât știu că toată viața L-am căutat, L-am iubit și m-am rugat la EL și am încercat să-mi trăiesc viața așa cum Isus Cristos ne-a cerut: să ne iubim unii pe alții, să iertăm celor ce ne-au făcut rău, să-i punem pe alții înaintea noastră, să-L lăsăm pe EL să fie judecător". Continuând cu detalii din viața sa, greșeli, greutăți, neîmpliniri ce s-au transformat în lecții de viață, ne-a mărturisit despre revelațiile pe care le-a avut după adevărata sa convertire: ,,Acum opt ani, în iunie 2015, m-am convertit cu adevărat, am simțit chemarea Domnului și de atunci sunt o altă persoană. În 2017, am avut prima revelație, când Domnul mi-a pus la încercare credința și mi-a răspuns la o mare dilemă. Am mai avut două mari revelații și de atunci am început să pictez. Această expoziție se vrea un omagiu și un mic semn de mulțumire pentru tot ce a făcut Dumnezeu în viața mea. Aș dori ca toată lumea să experimenteze bunătatea și grija Sa și cred că sunt aici pentru a mărturisi că Dumnezeu este viu astăzi. Așa că,  încrede-te în EL!"
Prezentarea tablourilor de către autoare a fost precedată, cum este și firesc, de cuvântul ,,specialistului", în persoana doamnei consilier cultural și artist plastic consacrat Rodica Indig, care a felicitat artista ,,pentru talentul pe care și l-a descoperit, talanții pe care încearcă să-i valorifice, pentru tenacitatea de care dă dovadă încercând să își ducă acest talent spre măiestrie, spre perfecționarea tehnicii, invitând oaspeții să se apropie de tablouri, să se lase pătrunși de frumusețea care se ascunde în fiecare, de mesajul pe care îl conțin".
Moment de emoție și revelație artistică a fost pentru toți  prezentarea ,,poveștii" fiecărui tablou în parte de către artista Gabriela Dobozy. Doar menționarea aici a titlurilor lucrărilor vorbește despre dorința ei de a-L mărturisi pe Dumnezeu: ,,Pentru voi toți mi-am dat viața" (În grădina Getzimani)/ ,,Isus mi-a șters lacrimile"/ ,,Deschiderea drumului"/ ,,Încrede-te în El"/ ,,Când apune soarele"/ ,,Ziua Judecății"/ ,,Flori" etc. 
Da. Recunoașterea lui Dumnezeu în toate și recunoștința noastră pentru toate!
Pregătind, conducând această întâlnire, am dorit să amintesc vorbele Fericitului Vladimir Ghika: ,,Cele nouă coruri ale îngerilor cântă în suflete, în timp ce urcă scara:
                          A-L iubi pe Dumnnezeu.
                        A iubi în Dumnnezeu.
                     A nu iubi decât în Dumnezeu.
                   A iubi totul din dragoste de Dumnezeu.
               A iubi totul în Dumnezeu.
            A nu iubi totul decât în Dumnezeu.
        A nu-L iubi pe Dumnezeu decât pentru Dumnezeu
    A nu iubi nimic atât de mult ca pe Dumnezeu.
 A-L iubi pe Dumnezeu cu toată puterea Lui  Dumnezeu".
Bucurie, emoție, încântare. Astfel se poate rezuma această întâlnire încheiată în cântec de comuniune: ,,Frați creștini din lumea întreagă" și ,,La mulți ani!", cu toții, bucurându-ne de frumusețea tablourilor, de agapa frățească, de faptul că ne vedem și ne simțim atât de bine împreună.
                                          Maria Mirela Filimon,
                                          președinta Reuniunii Mariane Oradea

Trimite email
vineri, 17 mai 2024, 06:10:32 Ora de vară a Europei de Est