Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Pentru tine mamă dragă

8 Martie la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Oradea

Pentru tine mamă dragă

Mama, ființa cea mai iubită de pe pământ, a fost sărbătorită cu fast și la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea, joi 8 martie 2018, printr-un șirag de activități care s-au derulat în sala de festivități a unității.

Evenimentul a fost deschis de d-na. prof.Șumălan Mihaiela, consilierul educativ al școlii, care a prezentat un discurs prin care a elogiat această ființă unică MAMA - care este singura divinitate de pe pământ, dătătoare de viață și simbol al continuității omenirii. Ea poartă în lume iubirea, speranța, și bucuria, este adăpostul grijilor noastre cotidiene.Mama înseamnă casă și fericire, liniște și libertate, lacrimă și zâmbet, nesomn și energie. Toate le adună în sufletul ei ca pe-o virtute ce o numim frumusețe morală. Ea este călăuza pașilor și a minții celor cărora le-a dat viață. Ea știe să se bucure de zborul fiecăruia, suferă peste măsură de dorul lor.
Icoana ei se conturează într-o atmosferă marcată de griji, dar scăldată în căldura dragostei sale. Mama este ființa care n-a cerut niciodată răsplată pentru iubirea ce-o poartă copiilor săi. Singura ei mângâiere este să-i vadă sănătoși și fericiți. Plânge ca să nu plângă copiii, rabdă ca să nu rabde ei și duce în spate traista grea a vieții. Mama este adevărul și liniștea de care avem nevoie în viață. Este cântecul ce ne-a făcut somnul mai lin, este sărutul dulce pe frunte și suflarea care vindecă rana într-o clipă. Este leagănul amintirilor din pridvorul casei părintești, îmbrățișarea caldă ce ne învăluie. La mulți ani, femeie! La mulți ani, mamă!
Programul artistic a fost deschis de eleva Varga Gabriela din clasa a XI-a B cu o priceasnă impresionantă ,,La tine vin, măicuță!", eleva fiind coordonată de d-na. prof. de religie Bărcăuan Cristina. A urmat pe scenă corului şcolii, coordonat de prof. Șumălan Mihaiela care a încântat numerosul public cu cântece și poezii alese, dăruite tuturor femeilor prin glasuri nevinovate de copii și izvorâte din suflete curate, corul fiind acompaniat la orgă de elevul Farkaș Karol din clasa a XI-a I. În program au mai evoluat elevi coordonați de d-nele. prof. de limba română Nadiș Cristina și Fazecaș Manuela. Corul restrâns al școlii ,,Armonia", dirijat de d-na. prof. Balota Laura, a pregătit în cinstea tuturor mamelor un moment artistic încântând pe deplin publicul cu trei cântece minunate interpretate pe voci: Edelwein, Stai lângă mine, mamă, Țărăncuță, țărăncuță. A urmat monologul ,,Calculele", interpretat exemplar de elevul Ghergheleș Cătălin din clasa a IX-a D  și un moment de  pantomimă Ești iubibilă.
Programul artistic a continuat cu elevele: Maria Pușcaș, clasa a X-a C, interpretând cântecul Mama mea e cea mai bună, eleva Andreea Rotar din clasa a X-a C care a interpretat cântecul Măicuță, de ziua ta și eleva Bărburaș Alexandra din clasa a X-a H care a interpretat cântecul Mama, doar mama. Elevele au fost coordonate de d-nul prof. Boțiu Viorel.
Împreună cu toți cei prezenți, s-a cântat  tradiționalul La mulți ani!
Cuvântul de încheiere l-a avut d-nul. director Sâncelean Tiberiu care, cu multe emoții în glas a adus și dânsul un elogiu mamei, a felicitat toate d-nele. și d-șoarele cu această ocazie, mulțumind  tuturor celor prezenți, organizatorilor evenimentului ,elevilor, dar și d-nei. director adjunct Șandor Mariana, care a sprijinit întreaga activitate.
Reprezentanții genului masculin din școală au dăruit câte un trandafir tuturor doamnelor în semn de prețuire și respect.
Evenimentul s-a desfășurat în sala de festivități a școlii care a fost scăldată într-un decor minunat de început de primăvară, realizat de câțiva elevi și cadre didactice: prof.Micula Alexandra, Crainic Geanina, Cozma Anca și Susa Adriana.
În cursul săptămânii premergătoare evenimentului, în cadrul școlii s-au derulat mai multe activități prin care elevii au realizat diferite panouri cu mărțișoare, felicitări și mici daruri pentru mame. Elevii au fost coordonați de prof. Roșu Delia, pedagog Cătană Floricuța, maistrul Găzdac Marcela.
D-nele maistre de la profilul Estetica și igiena corpului omenesc Praja Dorina și Șișca Denisa s-au ocupat în mod deosebit ca toți cei implicați în program să evolueze pe scenă cu coafuri alese. În urma desfășurării activităților închinate Zilei de 8 Martie, evaluarea s-a realizat prin numeroase fotografii, articol mass-media, proces-verbal, dar și printr-o expoziție deosebită scăldată în culorile strălucitoare ale primăverii, expusă în Sala de festivități a liceului și realizată în cursul săptămânii premergătoare evenimentului cu desene, colaje, picturi create de elevii școlii noastre, coordonați de d-nii. profesori, maiştri şi pedagogi, și în acest sens  exponatele  realizate au fost deosebit de apreciate și admirate, motiv pentru care toți elevii creativi au fost premiați.
Consilier educativ,
prof. Mihaiela Șumălan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pentru tine mamă dragă.

Trimite email
miercuri, 15 mai 2024, 13:55:07 Ora de vară a Europei de Est