Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Cine-concerte și evenimente speciale la Sinagoga Sion

În cadrul primei ediții TIFF Oradea (7-9 sept.)

Cine-concerte și evenimente speciale la Sinagoga Sion

Între 7 și 9 septembrie 2018, în cadrul primei ediții TIFF Oradea, cinefilii sunt invitați la o serie de evenimente speciale într-o locație inedită din Oradea - Sinagoga Neologă Sion.

Construită în perioada 1877-1878 în stil neomaur, Sinagoga a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice ale județului din 2015 și va fi gazda unui recital de poezie și a două cine-concerte în cadrul festivalului.
În prima zi de festival, de la ora 21.00, spectatorii vor putea urmări o proiecție specială a filmului Exod de suflete/Soul Exodus, turnat parțial în Oradea, în regia lui Csaba Bereczki. Documentarul, laureat al Hungary Film Awards 2017, prezintă călătoria a cinci muzicieni născuți în America de Nord care încearcă să își descopere rădăcinile cu ajutorul muzicii klezmer, pornind într-un exod invers, de la Montreal către Republica Moldova. Regizorul, originar din Oradea, a debutat în lungmetraj cu filmul Fools' Song/Bolondok éneke, pentru al cărui scenariu a colaborat cu Suzanne Schiffman, co-scenaristă pentru mai multe filme ale lui Francois Truffaut.
Sâmbătă, 8 septembrie, în cursul după-amiezii, va avea loc recitalul de poezie „Omul și taina lui", susținut de cunoscutul actor și poet Dorel Vișan, unul dintre invitații speciali al primei ediții TIFF Oradea.  În cele 75 de minute ale spectacolului ambianţa în care pătrunde publicul este specifică unui loc de rugăciune, poeziile Psalmi fiind scrise chiar de actor. Cunoscut cinefililor pentru filme precum Senatorul melcilor, Cel mai iubit dintre pământeni și Iacob, clujeanul a interpretat de-a lungul remarcabilei sale cariere peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, precum și aproape 70 în film.
De la ora 21.00, în același spațiu, va avea loc cine-concertul Independența României (1912, r. Aristide Demetriade, Grigore Brezeanu). Primul lungmetraj realizat în România va avea astfel o proiecție specială în cadrul festivalului chiar în anul care marchează Centenarul României. Povestea războiului care a eliberat ţara de sub dominaţie otomană este redată spectatorului prin câteva episoade-cheie - povestea de dragoste dintre Peneş şi Rodica, declararea războiului, plecarea trupelor, luptele - împletite cu teme populare.
Proiecția va fi acompaniată live de bihoreanul DJ DuBase, unul dintre pionierii muzicii electronice româneşti.  Realitatea istorică notează că prima proiecție cu acompaniament live a filmului a avut loc chiar înainte de lansarea sa din septembrie 1912, când în cadrul unei proiecții speciale a fost adusă fanfara regimentului II Vânători pentru a crește efectul dramatic al secvențelor de război.
Duminică, 9 septembrie, de la ora 21.00, iubitorii de film clasic sunt așteptați din nou la Sinagoga Sion pentru proiecția cine-concertului Studentul din Praga (1913), acompaniat live de CelloFun, având-o ca invitată specială pe Irina Margareta Nistor.
Cunoscut şi sub numele de Târg cu Satana, horror-ul mut regizat de Paul Wegener și Stellan Rye este consemnat în istoria cinematografiei drept primul film independent,  primul film de autor și primul film de artă. Balduin, un student falit din Praga secolului XIX, o salvează de la înec pe contesa Margit von Schwarzenberg, devenind apoi obsedat de imaginea ei. Din cauza diferențelor sociale dintre cei doi, povestea de dragoste pare să nu aibă niciun viitor, determinându-l pe Balduin să accepte o înțelegere care îi poate aduce bogăția în schimbul sufletului său.
Filmul, care „realizează o punte între supranatural şi psihologic", va fi acompaniat de formația electro-acustică CelloFun, cu o bogată experiență în rescoring-ul peliculelor de referință din epoca filmului mut. Pe lângă improvizaţie, atmosfera va fi completată cu efecte sonore în timp real şi scurte fragmente de lectură extrase din poezia „Noaptea de decembrie" de Alfred de Musset. Traducerea în limba română a cartoanelor originale ale filmului este realizată live de inconfundabila Irina Margareta Nistor.
Mai mulți invitați speciali, precum și programul complet al primei ediții TIFF Oradea vor fi anunțate în următoarele zile. Biletele vor fi puse în vânzare pe Eventbook.ro, la prețul unic de 10 RON. (P.S.)

Trimite email
vineri, 3 mai 2024, 20:05:50 Ora de vară a Europei de Est