Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Antreprenoriat pentru viață

La Colegiul Economic ,,Partenie Cosma”

Antreprenoriat pentru viață

Câteva zeci de tineri de la Colegiul Economic ,,Partenie Cosma" au auzit de la profesioniști care este rețeta succesului în afaceri și în viață, despre ce e bine să faci la început de drum și lecțiile de viață învățate.

Perseverența, cunoștințele dobândite, abilitatea de a se face plăcuți, perspicacitatea în afaceri, inovația, creativitatea și abilitatea de a face lucrurile să se întâmple, sunt câteva dintre elementele care i-au ajutat în viață, dar și în afaceri, pe Adrian Vascu (senior partner la Veridio - București), pe antreprenorul Ionuț Coman, managerul OptGroup din Cluj-Napoca, precum și pe Radu Silaghi și Mihai Pop, directorul, respectiv vicepreședintele, Asociației Firmelor Bihorene, dar și pe psihologul Sofia Laza. Aceștia au fost invitați să conferențieze sâmbătă, 3 octombrie 2020, la seminarul cu tema ,,Antreprenoriat pentru viață - de la școală la afaceri". Evenimentul a fost organizat de Asociația Pro Bambini din Oradea, cu susținerea Consiliului Județean Bihor, prin Direcția Social-Comunitară, la Colegiul Economic ,,Partenie Cosma". Gazda evenimentului a fost Crina Dobocan, președintele Asociației Pro Bambini și maganerul proiectului ,,Antreprenoriat pentru viață - de la școală la afaceri".
Conferința a fost deschisă de inspectorul școlar general, prof. Virgil Blage, care i-a încurajat pe elevi să fie creativi și să-și urmeze țelurile. Acesta a fost secondat de directorul unității de învățământ, prof. Daniel Negrean, le-a sugerat elevilor prezenți să găsească sau să creeze oportunități, chiar și în momente în care situația pare prea puțin încurajatoare.
Primul care a fost invitat să le vorbească elevilor a fost Adrian Vascu. Realizator al emisiunii Veridice la Digi 24 și a ,,Dialogurilor de valoare" la Profit TV, cadru universitar asociat, evaluator economic, dar mai ales antreprenor, Adrian Vascu este mereu gata de acțiune. Acesta le-a împărtășit elevilor din experiența sa de până acum, îndemnându-i să își folosească util timpul, să fie curioși și curajoși, să trăiască prezentul și să îndrăznească. Acesta a vrut să le deschidă mintea cu câteva idei, precizând că înainte de a fi antreprenor trebuie să știi ce vrei, să ai încredere în tine și să îți asumi.
Al doilea speaker, Ionuț Coman, le-a vorbit despre pașii pe care i-a făcut în carieră și cum a reușit să dezvolte propria afacere, pornind de la un capital social de 3.000 de lei și ajungând, în nici trei ani, la un milion de euro. Dincolo de succesul din spatele OptGroup, Ionuț Coman le-a evidențiat importanța de a avea un vis măreț, despre abilitățile pe care este recomandat să le dezvolte în următorii ani și despre ce înseamnă să nu renunți atunci când apar provocările.
Despre Asociația Firmelor Bihorene și despre rolul ei în comunitate au vorbit Radu Silaghi și Mihai Pop. La fel ca ceilalți invitați, Silaghi și Pop au vorbit despre succesul în afaceri, dar și despre obstacolele care pot apărea și care pot să pună un plan în pericol. Ambii au vorbit despre cele mai importante lecții pe care le-au învățat pe acest traseu.
Pe de altă parte, psihologul Sofia Laza a vorbit despre valori după care trebuie să se ghideze în viață și în afaceri și despre modul în care ar fi bine să aleagă domeniul în care vor să își dezvolte cariera, ținând seama de valorile personale, abilitățile pe care le au și de interesele profesionale.
Activitatea s-a încheiat un concurs de planuri de afaceri, jurizate de antreprenorii prezenți. În concurs s-au înscris șapte echipe de la Colegiul Economic ,,Partenie Cosma", elevi din clasele XII A, X F, XI A - două echipe, profil economic, XII A Comerț și XI A, profil Turism, coordonați de profesorii Florian Toia, Paul Marius, Ileana Popa, Mihaela Moca și Ana Știop.
Locul I a fost câștigat de echipa care a prezentat ideea ,,Cutia misterelor", locul II, ideea de afaceri ,,Albinuța zburătoare", locul III, de echipa care a prezentat proiectul de afaceri ,,Analitic online", iar mențiune ,,Beet Beauty Face".
Cei 11 componenți ai echipelor clasate pe primele trei locuri vor primi din partea Asociației Pro Bambini drept premii consiliere de orientare în carieră (cu psihologul Sofia Laza), iar cei care s-au clasat pe locul IV vor primi produse Benvenuti. Toți participanții au primit diplome de participare.

Trimite email
sâmbătă, 21 septembrie 2024, 03:59:48 Ora de vară a Europei de Est