Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Reamplasarea „Crucii lui Iuliu Maniu” pe dealul Bădăcinului

Duminică, 25 iunie,

Reamplasarea „Crucii lui Iuliu Maniu” pe dealul Bădăcinului

În cadrul „Anului jubiliar Iuliu Maniu", Bădăcinul a fost, duminică, 25 iunie 2023, gazda unor noi manifestări închinate marelui om politic. Reamplasarea „Crucii lui Iuliu Maniu", numită sugestiv „Răstignirea", a avut loc la vechea intersecție a drumurilor care se despărțeau la intrarea în Bădăcin, acolo unde Sfinxul, când revenea acasă, cobora din trăsură sau automobil, se închina și se ruga, urmând să facă drumul spre casă pe jos.

Crucea a fost ridicată și sfințită în anul 1933, când Iuliu Maniu a împlinit 60 de ani. Monumentul a fost recondiționat prin grija unei familii din Bădăcin, Lemeni, care locuiește în Italia, dar, într-un concediu petrecut pe meleagurile natale, s-a implicat în lucrarea de salvare a acestui simbol al Bădăcinului. Momentul ales pentru reamplasarea „Răstignirii" este strâns legat de faptul că în acest an s-au împlinit 150 de la nașterea lui Iuliu Maniu, dar și 70 de ani de la moartea sa în celulele cumplitei închisori Sighet.
Manifestările au fost organizate de Parohia Greco-Catolică Bădăcin și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, sub egida Consiliului Județean Sălaj. La eveniment au fost prezenți subprefectul de Sălaj, Adriana Sabou, președintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, primarul comunei Peicei, Boncidai Csaba, detașamentul de militari de la Regimentul 69 Artilerie din Șimleu Silvaniei, un grup de pelerini sosiți pe jos din Bocșa, Ansamblul folcloric „Datini" al Parohiei Greco-Catolice „Andrei Mureșanu" din Cluj-Napoca, dar și numeroși localnici și invitați din Bihor, Arad și Satu Mare. Evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă oficiată de un grup de preoți greco-catolici, în frunte cu părintele Nicolae Bodea, protopopul greco-catolic al Șimleului. Au urmat luările de cuvânt ale oficialităților prezente, depunerile de coroane și Defilarea de Onoare. „Peste tot unde s-a sădit s-a putut ajunge la o recoltă bogată. Mă gândesc la cei 4 „B" ai Sălajului: Bocșa, Băsești, Bădăcin și Bobota, acolo unde s-au născut, pentru a înnobila acest tărâm, oameni de mare valoare și apărători ai românilor de pretutindeni. „Răstignirea" pe care Sfinxul de la Bădăcin s-a strătuit să o ridice este o mărturie și un testament. Sunt grăitoare și însemnele de pe Cruce", a precizat Dinu Iancu-Sălăjanu, invitându-ne să medităm asupra acestor simboluri. Crinul - puritatea vieții creștine; Porumbelul - spiritul sfânt, iubirea, fidelitatea, pacea eternă; Cocoșul - pocăință și înviere, scena biblică în care Sf. Petru s-a lepădat de Iisus de trei ori până la primul cântat al cocoșului, care este și vestitorul răsăritului soarelui; Potirul - coasta împunsă a Mântuitorului, cel mai vechi obiect liturgic din care creștinul se împărtășește; Sfeșnicul - pomul vieții, Sfânta Treime; Lumânările - cele două firi, divină și umană ale Domnului Iisus Hristos; Ceasul - măsoară timpul Marelui Univers, care mișcă și influențează totul, arată că omul este muritor, sau după cum spunea Mihai Eminescu, măsoară „lunga drumului cărare".
În partea a doua a manifestărilor, a avut loc, la Casa Memorială Iuliu Maniu, lansarea cărții „Iuliu Maniu, morală și politică", autori Cristian Borz și Ana-Maria Borz, volum apărut în 2023 la Editura Școala Ardeleană și Caietele Silvane. În deschidere, a luat cuvântul dr. Corina Bejenariu, manager al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, iar despre carte a vorbit dr. Marin Pop, șef Secția Muzeografie-muzee locale, respectiv cei doi autori, pr. Cristian Borz și Ana-Maria Borz, muzeograf.
„Este o mare onoare și o mare bucurie pentru mine să am o contribuție la acest volum. Este vorba de două capitole, în care se vorbește despre două momente importante din viața lui Iuliu Maniu. Pierderea alegerilor din anul 1910 și aducerea pe tron a lui Carol al II-lea în anul 1930. În arhiva Casei Memoriale Iuliu Maniu am descoperit două documente inedite care vorbesc despre aceste două momente. Primul document este mai lung, Iuliu Maniu ține un discurs cu ocazia punerii plăcii comemorative a fruntașului ardelean Ioanchim Toian, care a fost ales printre cei cinci reprezentanți ai cercului din Ighiu la Marea Adunare Naționala de la Alba Iulia. Iuliu Maniu în acest discurs vorbește despre circumstanțele în care a pierdut alegerile din anul 1910. Modul în care a fost șantajat, capitol pe care l-am intitulat „Prefer acesta decât să trădez". În al doilea document, Maniu prezintă Restaurația din 1930, este un moment important din viața lui Iuliu Maniu, mulți istorici considerând ca fiind o greșeală aducerea lui Carol al II-lea în țară. Maniu prezintă în acest document în detaliu motivele pentru care a dorit să-l aducă pe Carol al II-lea pe tron și condițiile în care Restaurația trebuia să aibă loc. Iuliu Maniu a fost înșelat de Rege și, în consecință, și-a dat demisia din funcția de prim-ministru", a declarat Ana-Maria Borz, muzeograf la Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.
Manifestările s-au încheiat cu un spectacol de Sânzâiene susținut de Ansamblul folcloric „Datini" al Parohiei Greco-Catolice „Andrei Mureșanu" din Cluj-Napoca.
Cristina Pușcaș
Vedeți mai multe poze pe Facebook Ovidiu Moise Dan

Trimite email
sâmbătă, 4 mai 2024, 01:34:17 Ora de vară a Europei de Est