Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Despre o experiență necesară

Am participat la un eveniment marcat de deschidere interculturală, conviețuire interetnică și interconfesională la Oradea

Despre o experiență necesară

La inițiativa Asociaţiei pentru Educaţie şi Formare TopFormalis din Oradea, am participat la un eveniment marcat de deschidere interculturală, conviețuire interetnică și interconfesională la Oradea - un tur tematic ghidat al orașului.

În itinerar au fost incluse, cu inteligență și logică, locuri, clădiri, monumente care au racordat Oradea la viața europeană, de-a lungul existenței acestei cetăți, cu accent pe tensiunea vieții politice și artistice europene de la sfârșitul sec. al XIX-lea - prima jumătate a sec. al XX-lea.
Așadar, am trecut în revistă biserici, bazilici, catedrale, sinagogi ale conviețuirii interconfesionale, Casa Darvas-La Roche, palate Art Nouveau, Teatrul de Stat Regina Maria, statui și grupuri statuare, povestiri pitorești, detalii interesante, uimitoare...
Desigur, nu se poate vorbi despre toate acestea fără a aminti de dezvoltarea populației orașului, de etniile care au conviețuit aici vreme de aproape un mileniu. Dacă e Art Nouveau, imediat se amintește despre contribuția comunității evreiești la dezvoltarea cetății, dar și de tragedia Holocaustului.
Itinerarul a pornit, cum era firesc cu ocazia Sărbătorii Naționale a României, din Piața Unirii, de la Statuia Regelui Ferdinand I. Negreșit, am trecut și pe la Statuia Reginei Maria, a avocatului Aurel Lazăr, deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România, la 1 Decembrie 1918.
Având-o alături pe eleva mea, Ioana Goilean, mi-a făcut plăcere autentică s-o urmăresc, să-i apreciez sensibilitatea, uimirea și curiozitatea din ochi. În vocabularul Ioanei au intrat cuvinte inedite, iar altele au luat noi conotații: Seccesion, La Belle Époque, arte decorative - sticlă, porţelan, tapiserie, arte textile, mobilier, argintărie, bijuterii Art Nouveau, Antoni Gaudi, Ödön Lechner, forme vegetale stilizate, vitralii, ceramică, teracotă colorată, fier forjat, butonii ceramici Zsolnay din Pécs...
Ioana a aflat că Oradea este inima Art Nouveau din România prin clădiri istorice ale oraşului: Palatele Apollo, Sonnenfeld, Füchsl, Stern Miklós, Ullman, Moskovits, Casele Adorján, Hotel Astoria, Hotel Parc, Casa Poynar, Vulturul Negru, Casa Darvas-La Roche, Palatul Rimanóczy Kálmán senior/ Palatul Venețian, toate sărbătorite la 10 iunie - Ziua Mondială Art Nouveau.
Arhitecţii orădeni ai stilului au fost, majoritatea, colaboratorii celebrului arhitect maghiar Eugen Otto Lechner: Komor Marcell, Jakab Dezső, Bálint Zoltán, Jámbor Lajos, Spiegel Frigyes.
Arhitectul care a pus Oradea pe harta europeană a dezvoltării arhitecturii rămâne Rimanóczy Kálmán jr., a cărui statuie a intrat în patrimoniul recunoștinței orădenilor.
Stilul Art Nouveau face trimitere însă și la proprietarii clădirilor, la arhitecții Vago, cu toții aparținând comunității evreiești.
Evreii orădeni, apreciați în economie, industrie, comerț, au fost și ei victimele antisemitismului promovat de naziști, victimele ,,soluției finale" aplicate din iulie 1941. Adolf Sonnenfeld, patron de tipografie, excentricii frați Emil și Gyula Weiszlovits, Emil Adorján -avocat, scriitor, jurnalist și atâția alții au fost deportați la Auschwitz și la Mauthausen. Proprietarii şi casele lor au cunoscut ororile Holocaustului. În ciuda măreţiei lor, unele case au intrat în ghetoul evreiesc al Oradiei.
Rămânem la ideea că fiecare etnie, prin mentalitatea și manifestările ei, motivează statutul de oraş interetnic al Oradiei. Evreii orădeni, oameni cu spirit luminat, au contribuit la prosperitatea oraşului. Arhitecţi, constructori sau proprietari, de diferite etnii, au aşezat Oradea, peste timp, într-un important Circuit turistic european Art Nouveau.
Ne-a fermecat preafrumoasa istorie a Hotelului Parc, în curs de renovare, proprietatea fraților Emil și Gyula Weiszlovits. Între anii 1914-1915 aceștia au transformat vechea clădire a familiilor Rhédey şi Bethlen în hotel de lux de nivel apusean, inclus în celebra reţea Ritz. Au trecut pragul acestui stabiliment oaspeţi de seamă: Regele Carol al II-lea, Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, George Enescu. Admiraţia lui Emil Weiszlovits pentru India, țară vizitată, a adus la Oradea noi deschideri culturale. Nu întâmplător aici a poposit poetul indian Rabindranath Tagore.
Dar timpul s-a scurs inimaginabil de repede...
Încheiem experiența zilei în aceeași manieră interculturală, într-un oraș cosmopolit. Așadar, ne închinăm la Biserica cu Lună, trecem pe la Sf. Anton de la Biserica Romano-Catolică „Pogorârea Sfântului Spirit". Poposim la bucătăria... sultanilor, pe Republicii, doar au trecut câțiva și pe aici, și ne ospătăm cu Tavuk Șiș, limonadă, baclavale.
Pentru că mai avem 35 de minute până la ultimul microbuz spre Beiuș, mă grăbesc să-i mai fac o surpriză Ioanei: trecem pe la Catedrala Greco-Catolică ,,Sfântul Nicolae", la mormântul ctitorului Colegiului nostru - episcopul greco-catolic Samuil Vulcan, ale cărui oseminte stau alături de alți episcopi care au adăugat Beiușului componenta spirituală, prin școala ctitorită aici la 6 octombrie 1828.
A fost o experiență interculturală, interetnică, interconfesională necesară, care a asigurat un excepțional confort spiritual participanților din Oradea, Beiuș, Sighetu Marmației.
Mulțumim organizatorilor de la Asociaţia pentru Educaţie şi Formare TopFormalis și domnului Ioan Selyem, ghidul nostru, pentru efortul însemnat de a ne oferi atâtea povești ale cetății de pe Crișul Repede, vreme de mai bine de trei ore.
 
Oradea, 2 decembrie 2022
Prof. OJICĂ Elena-Olivia
Colegiul Național Samuil Vulcan Beiuș
Vedeţi mai multe poze în Galeria foto: Despre o experiență necesară.

 

Trimite email
luni, 6 mai 2024, 17:08:24 Ora de vară a Europei de Est