Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Conferințele BookLand Evolution la Oradea

Joi, ediția a VI-a

Conferințele BookLand Evolution la Oradea

București, Tg. Mureș, Timișoara, Ploiești, Cluj-Napoca, Arad, Brașov, Baia Mare, Sibiu, Satu Mare, Alba Iulia și Oradea sunt doar câteva dintre cele 23 de localități în care au avut loc sau se vor desfășura conferințele practice pentru tineri, BookLand Evolution, ediția a VI-a.

De-a lungul întregului an, participanții vor întâlni peste 100 de invitați renumiți (actori, scriitori, psihologi, sportivi, oameni de afaceri etc). Scopul organizației este de a face transferul informațional de la specialiștii consacrați către tineri, încurajându-le prin exemple vii, dezvoltarea personală prin studiu și practică. Ele sunt concepute și au loc într-un mod interactiv, astfel încât, în orice moment auditorii au posibilitatea solicitării detaliilor de care au nevoie.
Din Oradea au fost invitați pentru a fi speakeri care să inspire tinerii în alegerile personale și profesionale și implicit să le premieze interactivitatea (cu: locuri gratuite în Tabăra Culturală BookLand, cărți, diplome și multe surprize), următoarele personalități: Zoltan Makai, Sorina Bradea, Vlad Ionuț Coste, Mihaela Tatu, Radu Dragoș Constantin, Alin Crețu și Amelia Pal, fiecare având la dispoziție aproximativ o jumătate de oră. Locul desfășurării în Oradea a fost Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai", sala „Cuibul Democrației", în data de 30.05.2019. Liceenii și studenții au profitat de ocazie pentru a pune numeroase întrebări, la care au primit răspunsurile dorite, de la specialiștii, care în viața de zi cu zi au timpul extrem de bine drămuit și în consecință limitat.
 Atmosfera a fost una destinsă, confortabilă atât pentru cei care au vorbit cât și pentru cei care au ascutat.
Așa cum ne-a obișnuit, reporterul nostru special, psihologul Alin Crețu, ne prezintă câteva secvențe de la eveniment.
,,Salut! Aparțin, am glas, sunt prezent! Sunt cuvintele cheie ale anului, pentru mine. Nu sunt concepte cine știe ce originale, dar îmi sunt importante și sper că împreună vom explora bogăția acestora. Dacă vreți. Dacă nu, atunci facem altceva! Vă recomand un poem pentru zilele nașpa și nu numai, Horace has a bad day, de György Petri: https://www.poetryfoundation.org/poetrymagazine/browse?contentId=38948
E tare, nu-i așa?
" (Zoltán Makai, Leading Team Coach)
..Pe tot parcursul vieții mele am avut parte de eșecuri, însă pentru că mereu am făcut ce îmi place nu a fost deloc greu să îmi împlinesc visul". (Vlad Ionuț Coste, antreprenor)
,,Excelența ne definește atunci când ne depășim limitele și ajungem la omul din noi". (Alin Crețu, psiholog, terapeut de familie)
,,Cred că viitorul e al celor care se cunosc foarte bine pe ei înșiși, care au curaj să facă ceea ce își doresc, care vor să muncească pentru asta, care știu să colaboreze, să creeze relații de succes. Cred foarte mult în autoeducație. Dacă vrei să ai succes cu adevărat, vei căuta singur informațiile necesare, vei face cursuri, vei citi, vei găsi mentori, îi vei ajuta pe cei din jur". (Amelia Pal, autor, antreprenor)
,,Fii tu însuți, nu încerca să fii cea mai reușită copie a modelului tău în viață". (Sorina Bradea, antreprenor)
,,Evenimentul BookLand vine în întâmpinarea celor care încă nu au conștientizat acest lucru. Care încă nu au ales atitudinea cu care își vor trăi viața. Care nu și-au dat seama că viața lor abia acum începe și peste 10 ani vor fi rezultatul cunoștinţelor pe care le dobândesc acum (prin lectură) și a alegerilor pe care le fac acum". (Mihaela Tatu, trainer Tehnica și Arta Livrării Discursului, Voice over, Speaker motivational, M.C.)
,,Atâta timp cât avem nevoie de cineva să ne spună ce să facem, nu vom ajunge să fim cu adevărat educați. Educația, în sine, începe cu un sentiment de curiozitate. Curiozitate despre natură, momente, oameni și, implicit, sine. Cultivând o educație de sine bazată pe informații descoperite de noi înșine, prin ceea ce simțim, observăm și alegem, este o educație ce va fi și este de durată. O educație care va duce într-un punct unde percepția individuală asupra lumii, și nu cea văzută, vorbită sau auzită, va deveni un tip de educație ce va forma o generație construită pe trepte de înțelepciune și nu cunoaștere. Ca tineri, este esențial să fim curioși, liberi și observatori în actul propriilor noastre vieți. Am avut destule generații care au suferit datorită acestei boli a ascultării, încrederii în nevăzut, iar acum e timpul să construim o lume pe care ne-o dorim și nu doar s-o visăm. Aceasta este diferența fundamentală între înțelepciune și cunoaștere.  Înțelepciunea implică acțiune, pe când cunoașterea este doar o distracție. Educația nu trebuie să implice cunoaștere exterioară pentru că exteriorul este primul pe care îl vedem că ar necesita schimbare; trebuie să ne uităm introspect și să observăm frumusețea lumii și vieții prin ochi umili, compasivi și contemplativi asupra problemelor esențiale ale lumii. Acolo se regăsește adevărata educație și înțelepciune după care tânjim dar nu suntem întotdeauna dispui să ne asumăm acest risc de sinceritate absolută cu noi înșine. Este datoria noastră, a ta, a mea, a tuturor celor care vor să creeze o lume mai bună. Introspecția, curiozitatea și iubirea sunt cele care ne oferă libertate, înțelegere și o perspectivă diferită (naturală) asupra vieții". (Radu Dragoș Constantin, scriitor)

Trimite email
sâmbătă, 4 mai 2024, 08:29:03 Ora de vară a Europei de Est