Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Primul transport cu ajutoare de la Oradea spre Ivano-Frankivsk a ajuns la destinație

Joi, 24 martie,

Primul transport cu ajutoare de la Oradea spre Ivano-Frankivsk a ajuns la destinație

Eforturile susținute ale voluntarilor, organizațiilor neguvernamentale și instituțiilor, din ultimele săptămâni, s-au concretizat joi, 24 martie 2022, când a avut loc primul transport cu ajutoare destinate ucrainenilor, având ca destinație orașul Ivano-Frankivsk.

După un drum de trei ore, cele două camioane care au pornit de la Oradea, încărcate cu aproape 20 de tone de ajutoare, au ajuns ieri după-masă în apropiere de vama Halmeu. Aici, o mână de voluntari au lucrat la foc continuu pentru a descărca paleții și a-i reîncărca în alte două TIR-uri venite din Ucraina. Toată acțiunea s-a terminat la miezul nopții, când camioanele ucrainenilor au trecut fără probleme granița.
„Operațiunea, deloc ușoară, a durat în jur de șapte ore și a fost posibilă cu ajutorul oamenilor cu suflet mare, care au depus un efort uriaș să descarce camioanele de la Oradea și să le încarce pe cele spre Ucraina. Mulțumim pentru frumoasa colaborare Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului și Preasfințitului Iustin, părintelui Dragoș Marius de la Halmeu, d-lui Palincaș Emanuel, părintelui Grec Viorel de la Mesteacăn, d-lui Grec Simion de la Borșa.
Ajutoarele au fost colectate, sortate și împachetate impecabil de grupul civic Bihor pentru Ucraina, transportate gratuit de firma Rozoti Spedition și, în grafic, de șoferii Eugen Cherteș și Zoltan Nagy. Deși părea o formalitate, transbordarea produselor din camioanele plecare din Oradea în cele sosite din Ucraina, a fost o provocare în sine, pe care alături de oameni și instituții care și-au înțeles rolul, am reușit să o depășim și să ne îndeplinim misiunea. Se cuvine să mulțumim și voluntarilor pentru mobilizarea exemplară, instituțiilor, primăriilor și cetățenilor care s-au implicat și au donat", a transmis city-managerul Mihai Jurca, care s-a asigurat personal ca transportul să decurgă fără probleme.
Camioanele de la Oradea au fost încărcate cu alimente neperisabile (conserve, paste făinoase, făină, orez, ulei etc.), articole de îmbrăcăminte sortate pe vârste și categorii, produse de igienă, saltele, saci de dormit și pături.
„A fost o zi încărcată care, din fericire, s-a încheiat cu bine. În calitate de voluntar, mă bucur nespus că am putut să pun mâna, la propriu, și să ajut pentru ca transportul să se desfășoare în cele mai bune condiții.  Este nevoie, în continuare, de voluntari care să se alăture demersului și de donații care să ajungă ulterior în comunitatea ucrainenilor greu încercați de război", a precizat Cătălin Popa, unul dintre membrii grupului de iniţiativă, prezent la Halmeu.
Important de menționat este faptul că donațiile se fac în continuare la centrul deschis de Primăria Oradea pe str. Evreilor Deportați, nr. 32-34, vizavi de Karaviem, administrat de grupul de iniţiativă Bihor pentru Ucraina.
De la deschiderea centrului destinat colectării de ajutoare pentru ucrainenii aflați în zonele de conflict s-au colectat o serie de produse de primă necesitate, lista completă a produselor de care este nevoie acum putând fi vizualizată pe site-ul www.bihorpentruucraina.ro.
Recomandările anterioare rămân valabile: produsele alimentare donate să aibă un termen de valabilitate cât mai mare, iar îmbrăcămintea donată să fie în stare bună și să fie sortată atunci când se predă la centru, pentru a mai reduce din efortul voluntarilor.
Donațiile nu trebuie să se oprească aici, pentru că, din păcate, criza declanșată de război nu se va rezolva prea curând. Primăria Oradea împreună cu toți ce implicați va continua să organizeze și alte transporturi.
Donații în bani sau produse
Donațiile în bani se pot face la contul deschis de Fundația Comunitară Oradea:
IBAN: RO35BACX0000002181914001, SWIFT BACXROBU, cu mențiunea „Ajutor pentru Ucraina".
Cei care vor să doneze o pot face la oricare din cele 46 de ONG-uri unite în grupul de iniţiativă „Bihor pentru Ucraina".
Centrul de colectare de pe str. Evreilor Deportați, nr. 32-34, este deschis sâmbătă și duminică, între orele 12.00 - 18.00, iar de luni până vineri, în intervalul orar 17.00 - 20.00.
Call-center-ul pus la dispoziție de grupul Bihor pentru Ucraina, la care se poate suna pentru informații suplimentare, este 0359. 456.123.
Sunt așteptați să se alăture inițiativei „Bihor pentru Ucraina" toți cei care vor să se implice activ în această acțiune umanitară.
Vedeți și alte poze în Galeria foto: Primul transport cu ajutoare de la Oradea spre Ivano-Frankivsk a ajuns la destinație.

Trimite email
sâmbătă, 18 mai 2024, 11:16:50 Ora de vară a Europei de Est