Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Discuții libere între fiii comunei, și expoziția de la grădiniță

Sâmbătă, în sala Căminului Cultural din Tulca

Discuții libere între fiii comunei, și expoziția de la grădiniță

La prima ediție a Întâlnirii fiilor comunei Tulca, s-a decis să existe și un cadru deschis, prietenos, în care participanții să vină cu idei constructive pentru o schimbare în bine a mersului lucrurilor, o schimbare de mentalitate, răspuns la provocări și adaptare la noile permutări produse de explozia informațională, de tehnologizare și digitalizare.

Pentru un simplu protocol fictiv, la o masă în față, s-au aflat primarul, ing. Daniel Avrămuț, viceprimarul Alexandru Lăzău și secretarul general al Primăriei, Marius Cotrău. La microfon se ajungea foarte simplu și repede dacă voiai acest lucru și dacă aveai ceva de spus, nu neapărat amintiri și impresii, cât propuneri de proiecte și programe sau aplicații, idei menite să schimbe în bine mersul comunității.
În deschidere, domnul ing. Octavian Avrămuț a ,,spart gheața" cu întâmplări din Țara Soarelui Răsare, unde totul este posibil a crede, mai puțin un cosmonaut ca alde Dumitru Prunariu, sceptic sau poate un toma necredinciosu, care s-a îndoit (până la pământ) că ar putea dialoga tocmai în Japonia cu un român (orădean).
Cu cărțile pe masă
Organizatorii serbărilor au împărțit gratuit în stânga și în dreapta broșuri cu și despre istoria celor două sate ale comunei Tulca, cu titlul ,,Tulca și Căuașd, două sate românești de veche existență în Vestul României" (Istorie, viață religioasă, social-economică și culturală, repere cronologice), iar domnul prof. univ. dr. Aurel Chiriac, coordonatorul lucrării (de 52 de pagini), a ținut să ne stârnească curiozitatea și să ne pună la suflet informații incitante despre evenimente și fapte istorice de pe aceste meleaguri străbune, pornind chiar din preistorie, epoca bronzului (1900-1750 î.Hr.) cu referire la punctul Tulca-Holumb; la 1892, primpretorul plasei Salonta informa comitele suprem al Bihorului că preoții din Tulca, dar și alți preoți români din zonă răspândesc ,,ideile memorandului". La 1 Decembrie 1918, preotul Dumitru Popa a participat ca delegat titular la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, unde a votat Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României,.. nu divulgăm mai multe!
Doamna director Denisa Huple Moldovan a pus pe tapet din proiectele și programele care se vor derula la Școala Gimnazială ,,Nestor Porumb" începând de la 1septembrie, între care digitalizarea școlii, reducerea abandonului școlar și programul masă caldă, dând, fără să știe, apă la moara domnului prof. dr. Mircea Bertea, care a sărit ca si ars. ,,Eu cred că nu ar trebui să vorbim despre abandon școlar la Tulca! Nu înțeleg cum aveți abandon școlar la Tulca!!! Dacă mă primiți putem eradica abandonul școlar într-un an. Vin director la școala din Tulca și vă garantez că într-un an nu mai există abandon școlar, a subliniat expertul național și internațional în științele Educației. Vin ca director neplătit. Referindu-se la satul Căuașd, domnul prof. dr. Mircea Bertea a adăugat că satul de depopulează zi de zi. În jurul casei părintești sunt trei locuri pustii. Ce faceți, domnule primar, ca să mă convingeți pe mine să vin de la Cluj să-mi construiesc o casă în satul natal?
Fără să stea prea mult pe gânduri, domnul primar a dat din casă. ,,Ca primar, am început să schimb mentalități învechite. Încerc să creez infrastructura educațională; proiectele sunt postate la vedere pe site-ul primăriei, ședințele de Consiliu Local se transmit în sistem online. Am pe lista de priorități: infrastructura, alimentarea cu apă, canalizarea, iluminatul public și străzile"...
Lector univ. dr. Gheorghe Crișan a adus pentru domnul primar un material (statut) de nouă pagini. Ca doctor în Managementul public, ține să-i dea o mână de ajutor. Mai mult, se oferă să țină cursuri online pentru scrierea de proiecte pe fonduri europene. ,,Doresc să mă implic în consiliere pentru buna funcționare a administrației".
De peste mări și țări, tocmai din USA, a venit la întâlnire Teofil Badea, plecat de 32 de ani. Teofil a făcut vorbire despre Întoarcerea fiului risipitor, arătând că relația casă-fiu rămâne veșnică.
Aurel Burtic, un alt fiu al satului, e de principiu că la altfel de întâlniri ale fiilor e necesar să transmitem respect și bucurii unii altora.
Adrian Dubere e de părere că ,,trebuie să lăsăm la o parte orgoliile personale, aroganțele, invidiile, dușmăniile personale care nu-și au locul într-o comunitate. Să fim ca vameșul, nu ca fariseul! Să avem grijă unul de altul".
Cosmin Vidican, unul dintre organizatorii evenimentului, consideră că în centrul acestor întâlniri trebuie să stea evenimentele sociale în care oamenii să poată discuta deschis, să interacționeze și mai puțin petrecerile. Ultimul cuvânt la această ,,masă rotundă" l-a avut Florian Chișe, Cetățeanul de Onoare al acestei ediții, care a mulțumit organizatorilor pentru înaltul titlu acordat, asigurându-i de respect, seriozitate și responsabilitate crescânde, de dorința de a face pe viitor tot mai multe pentru comunitate.
De la Căminul Cultural, am pornit, cu primarul în frunte, să vizităm expoziția de obiecte vechi, amenajată în două săli de grupă ale grădiniței, unitate de învățământ găzduită în clădirea Primăriei.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (60 de poze) în Galeria foto: Discuții libere între fiii comunei, și expoziția de la grădiniță.

Trimite email
luni, 29 aprilie 2024, 03:02:07 Ora de vară a Europei de Est