Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Cum s-a desfășurat Evaluarea Națională și stadiul pregătirilor pentru Bacalaureat

Vineri, la I.S.J. Bihor, conferință de presă

Cum s-a desfășurat Evaluarea Națională și stadiul pregătirilor pentru Bacalaureat

Vineri, 19 iunie 2020, inspectorul școlar general, domnul prof. Virgil Blage, a organizat o conferință de presă în care și-a propus, în principal, să se refere la două subiecte de actualitate din învățământul preuniversitar românesc, examenele naționale, Evaluarea Națională la clasa a VIII-a și examenul național de Bacalaureat.

Fiind încheiate cele trei probe scrise ale Evaluării Naționale, generalul Inspectoratului Școlar  ne-a făcut o prezentare tehnică a celor trei probe, cu accent pe prezență și absenți, și nu întâmplător, pentru că privitor la numărul de absenți, spunea domnul inspector general, Bihorul se situează pe locul III pe țară, cu 591 de absenți la proba de limba și literatura română (5.303 candidați înscriși, 4.712, prezenți, 591, absenți, ceea ce înseamnă 88, 85%, prezenți, cu o rată a absenteismului de 11,15%), cu 596 de absenți la matematică (5.303, înscriși, 4.707, prezenți, 88,76%, prezenți și 11,23%, absenți) și 204 absenți la limba maternă (1.114, înscriși, 910, prezenți, 204, absenți, 81,68%, prezenți, 18,31%, absenți). După care a concluzionat că ,,numărul absenților nu este nici pe departe ceva neobișnuit și că nu este nicio tragedie pentru că numărul de absenți s-ar putea regăsi într-un alt clasament unde ne situăm pe locul II sau III la cuprinderea, absorbția elevilor în învățământul profesional și tehnic.
Schimbare de optică în ceea ce privește învățământul profesional
Acești 1.030 de elevi care nu au participat la examenele naționale se regăsesc în clasele de învățământ profesional. De exemplu, anul trecut un număr de aproximativ 1.100 de elevi (57 de clase) s-au regăsit în învățământul profesional", iar pentru anul acesta au fost propuse 71 de clase de profesional. După ce vor afla rezultatele la Evaluarea Națională, cu siguranță că și alții se vor orienta spre acest învățământ, care, preciza domnul inspector general, nu mai este privit ca acum 10 ani sau chiar cinci ani, datorită schimbării de optică. ,,Tot mai mulți părinți (și elevi) au o abordare mult mai practică în ceea ce privește parcursul școlar al copiilor lor; în sensul că este bine să ai o meserie și un sprijin financiar consistent și pe parcursul învățării și să ai o perspectivă, un loc de muncă asigurat la vârstă destul de fragedă". Ca argumente, au fost menționate bursele acordate în învățământul dual, chiar generoase, de ministerul de resort, de agenții economici interesați, precum și facilitățile acordate de consiliile locale (legate de internat și cantină).
Resursa umană implicată la E.N.
Generalul a ținut apoi să ne prezinte implicarea cadrelor didactice în organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale, care nu au fost deloc puține, 2.589, prezente în cele 25 de centre de examen, în cele două centre zonale de evaluare și 788 de săli de clasă, plus 800 de cadre din categoria personal nedidactic, personal auxiliar. Am aflăm că domnul inspector general a fost prezent în 10 centre din Oradea (la ,,Oltea Domna" și ,,Emanuil Gojdu" - ingeniozitate  și creativitate, ,,Nicolae Bălcescu"  - impecabil) și în 15 din județ, făcând aprecieri elogioase în ce privește organizarea și desfășurarea examenelor la școli din zona Beiuș, Aleșd, Ștei, Salonta, fiind nominalizate școli din Hotar (unde a ajuns pentru prima oară un inspector școlar general), Uileacu de Beiuș, ,,Samuil Vulcan" și ,,Nicolae Bolcaș" - Beiuș, ,,Teodor Neș" - Salonta, ,,Constantin Șerban" și ,,Alexandru Roman" - Aleșd (,,de mare ținută").
Dl inspector general Virgil Blage dorește să le mulțumească (prin intermediul presei) celor de la D.A.S.O. și D.S.P., pentru asigurarea asistenței medicale (,,impecabile", ca să-l cităm pe domnul general). ,,Am am avut un cadru medical la fiecare 50 de elevi și la fel vom avea și la BAC". Mulțumiri au mai primit din partea generalului furnizorii de internet și energie electrică, ,,colegii mei, directori, cadre didactice, personalul didactic auxiliar, personalul nedidactic care s-au comportat admirabil, colaborarea fiind una exemplară"!
Considerații legate de organizarea Bacalaureatului
În ce privește organizarea Bacalaureatului, domnul inspector general ne-a dat câteva date tehnice. În perioada 11-17 iunie, a avut loc procesul de echivalare a competențelor de comunicare în limba română, într-o limbă străină, respectiv competențe TIC, proces încheiat cu succes; cei 4.716 candidați înscriși vor fi grupați în 41 de centre de examen și vor susține probele în 499 de săli de clasă; tot pentru ei vor fi puse la dispoziție 92 de săli de bagaje; 873 de cadre au fost desemnate ca asistenți pentru examene, 44 de președinți (,,cumplit de mulți" - vorba generalului), mai mulți, 50 sunt și pe lista vicepreședinților...
Pentru operativitate și o mai bună organizare, la intrarea candidaților , la unele școli, s-au găsit mai multe variante de intrare (trei la C.N. ,,Mihai Eminescu", două la Colegiul Economic ,,Partenie Cosma", iar pentru o siguranță crescută și monitorizare ca la carte, Inspectoratul Școlar a suplimentat numărul camerelor web cu încă 496, pe lângă cele existente în sălile de examen și pe coridoare.
Ieșirea cu bine din perioada de examene
Fiind întrebat despre obiectivele pe care și le-a propus în calitate de inspector școlar general (fie ele și obiective de suflet), domnul profesor Virgil Blage a spus: ,,Obiectivul pe care mi l-am propus este de a ieși cu bine din perioada examenelor, care este una dificilă, condițiile sunt dificile. Simțiți presiunea. Și noi o simțim. Este plăcut să faci față unei provocări. Numai provocările pot să-ți aducă satisfacții. Rutina nu totdeauna generează efecte pozitive. Rutina poate să ducă uneori la greșeli.
Toată lumea pornește cu gândul de a face bine! Eu aș dori să descoperiți dumneavoastră pe parcurs ce am făcut.
Să ne pregătim foarte bine pentru un nou an școlar, cât de cât normal
Un alt obiectiv (de suflet), după ce scăpăm de examene este să ne pregătim foarte bine pentru un nou an școlar, cât de cât normal. Va trebui să conviețuim cu covid-ul, cu o altă tulpină sau cu un alt virus. Pentru asta trebuie să ne pregătim personalul, colegii, să poată să lucreze și fizic, față-n față cu elevii  și online. Cred că o Metodică a predării online este extrem de importantă", a mai spus domnul inspector școlar general Virgil Blage...
Ovidiu Dan

 

Trimite email
duminică, 19 mai 2024, 17:21:07 Ora de vară a Europei de Est