Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Unora, Dumnezeu le-a dăruit talanți cu caru!

Despre artiștii de la Întâlnirea fiilor comunei Tulca

Unora, Dumnezeu le-a dăruit talanți cu caru!

Să o spunem pe aia dreaptă, că așa e bine, normal și cinstit. Când am avut în față afișul Întâlnirii fiilor comunei Tulca, văzând că Elena Buda ține capul de afiș și sâmbătă și duminică, mi-am șoptit atunci în barbă, vorba poetului: ce pile o fi având această creatură mică să deschidă spectacolele în cele două zile!!!

Elena, ești o minune a lui Dumnezeu!
Cercetând în stânga și în dreapta, am aflat primele informații: e fiica părintelui și a preotesei, la rându-i profesor, adică doamna, mama. Da, e o explicație plauzibilă, adică poate fi admisă într-o anumită conjunctură politico-socială. De, a pus-o că are pile! Dar văzând-o duminică seara pe scenă și auzind reacția publicului ni s-a spulberat orice mit contrafăcut, iar pilele au căzut pentru că nu mai era nevoie de ele. Elena Buda era acum ceva viu, palpabil, o vedeam și o admiram ce poate și ce știe să facă la vârsta sa fragedă, necunoscându-i palmaresul de niciun fel. Dar te întrebi: când o fi având Elena timp să adune trofee și medalii, diplome și distincții când abia s-a născut pe scenă! O, Doamne, mare e voia și vrerea Ta! Cum nu te-ai mai oprit când ai făurit această ființă mică! De ce atâția talanți? Sau poate că au fost mai puțini, dar Elena i-a înmulțit cu o baghetă magică! Domnilor și doamnelor, Elena se prezintă singură oriunde ai pune-o! Dă-i un microfon și vei afla ceea ce nu ți-ai putut închipui, că poate să-și depășească vârsta biologică de câteva zeci de ori, că experiența sa scenică trădează o investiție de capital nebănuită. Când începe ea să se dezlănțuie, umple scena și lumea de frumusețe și bucurie. Se deschid baierele cerului, iar Dumnezeu binecuvântează cu toată inima Sa mare și largă. Elena este favorita lui Dumnezeu, altfel nu se explică minunea acestui copil sau inversând lucrurile în context, ajungem la acest copil-minune, scris cu cratimă, pentru a întări și a justifica un adevăr rostit cu toată gura și inima: Elena vine de Sus și trebuie să ajungă sus de tot, nu încape vorbă, având talent cu caru, nu are nevoie de pilele primarului, ale mamei sau ale tatălui pentru că Tatăl din cer i-a dăruit atât cât a simțit pentru a-i deschide toate ușile! Vedeți, când citim un afiș, iar numele nu ne sunt cunoscute sau sonore, nu înseamnă să nu luăm în seamă și să trecem repede mai departe pentru că s-ar putea să avem de-a face cu surprize-surprize, vorba Andreei Marin.
Elena, ești o minune a lui Dumnezeu și am încheiat prezentarea!
Când au apărut micii dansatori de la ,,Miorița" Salonta sau marii dansatori de la ,,Ardeleana" Tulca, copiii de suflet ai Monicăi și ai lui Mădălin, am crezut că sunt staruri orădene sau de televiziune, rătăcite pe la Tulca. Dar până și culanii doamnei Codreanu, protejații lui Adrian Bojan, din Sânnicolau Român, au crescut mult (în valoare) și nu știu când? Iar doamna cântecului popular bihorean care cucerește cu bunătatea sa și a lui Dumnezeu pe oricine, doamna Viorica Marc Bulzan, de loc din Tulca, dar crescută și formată la Liceul Pedagogic ,,Iosif Vulcan", un brand de țară și o cetate a dascălilor bihoreni, a luminat și iluminat scena, a oprit, totuși, ploaia care se dezlănțuise, cu vocea ei melodioasă și dulce! Domnilor cititori, nu sunt vorbe mari, rostite și scrise fără acoperire, au greutatea pe care o dau faptele și cei nominalizați. Noi suntem simpli spectatori, dar ei sunt investiția de capital și de talent făcută de bunul Dumnezeu. Și din vorbă în vorbă, ne-am luat cu vorba. Domnilor cititori, prieteni buni și mari sufletiști, ați pierdut mult dacă nu v-ați găsit prin preajma scenei, sâmbătă și duminică, la Tulca, pentru că cei care au urcat pe scena serbărilor de la Tulca au avut multe de spus și de arătat, indiferent de nume și de reclamă, după cum spuneam în tot demersul jurnalistic. Avem copii minunați și talentați peste tot. E important să-i descoperim sau să ni se descopere singuri ori cu ajutorul Creatorului suprem, bun și iubitor!
Concluzionând, sâmbătă, 20 august 2022, la Tulca au strălucit: Elena Buda, Mădălin Dodu, Ansamblul folcloric ,,Aușana", Felicia Costin, Alexandra Chira și Simona Brișcan, iar duminică: Elena Buda, Ansamblul de dansuri populare ,,Ardeleana" din Tulca, ansamblurile folclorice ,,gemene" ,,Nuntașii Bihorului" și ,,Stelele Bihorului", dar și steaua noastră și a tulcanilor - Viorica Marc Bulzan, Diana Selagea, Lele Crăciunescu, Călin Bacrău, Simona Boncuț și Raoul, iar focul de artificii a fost cireașa de pe tort!  
Mulțumim, domnule primar, inginer Daniel Avrămuț, și dragi consilieri, ați făcut o investiție (de suflet) de pomină, iar proiectul se justifică și se susține singur și la anul!
Cu plecăciune,
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (75 de poze) în Galeria foto: Unora, Dumnezeu le-a dăruit talanți cu caru!

Trimite email
duminică, 28 aprilie 2024, 23:08:38 Ora de vară a Europei de Est