Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Acasă, printre dușmani”

Poeta Mihaela Dindelegan se destăinuie în sonete

„Acasă, printre dușmani”

Sinceritatea debordantă din versurile poetei Mihaela Dindelegan ne lasă fără cuvinte. Ajunsă la maturitatea creației artistice, autoarea transformă în poeme stări și simțăminte dintre cele mai variate, aducând cu fiecare nou volum un plus de revelație care ne ajută să pătrundem în universul ei sufletesc.

Cele mai noi apariții editoriale din anul 2018: „Acasă, printre dușmani", „Muguri de lumină" și „Incandescență" vin să confirme încă o dată dimensiunea impresionantă a sincerității cu care Mihaela taie fâșii din sufletul ei, le scufundă în balsamul liniștitor al lirismului și apoi le îmbracă în forma perfectă a sonetului pentru a ni le oferi ca subiecte de meditație și de reflexie asupra vieții. Parte a unei fascinante povești de iubire din care a fost smulsă în mod brutal prin furtul a peste 8.000 de poezii de dragoste și falsificarea unei părți din acestea în scopul denigrării autoarei, Mihaela s-a trezit lovită atât de persoanele care le-au furat cât și de cel căruia îi erau adresate. Avid mai mult de o relație trupească decât de una sentimentală, acesta a întors totul împotriva ei și a ajuns să o acuze în mod public de hărțuire, profitând tocmai de refuzul ei de a răspunde unor astfel de atacuri denigratoare. „Pentru că nu am vrut să-i fac rău și nici să arunc cu noroi asupra trecutului împărtășit în doi, singurul mod în care mi-am exteriorizat durerea provocată de nedreptate a fost în textul unor poeme", declară poeta Mihaela Dindelegan, care a publicat din anul 2013 până în prezent un număr de 50 de volume, multe dintre ele născute tocmai din amalgamul de simțăminte înălțătoare și deruta provocată de trădare.
În volumul "Acasă, printre dușmani", autoarea a inclus sonete cu titluri răvășitoare, precum „Moartea unei nunți", „Din purpura rănitelor cuvinte", „Reversul minciunii", „În hexagonul vrajbei", „Noaptea minții tale", „Balada amintirilor uitate", „Corul trădării", „Obsesii paranoice", „Invidia", „Judecarea Iubirii", „Înșelătorul de pe urmă", „În cuiele indiferenței", „Bastarde gânduri", „Înșelăciunea și Adevărul". Cartea a apărut la Editura Primus la mijlocul lunii aprilie 2018, alături de celelalte două volume al căror conținut surprinde, de data aceasta, prin tonul optimist, vitalitatea copleșitoare și abordarea dintr-o perspectivă luminoasă a vieții. Așa cum ne-a obișnuit deja, Mihaela Dindelegan dovedește că are puterea de a vedea lumina chiar și în cel mai mare întuneric, astfel încât și în prezent a reușit să dea naștere celor aproape 300 de sonete cuprinse în cărțile „Muguri de lumină" și „Incandescență", printre care și acest Vis celest
 
Cu flori de iasomie îmi ieșeai
În față, ca un june fermecat,
Și stele din priviri îmi culegeai,
Să-ți lumineze noaptea-n al tău pat.
 
Pe umerii mei goi ai desenat
Conturul unor aripi îngerești,
În ele m-ai cuprins și ai zburat
Departe, înspre slăvile cerești.
 
M-ai îmbătat din cupa-ți cu mied
Și așternut din nori mi-ai modelat,
Cu tine, prizonieră-n veci să șed,
Să uit din care lume am plecat.
 
Aici ajunsă, rima îmi destind
Și între versuri calde mă întind.
 
Caracteristicile sonetelor Mihaelei Dindelegan au fost sesizate și de prof. univ. dr. Anca Tomoioagă, care consemnează pe coperta uneia dintre cărți: ,,De-a lungul volumelor de poezii ale sale (Mihaelei - n.n.) uimește abnegația și acrivia pentru forma dificilă și restrictivă a sonetului. Dincolo de formă, în interiorul căreia autoarea pare să se simtă deja în largul său, cuvintele figurează atât stilistic, cât mai ales etic, parcurgând ideatic, aproape în toate poemele, drumul dus-întors de la virtute la degradare".
Roxana Popescu

Trimite email
joi, 2 mai 2024, 15:54:33 Ora de vară a Europei de Est