Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Competiția Business Plan a firmelor de exercițiu la clasele a XI-a

Joi, 21 febr. la C.E. ,,Partenie Cosma”, s-a desfășurat

Competiția Business Plan a firmelor de exercițiu la clasele a XI-a

Activitatea firmelor de exercițiu este o metodă a procesului instructiv - educativ cuprinsă în programa școlară, care vine în sprijinul dezvoltării antreprenoriale a elevilor prin facilitarea corelării pregătirii teoretice cu cea practică.

Conceptul firma  de  exercițiu este o metodă aplicată în cadrul orelor de laborator tehnologic a materiilor de specialitate la clasele a XI-a și a XII-a, profil servicii, având ca suport cunoștințele acumulate de elevi în primii doi ani de liceu, cu scopul de a  pregăti elevii pentru o viitoare carieră de succes în domeniul economic.
Așa cum înființarea unei firme reale și lansarea ei pe piață este un factor important în desfășurarea activității sale viitoare, tot așa se dorește organizarea acestei activități-eveniment care, pe cât este de dificil de realizat, pe atât este de incitant și atractiv pentru elevii școlii noastre.
Este a cincisprezecea ediție a lansării pe piață a firmelor de exercițiu a elevilor din clasele a XI-a din cadrul Colegiului Economic ,,Partenie Cosma" Oradea, în cadrul competiției Business Plan 2019.
Activitatea elevilor noștri este evidențiată în statistica rezultatelor în urma participării la târguri și expoziții a firmelor de exercițiu astfel:
2008-2009 FE Ancient Deco Art - locul IV, etapa naţională, prof. Popa Ileana
2009-2010 FE  Perfect Match SRL - locul  IV, etapa naţională, prof. Kele Tunde
2010-2011 FE  Fantasy Blooms SRL - locul II, etapa naţională, prof. Scarlat Alice
2011-2012 FE  Carta Libre - locul II, etapa regională, prof. Vaşadi Marioara
2012 - 2013 FE  Pet Zone - locul II, etapa regională, prof. Scarlat Alice
2014 - 2015 FE Cămăruţa lu bunica SRL - locul II, etapa naţională, prof. Popa Ileana
2015-2016 - FE Colibris SRL - locul II, etapa regională, prof. Vașadi Marioara
2016-2017 - FE Bio` Future - locul II, etapa județeană, prof. Vașadi Marioara
2017 - 2018 FE Le Mustache SRL - locul II, etapa județeană, prof. Iorga Georgeta.
Invitații evenimentului au fost reprezentați de profesori din școală și agenți economici.
Joi, 21 februarie 2019,  la  competiția Business Plan s-au lansat pe piață următoarele firme de exercițiu:
FE Magical Pie SRL - clasa XI A ec. - prof. coordonator Dan Larusa;
FE Bio` Maglau SRL -clasa XI B ec. - prof. coordonator Vașadi Marioara;
FE Minijobs SRL - clasa XI C ec. - prof. coordonator Moca Mihaela;
FE Ecopan SRL - clasa XI D ec. - prof. coordonator Pașcalău Marcela;
FE Party Ville S.R.L.- clasa XI E ec. - prof. coordonator Paul Marius Gelu;
FE Bio 4  Life SRL - clasa XI F ec. - prof. coordonator Miclăuș Adriana;
FE Ro-mania SRL - clasa XI A alim. - prof. coordonator Faur Monica;
FE Disney Travel SRL - clasa XI B tap. - prof. coordonator Popa Corina;
FE Pandora Events SRL - clasa XI C org.banq. - prof. coordonator Man Simona;
FE Allegro SRL - clasa XI D tap. - prof. coordonator Chișvasi Manuela;
FE Sweet Japanese tea SRL - clasa XI A comerț - prof. coordonator Păscuț Andreea;
Pentru buna desfăşurare a activităţii s-au implicat următorii profesori din catedra de specialitate: Man Simona, Raț Larisa, Bițiș Ligia, Petriţa Mihaela, Popa Ileana, Scarlat Alice și Bălan Liliana.
Rezultatele competiției
Locul I - F.E. BIO` MAGLAV S.R.L.
Locul II - F.E. MINIJOBS S.R.L.
Locul III - F.E. SWEET JAPANESE TEA S.R.L.
La categoria „Materiale promoționale" s-au acordat următoarele premii:
Locul I - F.E. BIO` MAGLAV S.R.L.
Locul II - F.E MINIJOBS S.R.L.
Locul III - F.E. PARTY VILLE S.R.L.
Premiul special pentru cel mai bun spot publicitar a fost acordat F.E ECOPAN S.R.L.
Juriul a fost format din: prof. Scarlat Alice, Popa Ileana, Petrița Mihaela, Raț Larisa, reprezentantul agenților economici Damian Ioana Adriana și colaborator din partea ariei curriculare limbă și comunicare prof. Teacă Simona.
Organizarea și defășurarea activității firmelor de exercițiu a fost asigurată de: prof. Man Simona, Raț Larisa, Bițiș Ligia, Bălan Liliana și de profesorii coordonatori ai firmelor de exercițiu.
Prof. Bălan Liliana
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Competiția Business Plan a firmelor de exercițiu la clasele a XI-a.

Trimite email
sâmbătă, 21 septembrie 2024, 03:59:00 Ora de vară a Europei de Est