Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Școlile din Oradea sunt pregătite să primească elevii

La unele școli, lucrările vor continua și după 14 septembrie

Școlile din Oradea sunt pregătite să primească elevii

În această vară, Primăria Oradea a continuat lucrările de modernizare a bazelor materiale în cadrul instituțiilor de învățământ din Oradea.

Acestea au cuprins lucrări de reabilitare fațade și amenajări interioare (la Școala Gimnazială Nr. 11), lucrări de asfaltări curți și refacere trotuare (Școala Gimnazială ,,Ion Bogdan", curtea interioară a Liceului Teoretic ,,Aurel Lazăr", Școala Gimnazială ,,Dacia", Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu", Școala Gimnazială ,,Szacsvay Imre"), precum şi lucrări de reabilitare a instalațiilor electrice și lucrări de creștere a eficienței energetice a clădirilor existente (Școala ,,Dacia", Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu", Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu", situat pe str. Aluminei).
Aceste lucrări au ca scop creșterea standardelor de calitate oferite în unitățile de învățământ din Oradea și crearea unor condiții mai bune elevilor și a profesorilor.
Lucrările sunt efectuate în mare parte din bugetul local, iar în ceea ce privește lucrările de reabilitare pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor existente, acestea sunt realizate din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară: 3 „Sprijinirea  tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon", Prioritate de investiţii: 3.1 „Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul locuințelor". 
Lucrări de asfaltări curți, împrejmuiri și refacere trotuare la unitățile de învățământ
În ceea ce privește lucrările de asfaltări curți și refacere trotuare la unitățile de învățământ, acestea sunt executate de către SC DRUMURI BIHOR SA în baza unui acord cadru. Lucrările de asfaltări curți și refacere trotuare realizate în această perioadă vizează Școala Gimnazială ,,Ion Bogdan", Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr", Liceul Teologic Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu"- corpul de clădire situat pe Str. Aluminei și Școala Gimnazială ,,Szacsvay Imre".
În timp ce la Școala ,,Ion Bogdan" lucrările de asfaltare a curții sunt finalizate și recepționate, la celelalte școli menționate aceste lucrări sunt aproape finalizate, urmând să se încheie până la începerea anului școlar.
Tot în cursul acestui an au fost executate lucrări de refacere împrejmuiri la Grădinița Nr. 25, la Grădinița Nr. 52, la Liceul Teologic Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" - corpul de clădire situat pe Str. Aluminei, iar la Grădinița Nr. 50 se află în curs de execuție lucrările de refacere-împrejmuire, urmând a fi finalizate în cursul lunii septembrie.
Lucrări de reabilitare și modernizare instalații electrice
De asemenea, Direcția Patrimoniu Imobiliar a realizat și lucrări de reabilitare și modernizare a instalațiilor electrice la unitățile de învățământ administrate de D.P.I. din cadrul Municipiului Oradea.
Valoarea totală a acestora se ridică la suma 2.308.533,00 lei fără TVA.
Aceste lucrări au fost realizate la Şcoala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir", Grădinița Nr. 24, Grădinița Nr. 50, Grădinița Nr. 44.
De asemenea, se vor mai executa aceleași tipuri de lucrări la: Grădinița Nr. 41 - str. Prof. I. Cantacuzino nr. 68; Grădinița Nr. 55 - str. Hațegului nr. 32 și Grădinița Nr. 2 - str. Ialomiței nr. 3.
„Procesul de modernizare și dotare a școlilor și grădinițelor din oraș este în plină desfășurare. Vom continua să modernizăm baza materială a unităților de învățământ din oraș, pentru că ne dorim să ridicăm standardele de calitate în acestea. Vom lucra etapizat, de comun acord cu conducerea unităților de învățământ, astfel încât să nu fie perturbată activitatea didactică. Vom moderniza toate curțile școlilor, care vor putea fi astfel folosite atât de elevi, cât și de tinerii care locuiesc în zonele din jurul școlilor după orele de școală", a declarat Lucian Popa, directorul Direcției Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea.
Reabilitare fațade și amenajări interioare, reabilitare instalații sanitare
La Școala Gimnazială Nr. 11, lucrările sunt în plină desfășurare, constructorii: Asocierea formată din DRUM ASFALT SRL, TRAMECO S.A. și SC LEMACONS SRL lucrează în mod constant din luna mai a anului curent. Prețul contractului este de 11.481.787,64  lei fără TVA, durata de execuție fiind de 18 luni.
La nivelul școlii vor fi reabilitate patru corpuri de clădiri și vor fi efectuate atât lucrări interioare cât și exterioare în curtea școlii.
În prezent se lucrează la corpul C de clădire unde a fost executată extinderea corpului de clădire în zona sălii de sport în vederea amenajării vestiarelor și a grupurilor sanitare aferente sălii de sport; au fost executate lucrări de înlocuire a instalațiilor interioare, tencuieli interioare, zugrăveli interioare, pardoseli din gresie pe coridoare și grupuri sanitare, a fost executată izolarea termică a fațadelor cu vată minerală și au fost înlocuite tâmplăriile vechi, atât ușile cât și ferestrele. Totodată au fost demarate lucrările de înlocuire a instalațiilor electrice la corpul B de clădire.
Menționăm că pentru siguranța copiilor și buna desfășurare a procesului instructiv-educativ, aceste corpuri de clădiri au fost izolate de corpul A, unde își vor desfășura activitatea elevii; de asemenea, în curte, zona aferentă organizării de șantier a fost separată de restul curții prin panouri metalice.
Lucrări de reabilitare pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor existente
Administrația orădeană efectuează în prezent la Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" și la Școala ,,Dacia" și lucrări de reabilitare pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor existente.
În ceea ce privește C.N. ,,Onisifor Ghibu", lucrările sunt realizate de către asocierea formată din DRUM ASFALT SRL, NORD CONFOREST SA, TRAMECO SA, prețul contractului fiind de 12.468.331,73 lei fără TVA.
Amplasamentul a fost predat constructorului la data de 28.10.2019, durata contractului fiind de 24 luni.
Până în prezent, la corpul de clădire C2 (clădirea veche) lucrările sunt finalizate în proporţie de 97%, iar la corpul de clădire C1 (nou) s-au realizat lucrări de anvelopare a clădirii cu termosistem de tip multiport, s-a finalizat izolarea termică a planșeului peste ultimul nivel, s-a montat tâmplărie PVC cu profil sextacameral care asigură o eficiență energetică sporită, iar în interior s-a refăcut instalația electrică și s-au montat sisteme de ventilație.
De asemenea, lucrările pentru creșterea eficienței energetice la Școala Gimnazială „Dacia" din Oradea sunt într-un stadiu avansat. Aici partea exterioară, adică lucrările de arhitectură - fațade exterioare, este finalizată în proporție de 98%, iar lucrările se derulează acum în interiorul clădirii, pe coridoare și în sălile de clasă, stadiul execuției la nivel contractului de lucrări fiind de 68%.
În perioada iulie-august au fost montate instalații de încălzire - răcire (ventiloconvertoare și chiller), atingând un cuantum de realizare de 48% precum și instalații de ventilație (recuperatoare de căldură), atingând un cuantum de realizare de 62%.
Valoarea contractului de execuție este de 8.157.825,64 lei cu TVA, iar executantul lucrărilor este asocierea formată din S.C. CONPILA SRL - lider de asociere și S.C. INSELMA SRL- asociat, termenul de finalizare a contractului de lucrări fiind octombrie 2021.
Tot în această vară au demarat și lucrările de reabilitare termică a fațadelor interioare și exterioare aferente Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu", situat pe str. Aluminei nr. 88, unde funcționează clasele primare și de gimnaziu.  Aici lucrările sunt realizate de către SC Eurociv Cons SRL, prețul contractului fiind de 6.823.878,20 lei fără TVA. Amplasamentul a fost predat constructorului la data de 18.05.2020, durata contractului fiind de 18 luni. (B.P.)
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Școlile din Oradea sunt pregătite să primească elevii.

Trimite email
sâmbătă, 18 mai 2024, 09:21:20 Ora de vară a Europei de Est