Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Concertul ,,Voci pentru Hospice”

Vineri, la Capela Universităţii Emanuel

Concertul ,,Voci pentru Hospice”

Fundaţia Hospice Emanuel a organizat vineri, 10 noiembrie 2017, la Capela Universităţii Emanuel, cea de a IX-a ediție la Oradea a concertului de caritate „Voci pentru Hospice".

Marinela Murg, director executiv a Fundaţiei Hospice Emanuel a amintit tema Zilei Mondiale a Îngrijirii Paliative din acest an, precum şi cauza susţinută în cadrul concertului: ,,Acoperire universală cu servicii de îngrijire paliativă. Nu îi lăsați în urmă pe cei care suferă!" Din nefericire în 42% din ţările lumii nu există deloc acces la servicii de îngrijiri paliative şi peste 18 milioane de pacienţi la nivel mondial mor anual în dureri inutile şi suferinţă, datorită cancerului sau a altor boli necruţătoare. Până în anul 1992 şi România se încadra în procentul acestor ţări: serviciile hospice erau inexistente, conceptul de îngrijire paliativă era total necunoscut profesioniştilor din domeniul sănătăţii, iar persoanele diagnosticate cu cancer sau alte boli cu prognostic limitat erau externate din spital cu verdictul „din păcate nu mai putem face nimic". Bolnavii si familiile lor nu beneficiau la domiciliu de suport sau de îngrijiri adecvate nevoilor, care să fie asigurate de personal specializat. Adesea  pacienţii se aflau în situaţii disperate datorită durerilor, a simptomelor copleşitoare, sau a unor probleme emoţionale, sociale sau de alta natură, cărora trebuiau să le facă faţă -  a subliniat Marinela Murg.
O licărire de speranță a apărut pentru această categorie vulnerabilă de pacienți, în anul 1992, când un cetăţean britanic cu o inimă mare pentru România şi pentru pacientii Romani,  dl Graham Perolls punea la Braşov bazele primei echipe de îngrijire paliativa la domiciliu şi a unei organizaţii sub care aceasta urma să îşi desfăşoare activitatea, Fundaţia Hospice Casa Speranţei. Prin înfiinţarea acestei organizaţii devenită în timp centru de excelenţă şi reper în materie de educaţie în îngrijirea paliativă, dl Graham Perrols a deschis calea dezvoltării serviciilor de îngrijirii paliative în România. Conceptul hospice a fost preluat în 1996 şi la Oradea, Hospice Emanuel fiind înfiinţat ca cel de al 2-lea serviciu de îngrijire paliativă la domiciliu din ţară. Deşi în ultimii ani se înregistrează un interes pentru dezvoltarea serviciilor paliative, în special a unor  unităţi cu paturi, atât în sistemul public, cât şi în cel privat, se estimează că anual, doar 10 % din pacienţii români care ar avea nevoie de îngrijire paliativă specializată au acces la aceasta. Marinela Murg i-a provocat pe muzicieni şi întreg auditoriul prezent la evenimentul caritabil de vineri seara, să îşi unească vocile într-un singur glas, prin care să susţină că cei în suferinţă, pacienţii cu boli grave, în stadii terminale, nu trebuiesc lăsaţi în urmă, ci este imperios necesar ca să li se asigure  accesul la îngrijiri pentru asigurarea confortului şi a demnităţii, în mod nediscriminatoriu, la momentul oportun şi în mediul în care ei şi familiile lor, doresc ca să fie îngrijiţi. Nu au fost uitaţi nici copiii care suferă de boli cu prognostic limitat. Pentru ei, si pentru toţi adulţii diagnosticaţi cu boli incurabile a fost aprinsă o candela a speranţei, care să amintească pe parcursul serii celor prezenţi, că întotdeauna se mai poate face ceva, pentru ca pacienţii aflaţi în ultima etapă a vieţii să îşi trăiască viaţa până în ultima clipă, întrucât în hospice, fiecare clipă de viaţă este considerate valoroasă şi este preţuită.   În cadrul evenimentului caritabil, au fost mai multe momente emoţionante, unul dintre acestea fiind înmânarea unui trofeu omagial invitatului special al Fundaţiei Hospice Emanuel, dl. Graham Perolls din Marea Britanie, în semn de recunoaştere şi apreciere pentru aducerea în urmă cu 25 de ani a conceptului hospice şi a îngrijirii paliative în România. Dl. Graham Perolls, a pus bus bazele organizaţiei Hospices of Hope din Marea Britanie şi a fondat mai multe unităţi hospice cu servicii integrate de îngrijiri paliative în România, Moldova şi Serbia. Este un adevărat ambasador al României în Regatul Unit şi este omul care a convins+o pe Prinţesa Diana să ajute România. Pentru activitatea sa caritabila in Europa de Sud Est, Dl. Graham Perolls a fost onorat de Regina Marii Britanii cu Ordinul Membru al Imperiului Britanic (OBE). Într-o limbă română fără greşeală, dl. Perrols a susţinut un discurs despre implicarea sa în domeniul îngrijirilor paliative în România şi a mulţumit Fundaţiei Hospice Emanuel pentru serviciile pe care le asigură la domiciliul bolnavilor terminali, ca urmare a unor vizite efectuate în cursul zilei acasă la bolnavi, împreună cu membri ai echipei clinice de la hospice. Un trofeu omagial i-a fost înmânat şi d-lui Imre Andras, director al Fundatiei pentru Comunitate Cluj, pentru susţinerea consecutivă în perioada 2012-2017 prin "Programul Mol pentru sănătatea copiilor", a proiectelor de terapie emoţională derulate de Hospice Emanuel. Poveştile unor pacienţi beneficiari de servicii hospice împărtăşite de membrii familiei, şi chiar de o pacientă aflată în îngrijire hospice, au creat de asemenea o atmosferă plină de emoţie. În memoria pacientului copil Ianis Găviţă plecat în lumea îngerilor în luna septembrie, a fost instituită "Bursa IANIS" de către Secţia de Pedagogie Muzicală a Universităţii Emanuel, care va fi acordată în fiecare an celui mai bun student al cursului de Muzico Terapie. D-na Lois Văduva, profesor univ. la Secţia de Muzică, a oferit părinţilor o placheta cu titlul bursei în memoria lui Ianis, acesta fiind primul pacient din programul hospice copii, care a beneficiat de programul de terapie prin muzică. O meditaţie pentru suflet a avut în cadrul evenimentului caritabil, şi dl. Paul Negruţ, preşedinte al Consiliului Director al Fundaţiei Hospice Emanuel. Concertul ,,Voci pentru Hospice" din acest an a fost susţinut de Corul Evanghelic din București și Corul Mixt de Cameră al Universității „Emanuel" din Oradea, alături de instrumentiști de la Filarmonica de Stat Oradea, avându-l la pupitrul dirijoral pe Emanuel Bălăceanu, cadru didactic asociat al Universităţii Emanuel din Oradea. Cei peste 400 de participanţi s-au bucurat de o muzică coral-simfonică de înaltă clasă. Cele două coruri şi instrumentiştii au interpretat ,,Călătoria Creştinului", cantata pentru solişti, cor şi orchestra după alegoria în proză a lui John Bunyan (1678), aranjament realizat de Emanuel Bălăceanu. Acompaniat de soţia Oxana la pian şi fiul Elias la viola, tenorul clujean Ruben Mureşan, deţinător al locului II la prestigiosul concurs international George Enescu, a  interpretat "Imnuri pentru tenor şi viola obligato (1914)", muzica Vaughan Williams. Renumitul violoncelist Octavian Lup din Bucureşti, câştigător în 2012 a selecţiei naţionale pentru finala ,,Eurovision Young Musicians", deţinător al Marelui Premiu la concursurile naţionale ,,Paul Constantinescu" şi ,,Mihail Jora" Bucureşti, prim violoncelist al orchestrei ,,Camerata Regală" a interpretat ,,Vocalise" de Serghei Rachmaninov (1915). În cadrul concertului, a avut loc un moment comemorativ al pacienţilor plecaţi la cele veşnice, care au fost îngrijiţi de Hospice Emanuel în ultimii doi ani (209 adulţi şi 4 copii), pe acordurile muzicii lui Gabriel Fauré "Élégie Op 24"  pentru violoncel şi pian, înterpretate de Octavian Lup la violoncel şi Ana-Ruth Maior la pian. Scopul concertului a fost acela de a sensibiliza opinia publică la nevoile de îngrijiri paliative a pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice în faze avansate şi de a oferi membrilor comunităţii orădene posibilitatea de a sprijini activitatea Fundaţiei Hospice Emanuel. Orădenii prezenţi la concert au dăruit cu generozitate suma de 20.208 lei pentru ca personalul de la Hospice Emanuel să poată continua să ofere îngrijiri paliative gratuite, adulţilor şi copiilor care sufăr de cancer în stadii avansate. Fundaţia Hospice Emanuel mulţumeşte orădenilor cu suflet mare, care au pus deoparte vineri seara câteva ore din timpul lor preţios, pentru a asculta o muzică de calitate, şi pentru a face în acelaşi timp un act de caritate, sprijinind echipa hospice în lupta pe care o duc zi de zi, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu boli terminale. Hospice Emanuel adresează mulţumiri speciale muzicienilor care au încântat auditoriul cu o muzică de calitate, dăruită benevol, din suflet, către suflet: dirijorului Emanuel Bălăceanu; invitaţilor speciali Octavian Lup (violoncel), Ruben Mureşan (tenor), Ana-Ruth Maior (pian), Elias Mureşan (violă); soliştilor din cantata, Maria Magdalena Duţu şi Magdalena Miu (sopran), Rebeca Herembaş (mezzosopran), George Mihalache (bariton), naratorului Filip Iorgulescu, Corului Evanghelic din Bucureşti şi Corului Mixt de camera a Universităţii Emanuel din Oradea; instrumentiştilor de la Filarmonica de Stat din Oradea şi din cadrul la Universităţii Emanuel: Toró Csilla, Todor Gyongyi, Țurcanu Gyöngyi (violina I), Anca Gîngă, Gáll Attila, Lavinia Abrudan (violina II), Vasile Vulturar, Anca Cristea (viola), Boszodi Beata, Nathan Niculaș (violoncel), Ciprian Vereș (contrabas), Török Apollónia (flaut), Gáti Sándor (oboi) Cristian Marin (clarinet), Horațiu Miron (fagot), Vura János (trompetă), Alina Bălăceanu (pian) şi  Garai Zsolt (orgă).
Mulţumirile Fundaţiei se îndreaptă către sponsorii evenimentului: Hotel President Băile Felix, Hotel Cetate Oradea, Flor Delis Flowers SRL, Universitatea Emanuel Oradea, Biserica Baptistă Emanuel Oradea şi către partenerii media: Radio Vocea Evangheliei Oradea, Jurnal Bihorean şi OviDan. (C.M.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concertul ,,Voci pentru Hospice”.

Trimite email
sâmbătă, 4 mai 2024, 00:58:02 Ora de vară a Europei de Est