Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Itinerar gastronomic românesc”, de Ziua Mondială a Alimentației

Ieri, la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea

„Itinerar gastronomic românesc”, de Ziua Mondială a Alimentației

Marți (16 octombrie 2018), în și de Ziua Mondială a Alimentației, în sala de proiecte a Liceului Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea, a fost prezentat proiectul educativ „Itinerar gastronomic românesc", ,,născut din necesitatea de promovare a Zilei Mondiale a Alimentației Sănătoase în rândul elevilor școlii noastre", după cum avea să sublinieze domnul director Tiberiu Sîncelean, responsabil al proiectului.

Prezentarea în PowerPoint a fost realizată de doamna profesor Todica Marcela-Ileana, coordonator de proiect.
Au mai fost de față la prezentare, membri ai echipei de proiect: prof. Serte Marilena, Balaj Lucia, Bănică Dana, Borbely Dana, Bronţ Ana, Calău Ramona, secretar şef. Cociubei Nicoleta, prof. Cipleu Liliana, Dobai Valentina, Hoffmann-Bronţ Viorica, Lobonţ Lucreţia, Micula Alexandra, Muşet Livia, Niculescu Otilia, Rugea Maria, Simuţ Adrian, Şandor Mariana și Varga Ileana, alături de doamna inspector școlar Vese Alina.
Proiectul „Itinerar gastronomic românesc" are în vedere: premisele motivaționale, socializarea elevilor, crearea unei atmosfere competiționale, a dezvoltării spiritului de lucru în echipă, ținându-se cont de baza materială a școlii. Liceul Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea deține laboratoare de alimentație,  care sunt de natură să le ofere elevilor condițiile necesare pentru a-și putea valorifica priceperea în domeniul gastronomic; orientarea spre colaborare la nivel de școală, de clase de elevi și al cadrelor didactice implicate în proiect.
Dar parcă cel mai important element îl constituie preocuparea cadrelor didactice pentru  activități cu caracter de încurajare a elevilor, de a se dedica activităților extracurriculare, în cazul acesta expozițiile cu produse culinare din diferite zone ale țării, ,,în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri", a adăugat doamna profesor Serte Marilena.
Bucătăria românească poate fi privită ca un tot unitar, dar diversă din punct de vedere al mâncărurilor, al tehnologiei de realizare, al asocierii materiilor prime cu produse finite, ceea ce duce la particularități regionale. Fiecare regiune are un specific aparte care s-a menținut, s-a completat și s-a îmbogățit din punct de vedere sortimental și calitativ. Mâncărurile specifice și tradiționale românești, cunoscute și recunoscute astăzi prin savoarea și originalitatea lor, sunt preparate în restaurante, dar și în gospodăriile țărănești, unde se păstrează tradiția milenară a poporului nostru.
În cadrul laboratoarelor de alimentație, sub coordonarea maiștrilor instructori, elevii au realizat preparate tradiționale din Muntenia, Oltenia, Moldova, Transilvania, Banat și Dobrogea, care au fost aranjate într-o frumoasă expoziție culinară.
Activitatea de proiect fiind dedicată întâmpinării celor 100 de ani de la Marea Unire, au fost realizate elemente de decor în culorile steagului nostru tricolor românesc.
,,Obiceiurile tradiționale la români sunt strâns legate de obiceiurile culinare. Bucătăria românească este o parte integrantă a obiceiurilor și datinilor păstrate de-a lungul istoriei. Bucătăria românească a păstrat tradiția moștenită de la străbuni și a avut capacitatea să asimileze în gama preparatelor românești și rețetele altor popoare", a ținut să precizeze coordonatorul de proiect, doamna profesor Marcela-Ileana Todinca.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (60 de poze), accesați Galeria foto: „Itinerar gastronomic românesc”, de Ziua Mondială a Alimentației.

Trimite email
miercuri, 15 mai 2024, 12:05:32 Ora de vară a Europei de Est