Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„18 octombrie - Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane”

„Traficul de persoane începe cu promisiunea unei vieți mai bune!”

„18 octombrie - Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane”

,,În fiecare zi, femei și fete, bărbații și băieții, cetățenii din UE și din afara UE, sunt exploatați de către traficanți fără scrupule pentru profit.

La Ziua Anti-Trafic a UE ni se amintește gravitatea acestei crime grave, care are adesea legături puternice cu toate căile transfrontaliere de criminalitate organizată și de migrație ilegală. Este imperativ ca toate autoritățile și părțile interesate să-și întărească activitatea în domeniul prevenirii prin dezangajarea lanțului complex de trafic, reducerea cererii, urmărirea banilor și asigurarea unui acces mai bun la justiție pentru victime". (Declarația dl-ui Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru Migratie, Afaceri interne și Cetățenie).
România este țară de origine, tranzit și destinație pentru traficul de persoane. Este țară sursă pentru persoanele exploatate în Europa de vest, fiind pe primul loc, împreună cu Bulgaria la nivelul UE.
Fundatia People to People, împreună cu partenerul Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea, și IPJ Bihor - Compartimentul de prevenire, Asociația Abolishion, au desfășurat, în această săptămână o serie de activități preventive și de informare pentru categorii de persoane vulnerabile, precum și a posibililor lucrători în domeniul social. Experiența organizației noastre în domeniu ne-a dovedit că oricine poate să devină victimă a traficului de persoane, iar deviza ,,mie nu mi se poate întâmpla!" nu funcționează. Am dus astfel campaniile atât în mediul rural cât și urban, în comunități și la grupuri diferite precum: elevi de liceu - la Liceul Teoretic ,,Nicolae Jiga" din Tinca, persoane de etnie romă - Școala Privată din cartierul romilor Tinca, părinți, copii din centre de plasament etc. Ne-am întâlnit, de asemenea, cu studenții la profilul socio-uman din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane la Universitatea Oradea. Întâlnirea cu aceștia din urmă a avut un dublu scop - preventiv, pentru a nu deveni ei înșiși victime ale traficului și de informare ca și viitori specialiști în domeniul social, care pot contribui la reducerea acestui fenomen. Discuțiile interactive au abordat aspecte privind cerșetoria forțată, obligarea la practicarea prostituției, exploatare prin muncă, pornografie online, racolarea prin intermediul rețelelor de socializare etc. Participanții au aflat de asemenea ca în anul 2016 în România au fost identificate 754 de victime ale traficului de persoane, că instituțiile internaționale consideră că pentru fiecare victimă identificată rămân cel puțin 10 neidentificate, că 48 din persoanele exploatate au fost minori, că exploatarea sexuală este principala formă de exploatare, că traficul de persoane începe cu promisiunea unei vieți mai bune.
Informații pe care noi toți ar trebui să le cunoaștem, pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi nouă! La întâlnirile organizate au participat aproximativ 200 de persoane.
Fundația People to People, organizație neguvernamentală, este furnizor acreditat de servicii sociale pe domeniul asistenței supraviețuitorilor traficului de persoane. Serviciile oferite sunt servicii de asistență socială, asistență psihologică, sprijin educațional, asistență juridică, reintegrare socio-profesională etc. Activitățiile de prevenire sunt axate pe trei componente: a) Activităţi de informare în vederea prevenirii retraficării; b) activități de informare, conștientizare și prevenire a traficului de persoane - pentru grupurile considerate cu risc precum și c) activități de informare, cursuri pentru specialiști cu atribuții în domeniu/în contact cu victime ale traficului.
Traficul de persoane este un fenomen cu multe dimesiuni: este o încălcare gravă a drepturilor omului, un fenomen economic şi social cu consecinţe pentru întreaga regiune şi societate, un aspect al sănătăţii publice şi nu în ultimul rând un aspect penal, în care traficanţii şi nu victimele sunt infractorii. Traficul de fiinţe umane este o infracţiune gravă în care victimele sunt tratate ca bunuri şi vândute pentru obţinerea de profit. Din ce în ce mai mult, traficul de persoane este considerat a fi o afacere, de cele mai multe ori controlată de crima organizată, care încearcă să obţină maximum de profit din ceea ce ei consideră a fi ,,bunul" lor, principiul care le guvernează acţiunile fiind „low risk-high profit".
Această zi a fost instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă. În egală măsură, rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu.
Pentru marcarea acestei zile, începând cu luna octombrie 2007, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane organizează, independent sau în colaborare cu partenerii săi guvernamentali şi neguvernamentali, campanii şi activităţi de prevenire la nivel naţional. (C.M.)

Trimite email
luni, 6 mai 2024, 16:04:31 Ora de vară a Europei de Est