Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Concertul de iarnă, colinde și cântece tradiționale, susținut de Ansamblul de Muzică Tradițională Românească ,,Icoane”

Vineri, la Catedrala ,,Sfântul Nicolae”,

Concertul de iarnă, colinde și cântece tradiționale, susținut de Ansamblul de Muzică Tradițională Românească ,,Icoane”

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea organizează vineri, 22 noiembrie 2019, ora 18, la Catedrala Greco-Catolică ,,Sfântul Nicolae", Concertul de iarnă, colinde și cântece tradiționale susținut de Ansamblul de Muzică Tradițională Românească ,,Icoane" condus de prof. univ. dr. Ioan Bocșa.

Acest eveniment este primul care, în perioada Postului Crăciunului din acest an aduce prin colindă vestea Nașterii Domnului.
În deschiderea concertului vor cânta corurile de copii Enjoy Music, condus de Ovidiu Lazăr și Alexandru Cristea, precum și Corul Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu" condus de prof. Nicoleta Tâmpu.
În continuare vă prezentăm câteva cuvinte despre formațiile prezente în spectacol, așa cum s-au prezentat ele:
Ansamblul de Muzică Tradițională Românească ,,Icoane"
al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" Cluj-Napoca a fost înfiinţat în anul 1995, din dorinţa de a reînvia şi promova valorile spirituale tradiţionale româneşti, constituind în acest sens un model la nivel naţional. Ansamblul, instruit şi condus de către prof. univ. dr. Ioan Bocşa şi lect. univ. dr. Alina Stan, este format din studenţi şi absolvenţi, având ca liant pasiunea pentru tot ceea ce înseamnă tradiţie populară.
În cadrul spectacolelor susţinute, Ansamblul ICOANE (grup vocal fete, grup vocal băieţi, grup mixt, trio transilvan şi interpreţi individuali) îşi propune restaurarea sonoră a unor producţii muzicale tradiţionale arhaice, preluate din colecţii şi fonoteci sau culese direct din teren, din zone ale ţării unde încă folclorul se mai practică după ritualuri străvechi.
Repertoriul abordat acoperă tot ciclul vieţii, cuprinzând cântece rituale ce însoţesc cele mai importante praguri - evenimente ale trecerii omului prin viaţă: naştere, cătănie, căsătorie, muncă şi moarte. Ponderea cea mai mare o ocupă colinda, cel mai important gen muzical din cadrul Sărbătorilor de Iarnă, având o bogăţie şi varietate unică.
Prin modalităţile de preluare ale cântecelor, prin emisia vocală specific folclorică şi prin formula instrumentală tipică muzicii ţărăneşti transilvănene, Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „Icoane" îşi doreşte atingerea firescului şi adesea a dramatismului ritualurilor folclorice şi reconstituirea unei atmosfere proprii satului românesc de acum câteva sute de ani.
Ioan Bocșa este prof. univ. dr. la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, în cadrul Modulului de Muzică Vocală Tradiţională Românească, coordonator al Ansamblului de Muzică Tradiţională Românească ICOANE. Personalitate marcantă a culturii româneşti, mentor a mai multor generaţii de interpreţi şi cercetători preocupaţi de studierea folclorului muzical românesc, Ioan Bocşa a adus contribuţii semnificative etnomuzicologiei româneşti prin culegeri de folclor efectuate în judeţele Alba, Hunedoara, Sălaj, Bistrița-Năsăud, salvând din teren peste 3.500 de producţii muzicale folclorice, prin organizarea unei arhive/fonoteci digitalizate şi elaborarea și publicarea unor cărți de specialitate.
Este totodată un interpret vocal de excepţie al folclorului muzical românesc, susţinând sute de concerte în ţară şi străinătate (Europa, America, Asia şi Australia).
Corul Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu", condus de prof. Nicoleta Tâmpu
Corul Liceului Greco-Catolic din Oradea a fost înființat în  toamna anului 2017, având în componență elevi de gimnaziu și liceu. Deși foarte tânăr, corul este o prezență activă pe scenele muzicii corale românești, obținând deja premii cum ar fi: locul 1 la Concursul Coral „Cântați cu noi" 2019 sau însoțind personalități marcante ale muzicii românești în concert. Astfel, evidențiem participarea la Festivalul Coral „Francisc Hubic", alături de Corul Național de Cameră ,,Madrigal - Marin Constantin"- 2019,  concert alături de violonistul Alexandru Tomescu în cadrul turneului ,,Balada, un secol de muzică"- 2018, participarea la cantata ,,Carmina Burana", de Carl Orff, alături de corul și orchestra Filarmonicii de Stat Oradea 2019.
Corul Enjoy Music, condus de Ovidiu Lazăr și Alexandru Cristea
Are sloganul: ,,Muzica este felul în care sună viața".
Corul a luat naștere de curând, cei 50 de membri ai acestuia fiind copii din clasele 0 - IV. Acest cor își propune să vină în întâmpinarea copiilor care doresc să își exprime bucuria prin cântec și artă. Modul acesta de a-și petrece timpul este benefic pentru ei, pentru familie cât și pentru societatea din care fac parte. Muzica este și va fi limbajul universal al omenirii, prin care poți să aduci bucurie, lacrimi, aplauze și multe alte emoții.
Vă așteptăm!

Trimite email
vineri, 3 mai 2024, 03:59:19 Ora de vară a Europei de Est