Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural

Program expoziții

Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural

Vă prezentăm programul expozițiilor permanente și temporare pe care le puteți admira la Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural.

Expoziţii permanente
„Biserici în palat - cercetări arheologice în Palatul Princiar";
Istoria Pâinii;
Istoria fotografiei orădene;
Memorialul ,,Rezistență și represiune în Bihor";
Expoziţia Monumente în mișcare - „Depersonalisation", a artistului Cătălin Bădărău;
Memorialul „Rezistență și represiune în Bihor";
Evoluția orașului Oradea în regimul comunist (1945-1989);
Expoziţia Episcopiei Greco-Catolice de Oradea - File de istorie;
Expoziţia Bisericii Reformate Oradea;
Expoziţia Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.
Expozitii temporare
Comori bănățene - cuprinde costume populare din Banat (de la sfârșitul secolului XIX - prima parte a secolului XX), năframe, salbe, oprege cu bani pentru mirese, catrințe etc. (Expoziție nouă)
Peceți identitare bihorene. Biserici ortodoxe construite în Oradea și Bihor între 1918-2018 (Expoziție nouă);
Expoziția de fotografie „Țara Bihorului pitoresc";
Expoziţia ,,PART Nature Art" -  lucrări realizate în cadrul taberei de vară 2018 la Finiş;
„Tezaurul de monede și podoabe de argint de la Almașu Mic, comuna Sârbi (jud. Bihor)" - cuprinde peste 80 de monede de argint din secolul al XIII-lea, piese de podoabă (inele, brățări), piese de metal și ceramică descoperite în vara anului 2018 în localitatea Almașu Mic, comuna Sârbi (jud. Bihor);
Expoziția fotodocumentară „Familia Regală pe frontul Marelui Război (1916-1918)": expoziția prezintă peste 70 de planșe cu fotografii ale regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, în diferite ipostaze: inspectând trupele, decorând soldații, îngrijind răniții etc.
Expoziția „Fericitul Vladimir GHIKA - In spiritu caritatis - Desene": cuprinde desene, gravuri și alte lucrări păstrate în „Arhiva Ghika" a Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, realizate de Vladimir Ghika, fiu al principelui Ioan Ghika şi al Alexandrinei Moret de Blaramberg.  Vladimir Ghika moare pentru credință la 16 mai 1954, în închisoarea Jilava, și este ridicat la cinstea altarelor de Biserica Catolică pe 31 august 2013.
Expoziția Liceului de Arte din Oradea „România - 100 de talente" - cuprinde lucrări de pictură și ceramică ale elevilor de la Liceul de Arte
Expoziția „Salvador Dalí, Marc Chagall și Giorgio de Chirico: Teme biblice. Grafică și Obiect". Expoziția cuprinde 91 de lucrări de grafică (litografie, serigrafie, în ediții numerotate), tapiserie și obiect (bijuterie, medalioane, medalii), în serii numerotate și autentificate, care evocă preocuparea artiștilor pentru temele biblice, interpretate în cheie, suprarealist, la începutul secolul XX.
Expoziția „Puncte de vedere. Stereofotografii din timpul Primului Război Mondial". Cuprinde stereofotografii din colecțiile companiei germane Neue Photographische Gesellschaft, ale companiei americane Keystone View Company, precum și fotografii provenite de la diverși proprietari; imaginile prezintă tabăra Antantei, a Puterilor Centrale și viața civililor și vor fi vizionate cu ochelari speciali în 3D;
Expoziţia „Renaştere prin restaurare"- piese arheologice restaurate în Laboratorul Muzeului Oraşului Oradea;
„Decenii de indiferenţă. Cetatea Oradea din pragul colapsului la măreţia de odinioară", expoziţia fotografică cu etapele reabilitării Palatului Princiar şi a clădirilor adiacente.
Totodată vă invităm să vizitați și Muzeul evreilor din Oradea și Bihor (dedicat evoluției comunității evreiești din aceste locuri de la primele consemnări documentare, precum și istoriei din timpul Holocaustului).
Taxă vizitare
- adulți: 5 lei/persoană;
- preșcolari, elevi, studenți, pensionari, grup de min. 10 persoane: 3 lei/persoană.
Taxa ghidaj expoziții
- adulți: 5 lei/persoană (ghidajele se fac pentru grupuri de minim 10 persoane);
- preșcolari, elevi, studenți, pensionari, grup de min. 10 pers.: 3 lei/persoană.
Pentru vizitarea expoziției „Salvador Dalí, Marc Chagall și Giorgio de Chirico: Teme biblice. Grafică și Obiect" se percepe un bilet special. Prețul acestuia este de  20 lei pentru adulți, 10 lei pentru copiii între 7 și 14 ani, 10 lei pentru grupuri școlare formate din minim 15 persoane; pentru copiii sub 7 ani intrarea este gratuită.
Programul de vizitare
Marți - duminică: între orele 9. 00-17. 00. Accesul ultimilor vizitatori se face până la ora 16.20;
Luni  - închis.
Ionuț Ciorba,
director adjunct

Trimite email
sâmbătă, 18 mai 2024, 17:21:54 Ora de vară a Europei de Est