Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Muzeul Țării Crișurilor deschide pentru public primele sale expoziții permanente din noul sediu

Trei expoziții

Muzeul Țării Crișurilor deschide pentru public primele sale expoziții permanente din noul sediu

Luna octombrie debutează, în Oradea, cu un triplu eveniment care aduce în prim-planul peisajului cultural românesc una dintre cele mai importante instituții muzeale din țară - Muzeul Țării Crișurilor.

Este vorba despre prezentarea, pentru publicul larg, a primului circuit expozițional din noul sediu al instituției, amenajat în fosta Garnizoană refuncționalizată și transformată acum într-un adevărat muzeu al mileniului III. Începând din această toamnă, vizitatorii pot vedea exponate de excepție din patrimoniul Muzeului, puse în valoare în expozițiile permanente ale secțiilor Științele Naturii, Arheologie (Preistorie și Antichitate) și Istorie (Evul Mediu), amenajate la parterul și etajul I ale clădirii de pe Strada Armatei Române nr. 1/A. Expozițiile permanente finalizate în acest an, dar și cele care vor fi deschise de anul viitor (Istorie modernă, Artă universală și românească, Etnografie), sunt realizate după un concept muzeal original al specialiștilor Muzeului, care prezintă evoluția mediului natural și a civilizației din acest areal geografic, al Bihorului, de la începuturi și până în Evul Mediu, într-o regiune aflată la confluența Europei Centrale cu cea de Sud-Est, iar din mileniul I între civilizațiile Răsăritului și Occidentului. Din punct de vedere muzeotehnic, soluțiile alese sunt de ultimă generație, promovând interactivitatea: touchscreen-uri, sisteme multimedia, animație 3D etc.
1.Lapidariul, expoziția de „pietre"
Lucrările de amenajare a primelor expoziții permanente cuprinse în cadrul proiectului finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 au debutat în decembrie 2019. Primul obiectiv a fost atins în 24 august, anul acesta, prin prezentarea oficială a Lapidariului. Acesta este un obiectiv aparte prin piesele de arhitectură romanică și gotică expuse în sala de la demisolul Muzeului. Expoziția de „pietre" prezintă fragmente de coloane, ancadramente de la ferestre, nervuri, fragmente de statui etc., care sunt rod al cercetărilor arheologice efectuate de specialiștii Muzeului orădean începând de la finele secolului al XIX-lea și începutul celui următor, dar și al celor recente.
Lapidarul mai prezintă, pe lângă piesele de arhitectură, și machete care reconstituie monumente medievale din Bihor, iar fiecare dintre acestea este însoțită de un film care oferă informații legate de istoria, stilul de construcție și decorațiunile interioare ale fiecăruia. Prin aceste machete, dar și prin artefactele din Lapidariu și filmul de prezentare, monumentele prind viață, chiar dacă unele dintre ele sunt azi ruină sau chiar dispărute.
2.Mamut, balenă preistorică și dinozauri la Muzeu
Cea de-a doua expoziție permanentă din cadrul primului circuit expozițional al Muzeului a fost prezentată în 8 septembrie, la etajul I, în cadrul secției Științele Naturii, și se compune din trei părți. Prima este Tunelul timpului, care prezintă o serie de panouri cu informații despre evoluția vieții, din Precambrian, când au apărut primele vietăți pe Terra - acum peste un miliard de ani, erele dinozaurilor, Jurasic și Cretacic, până la apariția primilor oameni, acum peste 200.000 de ani. Sunt expuse și fosile autentice din diverse perioade temporale, o parte dintre acestea fiind descoperite pe teritoriul Bihorului de către specialiștii Muzeului, iar altele fiind aduse din Europa, America de Nord, America de Sud, Africa și chiar din Madagascar.
A doua parte este cea de paleontologie-geologie, o zonă de muzeu interactivă care, pe lângă monitoarele touchscreen, conține și o mașină a timpului unicat în România. Tot aici putem vedea un schelet de mamut descoperit în Oradea, reconstituirea, la o scară mică, a unei balene preistorice, fragmente de schelet ale unor dinozauri descoperiți în Bihor, dar și un film menit să creeze vizitatorilor o imagine cât mai reală a mamuților care trăiau pe Terra acum câteva milioane de ani. O sală a fost amenajată sub forma unei peșteri, care prezintă formațiunile dintr-o cavernă reală, - speleotemele: stalactite, stalagmite, coloane, draperii... Aici este expus și un schelet complet al unui urs de peșteră descoperit tot în Bihor.
Expoziția se încheie cu cea de-a treia zonă, cea de biologie, unde sunt reproduse câteva biotopuri care prezintă mediile de viață cu plante și animale specifice fiecăruia, unele chiar dispărute din acest areal geografic.
3.Expoziția de arheologie și istorie
În 18 septembrie, tot la etajul I al Muzeului, s-a inaugurat expoziția permanentă a secțiilor Arheologie și Istorie. Expoziția reliefează, prin obiecte de patrimoniu, dar și informații accesibile prin intermediul mai multor monitoare touchscreen, trecutul istoric al Țării Crișurilor, începând din preistorie până la sfârșitul Evului Mediu. O sală prezintă viața și locuirea umană din paleolitic, neolitic și eneolitic, iar o alta epoca bronzului cu artefacte valoroase descoperite în situri arheologice din Bihor. Alte două săli prezintă cea de-a doua perioadă a epocii fierului și perioada daco-romană. Civilizația dacică este ilustrată prin diverse obiecte, de la vase și unelte, la arme, obiecte de port și de podoabă. În sălile dedicate Evului Mediu ies în evidență tezaurul de vase din argint descoperit la Tăuteu - prezent pentru prima oară într-o expoziție permanentă a Muzeului, o replică a unui atelier de prelucrat piepteni, reconstituirea unui bordei din acea perioadă și cercetările arheologice făcute în Cetatea Biharea.
Alte puncte de atracție sunt reconstituirea unei săli princiare dintr-o cetate medievală, în care sunt prezentate piese de armură și arme, dar și sala meșteșugurilor din Bihorul medieval.
Cele trei expoziții constituie primul circuit muzeal realizat în noul sediu al Muzeului, după mutarea sa din Palatul Baroc, și sunt deschise publicului începând din luna octombrie.
Vizitatorii sunt rugați să respecte regulile de distanțare fizică și de dezinfectare și, de asemenea, să respecte indicațiile personalului Muzeului și traseele de vizitare. Se pot face programări pentru grupuri (max. 15 persoane) la numărul 0259/706101. Din cauza faptului că, în actualul context epidemiologic sunt interzise aglomerările de oameni în spații închise, în această perioadă nu se pot face ghidaje.
Prețul de vizitare a tuturor expozițiilor de la Muzeul Țării Crișurilor, permanente și temporare, cu excepția Vivariului, este de: 12 lei pentru adulți și 6 lei pentru copii peste 4 ani, elevi, studenți, pensionari.
Intrarea este gratuită pentru copiii de până în 4 ani, copiii din casele de asistență socială, veteranii de război, lucrătorii actuali și pensionarii din rețeaua muzeistică națională.
Vă așteptăm cu drag! (A.C.)

Trimite email
sâmbătă, 4 mai 2024, 19:39:14 Ora de vară a Europei de Est