Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

O întâlnire cu Sara Turetta, fondatoare și președintă a Asociației româno-italiene Save the Dogs and Other Animals

Astăzi, 3 nov., Editura Humanitas le propune iubitorilor de animale din Oradea

O întâlnire cu Sara Turetta, fondatoare și președintă a Asociației româno-italiene Save the Dogs and Other Animals

Cartea sa, „Urme de bucurie și alte amintiri românești ale unei italience", a fost publicată recent în colecția Memorii/Jurnale, în traducerea Lilianei Nechita.

Ne găsim în fața unei povești personale revelatoare, care transmite tot efortul de a porni de la zero un ONG și programe pentru sterilizarea și adopția câinilor abandonați, într-un moment în care în marile orașe din România strângerea de pe străzi și eutanasierea erau norma. Vom primi, citind acest volum, și inspirația de a ajunge la soluții mai bune și mai umane pentru animalele pe care le avem în grijă, fie că este vorba de câini, pisici, cai sau măgari, cum sunt cei găzduiți în Centrul de excelență „Urme de bucurie", înființat la Cernavodă.
Lansarea cărții va avea loc joi,3 noiembrie, de la ora 18.30, în Librăria Humanitas Oradea (Bulevardul Republicii, nr. 11). Participă, alături de autoare, Raluca Lazarovici Vereș (voluntar, Fundația pentru protecția câinilor comunitari - SOS Dogs și director editorial al Editurii Ratio et Revelatio) și Lucian Cremeneanu. „Dacă mă gândesc la acești douăzeci de ani petrecuți în România, îmi vin în minte cele 41.000 de animale sterilizate și suferința pe care am evitat o, iar imaginea celor peste 8.000 de câini adoptați în casele din Europa mă liniștește. Dar Save the Dogs a schimbat și viața celor care lucrează pentru asociație; a cetățenilor europeni care au primit un câine de la noi, vindecându se uneori de vreo boală sau de depresie; a sutelor de copii care vizitează centrul Urme de bucurie - în fiecare an le arătăm că animalele sunt tovarăși de drum, cu o mulțime de calități. A schimbat și viața multor români, care consideră oaza noastră un adevărat miracol. Lor aș vrea să le spun că luptele pentru o Românie mai dreaptă și mai echilibrată sunt și ale mele; chiar dacă văd lucrurile prin prisma drepturilor animalelor și a muncii la Save the Dogs, inima mea bate la unison cu inimile românilor care luptă să construiască o țară mai bună.
Sper ca bătăile inimii mele să ajungă până la voi, dragi cititori".
 Sara Turetta
Încă în 2013, Sara Turetta a prefațat pentru Editura orădeană Ratio et Revelatio volumul Oameni și animale. O perspectivă teologică și edică, a renumitului teolog italian Enzo Bianchi, lucrare scrisă împreună cu Anne-Laetitia Michon și Pietro Chiaranz, în traducerea din italiană a Ralucăi Lazarovici Vereș, postfațată de clasicistul-teolog și filozof Otniel Vereș.
În prefața volumului, Sara Turetta scrie: „Enzo Bianchi ne prezintă animalele ca tovarăși de drum și nu ca obiecte de exploatat; în calitate de creaturi care, ca noi, oamenii, vin pe pământ, și tot ca noi, acolo se vor întoarce, existența este și pentru ele o vale a plângerii. [...] Fiecare animal are ceva frumos și extraordinar să ne învețe, dar ochii umani au un văl care îi împiedică să vadă. [...] În acești 12 ani de aventură românească am simțit tot mai mult prezența unui sprijin supraomenesc fără de care nu aș fi ajuns niciodată aici. Am convingerea că sunt un mic instrument în mâinile lui Dumnezeu, care, prin lucrarea mea și a colaboratorilor mei, înceacă să restaureze într-un colț de lume valorile de respect, compasiune și protecție pe care le-a stabilit la începuturi".
„Această carte este o premieră în peisajul editorial românesc, pentru care editura merită felicitată. Sara este, ca de obicei, în avangardă și are curajul să readucă sub reflectoarele societății civile și ale politicienilor, edililor și administrațiilor orașelor ceea ce pare de nerezolvat printr-o soluție decentă și fermă, în același timp, morală și în conformitate cu normele europene și ale lumii creștine, pentru cei care sunt ființele cele mai apropiate de om - câinii. Parcurgând paginile acestei cărți nu poți să nu vezi ce vede Sara, să nu percepi și să pricepi ce soluții concrete propune după zeci de ani în care și-a dovedit abilitățile în domeniu, pentru care a primit premii și recunoașteri internaționale. Oradea a fost și nu mai este, din păcate, de ceva vreme un exemplu de bune practici. Grație Fundației SOS Dogs, Oradea a fost cândva fruntea, oraș-lider, o oază de bunăstare. De ani buni încoace, însă, a involuat, a ajuns din nou la același (sub)nivel ca oricare alt loc al groazei și al sacrificiului inutil, iar tot ce s-a făcut înainte a fost zădărnicit de deciziile neinspirate ale administrațiilor. Dacă nu e cine știe ce să te naști câine într-o ogradă din România, nici la Oradea sau Bihor nu e mare lucru"!
Raluca Lazarovici Vereș

Trimite email
vineri, 3 mai 2024, 19:25:06 Ora de vară a Europei de Est