Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Am sărbătorit Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural!

Duminică, am avut o zi specială la Tulca!

Am sărbătorit Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural!

Duminică, 16 octombrie 2022, a fost o zi specială în localitatea Tulca.

Încă de dimineață, de la Sfânta Liturghie, locuitorii comunei Tulca au avut bucuria de a avea în mijlocul lor pe membrele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Ortodoxă a Oradiei, alături de președinta asociației, doamna Viorica Cherteș, pe domnul profesor Ioan Mang, deputat în Parlamentul României, pe domnul Daniel Avrămuț, primarul comunei Tulca, pe domnul Alex Lăzău, viceprimarul comunei Tulca, pe Viorica Marc Bulzan, interpreta de muzică populară și fiică a satului Tulca.
Începând cu ora 15.00, la Căminul Cultural din Tulca, celor menționați li s-au alăturat și Preacucernicul Părinte Protopop Călin-Ovidiu Popa, Protopopul Tincăi, Preot Andrei-Ionuț Laza, secretar al Protopopiatului Tinca, prof. Viorica Țărău și toți sătenii din Tulca, pentru a sărbători împreună Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural.
Fiecare sat are ceva frumos și măreț. Important este să fie și oameni care să scoată în evidență acest lucru. La Tulca era nevoie să fie readuse în atenție obiecte și podoabe tradiționale și meșteșugărești specifice localității Tulca. Acestea au fost incluse în expoziție de către Preot Dorin Buda, Preot paroh în localitatea Tulca, prof. Gabriela Buda, prof. de religie în cadrul Colegiului Național ,,Teodor Neș" Salonta, cu ajutorul credincioșilor din Parohia Ortodoxă Tulca.
Au fost expuse articole de vestimentație și țesături tradiționale, lucrate manual, având o vechime considerabilă de zeci de ani, obiecte tradiționale foarte vechi, printre care și un fluier de mai bine de 100 de ani, adus de o familie de ciobani din sat, ouă încondeiate de Drăgoteni, țuica de Tulca ,,Trămuța", dar și produse tradiționale pregătite de gospodinele din sat.
Expoziția a reînviat tradiția
Expoziția a fost organizată cu scopul de a reînvia tradiția, de a face cunoscută frumusețea tradițiilor și a obiceiurilor de la sat, dar și pentru a accentua valoarea de neînlocuit și aportul fundamental pe care femeia creștină îl are în societate.
Printre expozanți se numără: doamna Emma Crăciun, doamna Monica Pârge, doamna Ema Mihăilă, doamna Anca Bulzan, doamna Maria Deliman, doamna Rodica Marți, doamna Aurica Buda, doamna Delia Rad, doamna Florentina Ilie, doamna Anca Boițiu, doamna Lucica Panea, doamna Mariana Crăciun, doamna Maria Boiț, doamna Florica Spânu, doamna Lidia Lăzău, doamna Maria Vidican, doamna Costina Bulzan...
Concurs: ,,Coșul toamnei"
În cadrul aceluiași eveniment, a fost organizat și un concurs: ,,Coșul toamnei", unde gospodinele din sat s-au întrecut în a pregăti cele mai frumoase și bogate coșuri. Printre participante se numără: doamna Maria Deliman, doamna Anca Crăciun, doamna Ema Mihailă, doamna Emma Crăciun, doamna Monica Chișe, doamna Cristina Cotrău, doamna Aurica Buda, doamna Florica Husar, domnișoara Daciana Valkai. Câștigătoarele acestui concurs au fost: locul 1 - doamna Cristina Cotrău, locul 2 -  domnișoara Daciana Valkai, locul 3 - doamna Anca Crăciun.
Cântecul și jocul, voia bună sunt ingredientele care mențin tinerețea!
La asemenea bogăție (materială și spirituală), am avut și un program artistic pe cinste, susținut de interpreții de muzică populară: Elena Buda, Casandra Dima, Mădălin Dodu, doamna Viorica Marc Bulzan, doamna Felicia Costin, precum și de Ansamblul ,,Culanii" din Sânnicolau Român și Ansamblul  ,,Ardeleana" din Tulca.
Atelier... a la Drăgoteni!
Pe perioada întregului eveniment, am avut parte de un atelier de încondeiat ouă, unde maeștri în arta încondeiatului, precum doamna Dorina Hanza (de la Drăgoteni), ne-au împărtășit din secretul meseriei, îndrumând fetele din sat să încondeieze cele mai frumoase ouă.
Putem spune că Tulca a îmbrăcat duminică straie de sărbătoare. O sărbătoare specială la care a participat tot satul. O zi de neuitat. Satul nostru are tradiții și oameni frumoși, oameni care duc mai departe tot ce este mai valoros.
La această sărbătoare nu a fost nevoie de banner cu reclame pentru că au fost prezente țesăturile și obiectele vechi care au dat culoare evenimentului; la Tulca nu a fost nevoie de comercianți cu hamburger și shaorma, pentru că am avut produse tradiționale pregătite de gospodinele harnice din sat: plăcinte, gogoși, cornulețe, pogăci, cozonac, toate oferite gratuit spre deliciul oamenilor; la Tulca s-a putut vedea că există oameni de omenie care au pus mână de la mână ca să iasă un eveniment reușit; la Tulca s-a putut vedea că există sărbători frumoase care nu se numesc Halloween.
Profesor Gabriela Buda
 
Plecăciune, doamnă profesor!
Cinste și onoare Femeii din Mediul Rural!
Muncă și artă, tradiție și belșug, frumusețe și voie bună, duminică la Tulca... sunt atributele care caracterizează, care luminează și încălzesc o sărbătoare, ca o șezătoare; mai lipseau furca de tors... și de depănat amintiri la lumina focului din vatră, un coșbuc și un creangă... care să plângă în versuri sau în proză... ori un baci cu miorițele sale, coborâtor de pe Columnă!
Doamne, câtă vitalitate și originalitate există la țară, unde nasc încă suflete alese și binecuvântate de bunul Dumnezeu!
Mulțumim pentru hărnicie și dragoste, iubire și respect pentru trudă și tradiție, doamna Gabi, și toate doamnele prezente, amintite și poate uitate fără voie...!
Sărutăm mâinile aurite care binecuvântează!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (69 de poze) în Galeria foto: Am sărbătorit Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural!

Trimite email
duminică, 28 aprilie 2024, 22:31:23 Ora de vară a Europei de Est