Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Mihaela-Maria Dindelegan, pe podium (premiul al III-lea)

Festivalul-Concurs Internaţional de creaţie literară „Grigore Vieru” - ,,Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi!”

Mihaela-Maria Dindelegan, pe podium (premiul al III-lea)

Aflat la cea de-a IX-a ediţie, Festivalul-Concurs Internaţional de creaţie literară „Grigore Vieru" - ,,Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi!", şi-a desemnat câştigătorii. Printre laureaţii concursului de poezie din 2021 se numără şi poeta orădeană Mihaela - Maria Dindelegan, care a obţinut locul III, la prima sa participare în cadrul acestui grandios festival care a reunit scriitori de limba română de pe întreg mapamondul.

Potrivit organizatorilor: Societatea Culturală Apollon-România şi Academia Internaţională de Literatură şi Artă face public clasamentul Festivalului-Concurs Internaţional de creaţie literară „Grigore Vieru" - ,,Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi!", la ediţia din 2021 au participat 288 de scriitori din care 27 au fost descalificaţi, pentru că nu s-au încadrat, conform Regulamentului, în cerinţele concursului. Fiecare scriitor trebuia să prezinte un număr minim de 10 poeme în limba română, însoţite de CV literar.
Juriul a fost format din personalităţi literare din cinci ţări, fiind condus de doi distinși academicieni:  preşedinte: academician Vasile Căpăţână - preşedintele Societăţii Culturale „Ideal" - Chişinău (R. Moldova), vicepreşedinte: academician Vasile Tărâţeanu (Ucraina), membri: Cătălina Stroe (Canada); Victor Voinicescu Sotski (Franţa); George Călin (România).
După lungi dezbateri, membrii juriului au decis: TROFEUL LITERAR - „Grigore Vieru - 2020" - Crina Popescu, Verejeni, Telenești, Basarabia; PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI - Vasile Morar, Chelința, Ulmeni, Maramureș, România; Emilia Amariei, Borca, Neamț, România; Angela Mândâcanu, Chipeșca, Șoldănești, Basarabia; Garofița Jianu, Constanța, România; Lilia Manole, Hileuți, Râșcani, Basarabia; Mioara Baciu, Făurei, Brăila, România; PREMIUL I - Raisa Plăieşu, Valea Rusului, Fălești, Basarabia; Limona Rusu, Suceava, România; Maria Tomița Corini, Antonești, Cantemir, Basarabia; PREMIUL II - Ramona Ilade, Iași, România; Eduard Dorin Ene, București, România; Nicolae Bălțescu, Bursuceni, Bălţi, Basarabia; PREMIUL III - Mihaela-Maria Dindelegan, Oradea, Bihor, România; Mirela Cocheci, Lupeni, Hunedoara, România; Simona Mihuţiu Codlea, Brașov, România; MENŢIUNE - Viorica Şuţu, Târnăveni, Mureş, România; Marina Dirul, Criuleni, Basarabia; Cristian Lucaci, Bucureşti, România; Sofia Postu, Boghiceni, Lăpușna, Basarabia.
Roxana Popescu
 
Grupaj de poezii Mihaela Maria Dindelegan (din concurs)
 

Lacrimi pentru poetul Grigore Vieru
 
Ai plâns în vers durerea din lacrima de mamă,
Ai preamărit în cântec virtuţile creştine
Şi ai chemat toţi fiii de-o limbă să ia seamă
Că nu-s uniţi ca fraţii când stau în ţări vecine.
 
Cuvântul ţi-a scris jalea şi urma sa pe faţă
S-a încrustat aievea în piept şi-n veşnicie,
Iar dorul cel năprasnic de Patria măreaţă
A curs şi-n Prut, şi-n Nistru, şi-n ţarina pustie.
 
La masă cu-împăraţii poemul tău se-aşază,
Căci nu e veselie poetul când lipseşte,
Din versul tău copiii se-nfruptă şi visează
Cum şi în ei nobleţea cuvântului va creşte.
 
Dar încă doru-ţi plânge şi noi cu țara plângem
Că nu e unitate, la crucea-ţi când ne strângem!
 
Vin poeţii!
 
Tresaltă Prutu-n matca lui regală,
Cu Oltul se-nfrăţeşte spre câmpie
Şi Dunărea, în haina ei de gală,
Curgând, la bucuria lor subscrie.
 
Căci vin poeţi, să-nlăture cuvântul
Ce-a separat pe fii de sânul ţării,
Să spele-n versul lor curat pământul
Şi râurile-n drum spre largul Mării!
 
Priviţi-i cum se-adună spre hotare!
Nu-i moartă demnitatea-n noi şi-n glie!
Această ţară-o soartă-n lume are:
Destinu-i eclatant prezent ne fie!
 
Da! N-au murit, de secole, românii,
Să ne dezbine-n cuget toți păgânii!
 
Ascultă şi învaţă
 
Ascultă răsăritul şi-nvaţă ca-n tăcere
Să creşti întru lumină, să te înalţi iertând
Pe cei care deunăzi, străini de-a ta putere,
Batjocoreau plecarea-ţi şi te-alungau, râzând!
 
Exemplu s-ai izvorul, ce-n veci nu oboseşte
Să se ofere lumii în stropii-mbelşugaţi;
El nu aruncă pietre când omu-l murdăreşte,
Ci doar i-aduce-aminte de picurii curaţi!
 
Priveşte cerul ploii şi ia învăţăminte
Mânia cât durează şi cât este senin?
Tu spală gândul lumii de rele prin cuvinte
Şi nu avea drept ţintă să afli-n urmă chin!
 
Întoarce-te spre munte şi lasă-l să-ţi vorbească:
Pădurile-i bătrâne de când le-au jefuit?
De când lovesc într-însul, comoara să-i răpească?
Vezi? Hoţii pleacă-n moarte, iar el e neclintit!
 
Şi dacă toate-acestea nu-ţi sunt buni dascăli, iată,
Ascunde-te în noapte cu fulgerul cel rău
Şi vei vedea că mâine, lovit de-a ta săgeată,
Nu va fi cel netrebnic, ci doar destinul tău!
 
Felicitări, Mihaela!
Împărăteasă și zeiță agoristă, care ne fericești din nou!
Noi nici că putem gândi câte versuri îți curg prin vene în fiecare ceas!
Grigore Vieru de te-ar fi jurizat, poate erai mai sus, dar vai, cât de frumos îți șade printre premianții festivalului!
Ne bucurăm din suflet pentru o nouă reușită și te-așteptăm în Aula Albastră, să urci treptele Agorei întru înaltă cinstire!
(OviDan)

Trimite email
sâmbătă, 4 mai 2024, 07:22:46 Ora de vară a Europei de Est