Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Poemele Mihaelei Dindelegan au ajuns la Academia de Științe a Republicii Moldova

Cu prilejul Zilei Limbii Române,

Poemele Mihaelei Dindelegan au ajuns la Academia de Științe a Republicii Moldova

Volumul de poeme „Și ne-am unit", scris de poeta Mihaela Dindelegan în contextul Centenarului Marii Uniri, a ajuns astăzi la Chișinău, unde autoritățile Republicii Moldova sărbătoresc cu mare fast Ziua Limbii Române.

Câte un exemplar din carte va fi înmânat de profesorul orădean Teodor David, vicepreședinte al organizației Vatra Românească, reprezentanților Academiei de Științe a Republicii Moldova, ai Sfatului Țării 2 și ai autorităților din capitala Moldovei, ca simbol al fraternității și al idealurilor de unire a tuturor românilor.
Tot cu prilejul Zilei Limbii Române, la Oradea, prin Asociația Culturală Pro Lirica, pe care o conduce, poeta Mihaela Dindelegan a organizat joi, 30 august 2018, la Sala Florica Ungur, o manifestare cultural-artistică menită a evoca valorile incomensurabile ale limbajului românesc și în special ale limbii române literare. În cadrul evenimentului, profesorul universitar dr. Valentin Chifor a ținut o impresionantă prelegere despre limba română, prezentând minunatele ei nuanțe și valențe literare din perspectiva poeților și a filozofilor români, în context european. Pigmentat cu numeroase citate și trimiteri la clasicii literaturii române, discursul domnului profesor a scos în evidență bogăția limbajului comun românesc, lipsit de dialecte, cel care ne oferă dimensiunea relevantă a unității naționale. În mod special, prof. Valentin Chifor a subliniat rolul dominant al poeților români, pe care îi consideră prestidigitatorii limbii române, pornind de la inegalabilul Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Vasile Alecsandri, poetul - filozof Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Nicolae Labiș, moldoveanul Gheorghe Vieru și toți ceilalți care au contribuit la îmbogățirea și nuanțare limbii române literare.
Participanților la evenimentul de joi, poeta Mihaela Dindelegan le-a oferit câte un exemplar din volumul „Și ne-am unit", carte apărută în aceste zile la Editura Primus și publicată cu sprijinul Direcției Social Comunitare Bihor. În conținutul acesteia, poeta face referire atât la unitatea de limbă și de teritoriu a românilor, cât și, în mod special, la valorile morale și spirituale care asigură unitatea noastră de suflet. Scrisă într-o manieră debordant de realistă, cu expresii stilizate, pline de metafore, dar extrem de bine înfipte în realitatea cotidiană, cartea conține 100 de poeme, dintre care 95 sunt sonete, iar cinci sunt poezii în formă clasică. În fiecare dintre ele, poeta atinge aspecte esențiale ale vieții, pe care le aduce în lumina unei conștiințe a idealului unității și a virtuții, după cum se poate vedea și în sonetul „Drumul spre unitate":
Cu mâna-ntinsă peste soarta noastră,
Din ceruri ne veghează Dumnezeu,
Lumina Lui mai plânge în fereastră
Când drumul nostru-aici este prea greu.
 
Ne-a măsurat câmpia milenară,
Țărușu-n vârful munților l-a pus
Și pân' la Mare ochii Lui coboară,
Căci granițe-ntre frați și mame nu-s.
 
Ne-adună brațul Lui de peste Deltă,
Moldova peste Prut și înapoi,
Cu Bucovina tânără și zveltă,
Și cu Ardealul tot doar pentru noi.
 
Deasupra noastră-i, iată, o răscruce,
Dar orice drum spre unitate duce.
 
În Sala Florica Ungur limba română a fost cinstită în egală măsură și prin versurile cântecelor patriotice care au răsunat în interpretarea Corului bărbătesc General Traian Moșoiu, condus de profesorul Ioan Fluieraș, dar și prin cântecele interpretate de soliștii: Alexandru Mihai Carțiș, Adrian Bojan și Maria Matei, surorile Ghib Denisa și Lorena, și tânărul Andrei Arad. Au recitat ing. Miorița Săteanu, partenera evenimentului, profesoara Florica Mera din Statele Unite, poetele Maria Elvira Vancea și Ioana Precup, precum și poetul Noru Silvan, în timp ce generalul în rezervă Vasile Creț a rostit un impresionant cuvânt de apreciere la adresa întregii manifestări.
Roxana Popescu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Poemele Mihaelei Dindelegan au ajuns la Academia de Științe a Republicii Moldova.

Trimite email
joi, 2 mai 2024, 14:37:57 Ora de vară a Europei de Est