Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

,,Alături de copiii nevoiași”

Un milion de stele, ediția 2019

,,Alături de copiii nevoiași”

Asociațiile Caritas Eparhial Oradea și Caritas Catolica Oradea au organizat, în ultima zi a lunii octombrie, a.c., evenimentul anual Un milion de stele, ediția 2019: ,,Alături de copiii nevoiași", care a avut loc începând cu ora 18.00, pe platoul dintre Sanctuarul ,,Adormirea Maicii Domnului" (Parc Olosig) și Centrul Rezidențial Casa Frențiu.

Un milion de stele este o iniţiativă Caritas ce se desfăşoară, în prezent, în mai multe ţări europene (Germania, Franţa, Belgia, Luxemburg, Elveţia și România), având ca scop încurajarea cetățenilor de a se implica în crearea unei schimbări reale prin voluntariat, prin participarea la colecte și prin accesarea de servicii oferite de structurile de economie socială.
Acțiunea a reunit zeci de participanți, tineri și vârstnici deopotrivă, care au aprins lumânările solidarității pentru a oferi un semn vizibil de conștientizare a situației celor marginalizați. Participanții au primit ceai și gustări din partea organizatorilor precum și pliante informative cu activitățile și serviciile sociale ale celor două asociații.
Debutul serii a fost marcat de discursurile invitaților, Pr. Varga Sándor și Preasfințitul Virgil Bercea, urmat de un moment muzical oferit de tânăra Anastasia Pál, iar în încheiere, corul Enjoy Music, al Biroului Pastoral pentru Laici al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, alcătuit din elevii claselor primare ale Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu", au surprins publicul cu un flash mob desfășurat pe scările bisericii, în cadrul căruia au cântat și interpretat coregrafic câteva piese îndrăgite, în aplauzele audienței. Momentul a fost condus de către Ovidiu Lazăr, Alexandru Cristea și Pr. Paul Popa.
Am adus cu mine un cuvânt al Papei Francisc: ,,Nu stabilim noi cine este aproapele, dar nevoiașii știu cine le este aproape". Cumva aceste lumânări ne invocă acel gând de a ne apropia unul față de celălalt, oamenii iubesc lumina, tânjesc după lumină și se apropie de lumină. Din păcate lumea digitalizată nu ne învață să fim aproape unii de ceilalți, să simțim apropierea unul de altul dar tot ceea ce facem pentru nevoiași, tot ceea ce facem pentru cei care suferă să o facem cu gândul că suntem aproape unii de alții. Vă doresc ca în aceste clipe să ne simțim aproape unul față de celălalt în sensul adevărat al cuvântului. Pr. Varga Sándor
Ubi caritas ibi Deus est! Suntem aici, în această seară și vedem că, în fața noastră, pe jos este scris, din lumânări,"CARITAS" și asta înseamnă că și Dumnezeu este aici pentru că unde doi sau trei se adună în numele lui și El este în mijlocul nostru. Ne-am adunat pentru a susține o idee sfântă, spun eu, aceea de a fi aproape celui care este mai sărac decât mine. Ne-am adunat în această seară pentru a înțelege că, dincolo de caritatea umană pe care o putem face noi, este caritatea divină, caritate care se exprimă mai ales prin iubire. Reușim, cu adevărat, să dăm un dram de iubire în jurul nostru? Înseamnă că reușim să transmitem speranța. Caritas-urile care lucrează aici în Oradea, acest lucru doresc să-l facă: să transmită un pic de speranță, prin iubire, celor care sunt fără de speranță, adeseori. Bunul Dumnezeu să ne ajute pe fiecare dintre noi să rămână aproape de cei care sunt mai săraci decât noi, și din punct de vedere material și din punct de vedere spiritual. Să-i înțelegem pe cei de lângă noi, iar Maica Sfântă să ne ocrotească mereu pentru ca aceste Caritas-uri care lucrează în Oradea să poată să-și facă datoria pe deplin. PSS Virgil Bercea
Cea mai mare misiune a noastră este de a duce lumină acolo unde este întuneric. Dar cine ar vrea să coboare în întuneric? Nimeni sau prea puțini. Pentru că întunericul înspăimântă, te tulbură, îți provoacă o frică teribilă. Ignoranța este iluzia celor care cred că anumite lucruri nu există doar pentru că ei nu le văd. Misiunea noastră este să facem tocmai acest lucru: să intrăm cu lumina lui Dumnezeu, a conștiinței, a cunoașterii, cu încredere și cu puterea Tatălui pentru a duce lumina și eliberarea infernului inimii. Noi suntem fiii luminii, noi suntem fiii lui Dumnezeu. Vă mulțumesc că ați venit să aprindeți o lumină și să fiți lumina celor din jurul vostru! Pr. Olimpiu Todorean
Alături de cei aflați în dificultate
Din dorința de a sprijini copiii din familiile aflate în dificultate, Asociația Caritas Eparhial Oradea derulează de opt ani programe socio-educaționale de sprijin pentru familiile aflate în dificultate. În urma vizitării și a observării comunității defavorizate şi marginalizate din satul Ioaniş, comunitate aflată în risc de sărăcie, s-a decis înființarea centrului ,,Sfântul Martin" deoarece s-a identificat nevoia reală de a oferi copiilor din această comunitate o alternativă şi, totodată, o şansă la educaţie. Astăzi, Centrul After school din Ioaniş oferă zilnic servicii educaționale pentru 50 de copii de clasele I -IV și, în fiecare vineri, pentru 14 copii de clasa pregătitoare (nu există clasa zero - n.n.) care participă la activități educative, fiind pregătiți pentru integrarea în clasa I.
Acțiuni caritabile și de promovare a voluntariatului
În luna octombrie a acestui an, Asociația Caritas Eparhial Oradea a demarat proiectul socio-educațional „Uniți pentru comunitate", susținut de Inspectoratul Școlar Județean, ce se va derula pe toată perioada anului școlar 2019-2020 în parteneriat cu șapte licee orădene: Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu", Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga", Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu", Colegiul Economic ,,Partenie Cosma", Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu", Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" și Colegiul Național ,,Mihai Eminescu".
Elevii claselor a 9-a și a 10-a ai Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu" au participat la discuții pe tema importanței voluntariatului și a oportunităților de voluntariat social, în cadrul seminarelor de promovare a voluntariatului susținute de echipa Caritas Eparhial.
Totodată, dând curs apelului nostru, elevii și profesorii din cele trei locații ale Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu", susținuți de conducerea liceului, au strâns alimente neperisabile pentru cei aproape 160 de beneficiari ai asociației, care primesc zilnic o masă caldă oferită la Centrul „Sf. Martin" din Ioaniș și Cantina Socială din Oradea. Cu această ocazie s-au colectat sute de litri de ulei, sute de kilograme de zahăr, de făină de grâu, de făină de mălai, de orez, zeci de kg de fasole uscată, de griș, de paste făinoase și zeci de pachete de condimente și dulciuri.
Activitățile de promovare a voluntariatului și acțiunile caritabile din instituțiile de învățământ vor avea loc lunar, în fiecare dintre liceele partenere, luna noiembrie fiind dedicată Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga". Le mulțumim pe această cale elevilor și profesorilor binevoitori!
Ioana Tuță,
coordonator voluntari

Trimite email
joi, 2 mai 2024, 20:24:30 Ora de vară a Europei de Est