Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni - ediția a VI-a

Sâmbătă, 10 iunie,

Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni - ediția a VI-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ziua Odovaniei praznicului împărătesc al Pogorârii Sfântului Duh, sâmbătă, 10 iunie 2023, în ajunul Duminicii Tuturor Sfinților, la Oradea, a avut loc Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni, care, anul acesta, a ajuns la cea de a șasea ediție.

La acest eveniment au participat peste 300 de copii și tineri, provenind dintr-un număr mare de parohii din întreg cuprinsul Episcopiei Oradiei, din toate cele patru protopopiate ale Eparhiei, selectați din grupurile de tineri implicați în activitățile catehetice și de tineret ce se desfășoară în aceste parohii, tineri elevi cu rezultate foarte bune la olimpiadele și concursurile școlare de Religie și Teologie ortodoxă, precum și elevi ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea, cu rezultate excepționale la olimpiadele și concursurile școlare. Copiii și tinerii prezenți la frumosul și amplul eveniment au fost însoțiți de preoții parohi și profesorii de Religie din localitățile de proveniență.
Cu această ocazie, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Mănăstirea „Sfânta Cruce" din Oradea, cu sprijinul celor patru protopopiate din Eparhie, au pregătit tinerilor participanți un program liturgic și cultural-educațional dedicat Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română.
În deschiderea acestui eveniment festiv, de la ora 10, la Altarul de vară cu hramurile „Înălţarea Sfintei Cruci" și „Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, Mitropolitul Moldovei" din incinta Mănăstirii „Sfânta Cruce" din Oradea, Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei, înconjurat de cei patru protopopi ai Eparhiei și doi diaconi chiriarhali, a oficiat slujba de Te Deum, aducând mulțumire Preasfintei Treimi pentru binefacerile revărsate cu îmbelșugare asupra copiilor și tinerilor din Episcopia Oradiei și implorând ca ajutorul divin să străjuiască pe mai departe viețile tuturor dreptmăritorilor creștini.
Finele sfintei slujbe a fost marcat de cuvântul de binecuvântare și de folos duhovnicesc al Preasfințitului Părinte Sofronie, care a adresat alese și calde felicitări tuturor premianților, părinților acestora și profesorilor, mulțumindu-le pentru disciplina investită și munca depusă, coordonate care se constituie pentru cei mai înaintați în vârstă într-o veritabilă speranță, că viitorul trebuie să fie unul luminos. De asemenea, Ierarhul i-a îndemnat pe toți cei prezenți, în mod special pe copii și tineri, să fie cât se poate de precauți în utilizarea tehnologiilor și în petrecerea timpului în spațiul virtual, atrăgându-le atenția cu privire la pericolele spirituale care se ascund în spatele acestor oferte care cuceresc prin aparență, dar devastează în esență. Ca o alternativă la inflația virtualului și a inteligenței artificiale, Preasfinția Sa i-a chemat să se reconecteze la viața de har a Bisericii și le-a îmbiat lecturile fundamentale care nu trebuie să lipsească din panteonul duhovnicesc și cultural al fiecărei persoane umane în parte, luându-și ca prieteni imaginari marile și edificatoarele personaje ale literaturii universale:
„Dragii mei, în acest loc al rugăciunii, vă întâmpinăm cu mult drag anul acesta! Și vă primim în brațele noastre și vă îmbrățișăm cu mult drag! Invocăm binecuvântarea lui Dumnezeu peste voi și viețile voastre, peste părinții și dascălii voștri. Și vă transmitem, pe lângă mesajul de dragoste, imboldul să fiți credincioși și curajoși! Să aveți curajul mărturisirii iubirii lui Dumnezeu și să rezistați tuturor tentațiilor apocaliptice ale timpurilor noastre. Bucurați-vă că încă Dumnezeu ne zâmbește, că încă mai avem șanse să ne mântuim sufletele, până să ne întoarcem la El. De aceea, mulțumindu-I pentru toate, să ne bucurăm mai ales de ziua de astăzi! Bucurați-vă unii de alții, bucurați-vă că ați venit din toate colțurile Eparhiei ca să vă întâlniți și să vă cunoașteți, să legați prietenii sincere și curate între voi. Nu cu prietenii cei falși și mincinoși din lumea virtuală, care vă pot amăgi și trăda. Împrieteniți-vă și profitați de frumusețea pe care Dumnezeu a revărsat-o în lume și bucurați-vă unii de alții! Bucurați-vă pentru ca să faceți bucurie părinților și profesorilor voștri. Încărcați-vă cu iubire, ca să puteți oferi iubire, așa cum Dumnezeu ne oferă nouă, tuturor. Dumnezeu să vă binecuvinteze și să vă ocrotească pe toți!"
În continuare, festivitatea inaugurală a ITOB 2023 a fost moderată de Părintele prof. Radu-Valer Rus, vicar eparhial, care, îndată după cuvântul Chiriarhului locului, i-a invitat pe membrii grupului vocal Moștenitorii Cântecului de la Palatul Copiilor din Oradea, coordonat de către doamna profesoară Anamaria Turc-Gal și călăuzit spiritual de către părintele Vasile-Marius Dobra de la Parohia Căpâlna, Protopopiatul Tinca, împreună cu domnișoara Alexandra Miclăuș să susțină un microrecital de imnuri și cântări bisericești, punându-și în valoare talanții primiți de la Dumnezeu și înmulțiți cu responsabilitate prin muncă și răbdare.
La fel ca și în ceilalți ani, în cadrul Întâlnirii tinerilor ortodocși bihoreni a avut loc și festivitatea de premiere a olimpicilor bihoreni care s-au remarcat prin rezultate deosebite la etapele județene și naționale ale Olimpiadei de Religie pentru învățământul de masă și învățământul teologic preuniversitar, a elevilor olimpici de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea și a copiilor și tinerilor din grupurile parohiale de cateheză implicate în Concursul Național Catehetic Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului, organizat în acest an omagial în întreaga Patriarhie Română. Numărul celor premiați de Chiriarhul locului s-a ridicat la 302 copii și tineri.
Ulterior celei dintâi părți a programului întâlnirii, tinerii participanți și însoțitorii lor au vizitat Mănăstirea „Sfânta Cruce", unde s-a luat masa de prânz în trapeza mare a așezământului monahal. Apoi, grupurile parohiale au avut posibilitatea și oportunitatea să viziteze lăcașurile de cult și alte repere istorice și culturale ale municipiului Oradea
Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni din acest an a făcut parte din manifestările organizate de Eparhia Oradiei cu prilejul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și al Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română, adunând mai bine de 500 de copii, tineri, preoți parohi, profesori, părinți și însoțitori.
Pr. Andi-Constantin Bacter

Trimite email
duminică, 19 mai 2024, 20:35:05 Ora de vară a Europei de Est