Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Nicolae Meseșan - inventator și făuritorul primei truse românești de criminalistică

Omul care se confundă cu epoca (pe care a ilustrat-o la Muzeul Orașului Oradea)

Nicolae Meseșan - inventator și făuritorul primei truse românești de criminalistică

Se spune că cei născuți în aprilie sunt deștepți și inventivi, practici și pricepuți în tehnică, ceea ce am spune că se potrivește de minune și personajului nostru pe care încercăm să vi-l prezentăm astăzi prin faptele sale; căci ce poate fi cel mai elocvent, mai concludent și mai grăitor în viața unui om decât faptele sale; faptele vorbesc de la sine, cum se spune, iar vorbele sunt de prisos în multe situații.

Eroul nostru, personalitatea pe care o avem acum în vizor, în obiectiv, cum ar spune chiar el, se numește Meseșan Nicolae, sălăjean la origini, din Sălăjeni, județul Sălaj, ultima localitate din regiunea Crișana, după cum susține el însuși. Acolo s-a născut în 2 aprilie 1947, într-o familie cu origini sănătoase, tatăl, miner, iar mama casnică, ce a crescut și a educat șapte copii, toți ajunși oameni vrednici de cinste și omenie în societate.
După absolvirea Școlii profesionale de arte și meserii în Șimleu Silvaniei, ca lăcătuș, a venit în Oradea, în 1964, să lucreze. Își amintește că primul obiectiv mare și important, chiar strategic pentru orădeni, la care a lucrat, a fost barajul din Ioșia pe Crișul Repede. Până la construirea acestui baraj, orădenii din zonă, dar nu numai, ba erau inundați, ba nu aveau apă, în perioadele secetoase. ,,Acest obiectiv strategic avea menirea să stabilizeze cursul de apă de pe cel mai important râu al Oradiei, dar și al Bihorului", susține interlocutorul nostru. Tânărul, aflat în floarea tinereții, la 17 ani, este îndrăgit de colegii de muncă, pentru comportarea sa cuviincioasă, pentru vorba sa bună și pentru sclipirea minții. ,,Se vede că are școală, își ziceau între ei, bacii mei, care îmi puteau fi părinți, și care chiar m-au iubit ca pe fiul lor, oameni simpli, fără prea multă școală, dar înțelepți și cu mult respect pentru muncă și pentru aproapele. Iar eu mă simțeam mândru alături de ei, fiind singurul din echipă cu școală profesională de trei ani. Încet-încet, am intrat și în vizorul celor mari, care auzind că am o meserie și punând ochii pe mine, m-au îndrăgit și m-au promovat în echipa de elită a șantierului. Din dorința de a crește profesional, am dat admitere și am intrat la Liceul Industrial Nr. 1 cu profil Tehnologia construcțiilor de mașini, pe care l-am absolvit în 1972, devenind tehnician TCM. În urma câștigării unui concurs inițiat de Școala interjudețeană de partid Oradea, am fost încadrat ca tehnician principal la această școală. Timp de 15 ani, aveam să lucrez la Școala interjudețeană de partid. M-au trimis la cursuri, la specializare, mi-au dat pe mână o mică tipografie, unde eu le tipăream cursurile. Aruncând ochii pe ele, zi de zi, am mai ,,furat" câte ceva (cunoștințe, informații - n.n.), și azi și mâine, încât am ajuns să fiu îndrăgit de toți cei cu putere de decizie. Asiguram amplificarea în trei săli de conferințe. M-au trimis la cursuri de operator proiectare film, pentru că trebuia să prezint cursanților filme documentare.
Nicolae Meseșan - fotoreporter de top
Așa am ajuns la Academia ,,Ștefan Gheorghiu", secția ziaristică, unde am făcut cursuri de fotoreporter și operator de imagine, făcând practica la Televiziunea Română. Întors acasă, am primit aparat de filmat și imortalizam pe film totul pentru Interjudețeana de partid, dar eram trimis în misiuni și în alte domenii, inclusiv la meciurile echipei de fotbal. Acolo l-am cunoscut pe ziaristul Crețu Ioan de la cotidianul ,,Crișana", care mi-a propus colaborare, iar mai târziu, ajungând redactor-șef, m-a angajat ca fotoreporter". Conștiincios și motivat, tânărul nostru învață meserie, se perfecționează, iar ca autodidact, deprinde tehnica fotografiilor color, încât în câțiva ani devine lider de piață în ale fotografiei color în Oradea, concurând cu fotoreporteri care își developau filmele și pozele în Ungaria. Pozează și filmează tot ce îi iese în cale, toate obiectivele și realizările epocii comuniste, fiind primul care ajungea la toate inaugurările regimului. Așa și-a făurit o impresionantă arhivă de poze și filme cu tot ce se construia în Oradea, dar și în județ. A ajuns să pozeze și să filmeze vizitele președintelui țării, tovarășul Nicolae Ceaușescu, în Oradea și Bihor, în perioada 1977- 1989, a pozat și a filmat sosirea lui Cadar, liderul Ungariei, în Oradea și întâlnirea sa cu președintele României. Toată arhiva sa de poze și filme este disponibilă să ajungă la Muzeul Cetății și Orașului Oradea, unde i s-a propus o sală cu mărturii ale Epocii de Aur. Nicolae Meseșan nu deține doar poze și filme unicat, ci și multe timbre, medalii, insigne, monede și bancnote, cărți, omagiile lui Ceaușescu, carnete de partid și de sindicat, cărți de la școlile de partid din acele timpuri, documente de la congresele al IX-lea până la al XIV-lea, valoroase piese, acte și documente de istorie trăită.
,,Am ajuns să-l dau jos, la podea, pe Ștefan Andrei"
Întrebându-l despre întâmplări haioase, despre picanterii din importantele vizite ale președintelui țării în Oradea, ne-a povestit cum a ajuns să-l dea jos, la propriu, pe Ștefan Andrei, fostul ministru de Externe al României din acele vremuri, aflat în vizită oficială la Fabrica de Confecții din Oradea, alături de președintele țării, iar replica distinsului nostru ministru a venit imediat, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat: ,,Tinere, tu-ți faci numai treaba, nu s-a întâmplat nimic!" După prima vizită, am fost atât de obosit și de stresat, încât am dormit 24 de ore, fără întrerupere, de la ora 10 seara, 22.00, la ora 10 seara, a doua zi. Din când în când venea soția să mă întrebe dacă mă simt bine, dacă nu vreau să mănânc sau să beau apă. Dar eram fericit că ieșise totul ca la carte. Devenisem omul numărul unu, care avea voie să-l pozeze pe tovarășul Nicolae Ceaușescu și în vizitele următoare".  
Părăsind postul de fotoreporter al ziarului ,,Crișana", din motive financiare, eroul nostru a ajuns să lucreze la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor timp de 18 ani, ca tehnician criminalist, spre supărarea foștilor săi șefi de la ziar, care atunci nu l-au plătit, dar acum, îl regretau. Aici, își face treaba cu vârf și îndesat, cu seriozitate și competență, încât devine vedetă, în sensul bun al cuvântului, fiind îndrăgit și respectat. ,,Munca de tehnician criminalist mi-a dat multe și mari satisfacții, dar și multe surprize, fiind o muncă complexă, în care trăiești momente de tensiune maximă și mari emoții. În 18 ani, am văzut fel de fel de urmări ale unor crime din cele mai odioase, cadavre, multe ajunse în stadiu de putrefacție. Am participat la peste 90 la sută din autopsii, pentru că medicii legiști aveau mare încredere în mine. Văzând atâtea și făcându-mi treaba cu conștiinciozitate zi de zi, am simțit nevoia să-mi perfecționez stilul de muncă, dar și ustensilele de lucru cu care efectuam măsurătorile la locul faptei, pentru o cât mai mare precizie și o ușurare a muncii".
Trei dispozitive inventate și brevetate, dar și prima trusă românească de criminalistică
Din aproape în aproape, tehnicianul criminalist Nicolae Meseșan a inventat trei dispozitive de lucru care în 2010 și 2013 au fost brevetate: un dispozitiv de măsurare a distanțelor, foarte util și practic; un indicator pliabil și un instrument de măsurare pliabil (tridimensional, care îi poartă numele: Mes-Metru). Laboratorul și cabinetul său de inventică era atelierul din garajul de-acasă; acolo s-au născut toate cele trei dispozitive. Ca lăcătuș avea în dotare de toate, de la menghină, la polizor, aparat de sudură, mașină de găurit, flex... Succesul pe care l-a obținut cu cele trei invenții a fost imens la vremea aceea, fiind cunoscut și admirat nu numai în țară, ci și în străinătate. De aici, a văzut lucrurile și mai departe, adunate și ordonate într-o trusă. Ceea ce a făcut ca să realizeze prima trusă românească de criminalistică. Noi importăm și folosim și astăzi în cercetarea criminalistică la fața locului, trusă străină, importată pe bani grei, circa o mie de euro bucata, iar trusa românească a lui Nicolae Meseșan ar costa mai puțin de jumătate, și care ar putea fi chiar exportată în lumea întreagă, plus alte avantaje pentru statul român (economii, locuri de muncă, TVA, valută etc), dar nu se vrea!!!
În schimb, alții ar vrea să-i sară domnului Nicolae Meseșan în ajutor să-și pună în undă invențiile brevetate de statul român (posibili parteneri din Ungaria, Germania, India, Israel și SUA, ba chiar și Institutul de Criminalistică din Moscova se arată interesat de invențiile domnului Nicolae Meseșan). Orădeanul nostru, cu cea de-a doua invenție (Indicator pliabil), a reușit performanța mondială de a surclasa trei inventatori internaționali: pe Jack Abrams din Marea Britanie, pe Tanaka Fumio din Japonia și pe Jeffrey C. Pederson din USA.   Nu am putea spune că invențiile interlocutorului nostru nu s-au bucurat de aprecieri pe plan național, apărând  în Revista Română de Criminalistică nr. 3 și nr. 4 din 2009 și nr. 6/ 2015, a Asociației Criminaliștilor din România - redactor-șef, col (r) Vasile Lăpăduși, secretar general al A.C.R., în Revista de Criminologie, de Criminalistică și de Penologie nr. 3/ 2010, precum și în Revista Criminologia din România: trecut, prezent și viitor din 4. IX. 2015 (coordonator, prof. univ. dr. Mihaela Rodica Stănoiu). Vorbim apoi de nenumăratele simpozioane naționale și internaționale la care a fost invitat să-și prezinte invențiile prin intermediul unui filmuleț de nouă minute, culegând aplauze la scenă deschisă în sală și în cercurile specialiștilor în domeniu. Însuși procurorul general al României din anii trecuți, Laura Codruța Kovesi, a fost încântat(ă), pe vremea aceea, premiindu-l pe dl Nicolae Meseșan cu diploma anului (care se acordă doar procurorilor cu merite deosebite), și cu 2.000 de lei. De asemenea, a mai primit diplome de excelență din partea Asociației Criminaliștilor din România (pentru contribuția sa la dezvoltarea criminalisticii românești), din partea Institutului Național de Criminalistică (pentru contribuția adusă la dezvoltarea criminalisticii), din partea Academiei Române, Institutul de Cercetări Juridice ,,Acad. Andrei Rădulescu"(unde a prezentat invențiile sale), din partea Societății Române de Criminologie și Criminalistică și Științe Penitenciare - Filiala Transilvania. Oficiul de Invenții din SUA este interesat să-i protejeze invențiile...
După ieșirea la pensie, în 2011, la 64 de ani și șase luni, după 46 de ani neîntrerupți, dl Nicolae Meseșan mai speră să-și vadă invențiile materializate pe piața românească.
O firmă autohtonă (EVENTJUST din București) chiar a reușit să-i producă câteva exemplare din acele dispozitive pentru a le putea prezenta în cadrul unor expoziții spre a se ajunge la comercializarea lor în serie, în cantități remarcabile la nivel de țară și chiar pe piața externă.
Moise-Ovidiu Dan
 
Nicolae Meseșan - o pagină de istorie, având o sală în cadrul Muzeului Orașului Oradea
Ieri (24 octombrie 2018), am stat de vorbă cu Nicolae Meseșan în sala pe care a primit-o în cadrul Muzeului Orașului Oradea pentru a ilustra epoca în care a trăit, cu care s-a confundat, care l-a marcat și în care s-a realizat ca om și profesionist.
Miercuri, Nicolae Meseșan povestea (și răspundea întrebărilor) studenților jurnaliști (din anul III: Daniela Cap, Teodora Negrea, Adina Brândaș, Tatiana Vozian, Alice Cazan și Emilia Gale, împreună cu micul său jurnalist), aduși în vizită de Cristina Pușcaș, lector univ. dr. al secției de jurnalism a Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universității din Oradea.
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Nicolae Meseșan - inventator și făuritorul primei truse românești de criminalistică.

Trimite email
sâmbătă, 18 mai 2024, 18:30:47 Ora de vară a Europei de Est