Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Zilele Culturii Maghiare

În perioada 15-17 septembrie

Zilele Culturii Maghiare

Continuăm seria evenimentelor dedicate celor mai importante comunități din Oradea!

Comunitatea maghiarilor din Oradea este cu siguranță cea mai numeroasă minoritate locală, având o contribuție importantă asupra istoriei orașului și fiind și o comunitate caracterizată de un sentiment puternic al responsabilității civice și de o prezență activă în viața acestui oraș.
Fiind la prima ediție, evenimentul Zilele Culturii Maghiare se înscrie în seria de evenimente dedicate comunităților locale și este dedicat întregii comunități orădene, scopul fiind cel de a prezenta valorile și specificul celei mai importante comunități din Oradea, cea maghiară. Acest sfârșit de săptămână aduce la Oradea Zilele Culturii Maghiare, 15-17 septembrie 2017, la Cetatea Oradea, un eveniment dedicat specificului  și tradițiilor culturii maghiare.
Organizat în Cetatea din Oradea, evenimentul propune vizitatorilor o serie de activități specifice culturii și comunității maghiare, precum și concerte cu unii dintre cei mai importanți artiști din Ungaria: Csobot Adel, András Kállay-Saunders, Vastag Csaba. Pe lângă muzica bună, evenimentul propune vizitatorilor momente de folclor autentic maghiar prezentat de Ansamblul Heit Lorand and Band din Letavertes, județul Hajdu-Bihar, care va fi prezent pe scena evenimentului vineri, de la ora 18.30. Același ansamblu va prezenta sâmbătă, de la ora 12.00 la 16.00 un moment cu povești pentru copii, Poveştile Rozka - poveşti pe două roți, iar duminică, începând cu ora 11.00, va prezenta spectacolul de poveste Regele vioi - în faţa scenei/pe scenă și o scurtă repriză de cursuri de dansuri populare maghiare, începând cu ora 12.00.
Evenimentul va găzdui și o competiție sportivă: Concurs de tras cu arcul tradițional Cupa Ordas, organizată de către Lupii din Pustă, găzduiți de Cetatea Oradea. Un număr de aproximativ 20 de meșteri populari și producători locali vor fi prezenți la eveniment și vor aduce în fața vizitatorilor cele mai bune produse și cele mai interesante meșteșuguri din această zonă.
Evenimentul va aduce la Oradea unul din personajele iubite din televiziunea din Ungaria, Berenyi Miklos din serialul Barátok Közt, care va avea sâmbătă și duminică o serie de momente de comedie, alături de publicul de la eveniment. În corpul J cei mici sunt așteptați sâmbătă și duminică, de la ora 10.00 până la ora 17.00, pentru a se bucura de desene animate populare ungurești.
Evenimentul va susține anul acesta și o acțiune de caritate, pe care Călugărul Böjte Csaba, unul dintre cei mai respectaţi membri ai comunității maghiare din România și Ungaria, o realizează. Fundația Sfântul Francisc, pe care o conduce, realizează de peste 20 de ani o muncă importantă pentru comunitatea locală, susținând copii orfani sau cu probleme sociale. Fundația se îngrijește în România de peste 2.300 de copii  în 84 de case. La Oradea, fundația păstorește de 5 ani în casa Sf. Angela, în care sunt îngrijiți 12 copii, iar în județ 100 de copii la Salonta şi alţi 50 de copii la Săcuieni și Galoș Petreu. Activitatea acestei fundații este una care merită atenția și sprijinul orădenilor și al comunității locale. În calitate de organizatori, vom sprijini aceste eforturi printr-o campanie de strângere de fonduri, pe care o vom găzdui în cadrul evenimentului. Invităm pe această cale toți orădenii să sprijine activitatea fundației și eforturile Călugărului Böjte Csaba prin donații, care vor putea fi făcute într-o urnă transparentă, amplasată în curtea Cetății. Pentru mai multe detalii legate de activitatea Fundației și acțiunile acesteia, vă puteţi adresa dnei Csilla Bartos - tel. 0724.315.128. 
Activități și distracție
Evenimentul va pune la dispoziția vizitatorilor o gamă largă de produse tradiționale maghiare, de la produse artizanale până la mâncăruri specifice, cum ar fi Cel mai bun Lecso din zonă, gătit special de un bucătar maghiar venit din Ungaria.
De asemenea, cei prezenți vor putea asculta muzică tradițională, dar şi muzică pe stil nou, cu artişti precum: Csobot Adél, András Kállay-Saunders, Vastag Csaba sau o întâlnire cu vedeta de televiziune Berényi Miklós din serialul Barátok Közt. Nici cei mici nu au fost uitaţi, zilnic vom avea proiecții de desene animate ungureşti sau ateliere pentru copii, pictură pe faţă şi multe alte surprize.
Amenajare
Evenimentul se va desfăşura în partea din faţă a curţii principale Cetatea Oradea, unde se vor găsi standurile pentru artizani şi producători, zona de food, scena și zona de relaxare.
Organizat de Primăria Municipiului Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), în parteneriat cu Administraţia Cetăţii Oradea, evenimentul va prezenta timp de trei zile cele mai importante elemente ale culturii maghiare.
Program
Zilnic
10.00-20.00 Târg de artizani - curtea interioară
10.00-20.00 Târg produse tradiționale din Valea Ierului - curtea interioară
10.00-20.00 Târg de carte - curtea interioară
10.00-20.00 Airsoft și Tir cu arc tradițional - Deus Vult - corpul M
12.00-16.00 Proiecții de desene animate populare ungurești - corpul J
11.00-12.00 Ghidaj în limba maghiară - Muzeul Cetății
15.00-18.00 Intâlnire cu Berényi Miklós din serialul Barátok Közt - scenă
16.00-17.00 Ghidaj în limba maghiară - Muzeul Cetății
Vineri 15 septembrie
16.00-20.00 Târg de artizani - curtea interioară
16.00-20.00 Târg de produse tradiționale din Valea Ierului - curtea interioară
16.00-20.00 Târg de carte - curtea interioară
16.00-17.00 Ghidaj în limba maghiară - Muzeul Cetății
16.00-18.00 Proiecții de desene animate populare ungurești - corpul J
18.30-19.30 Concert Heit Lorand and band - scenă
18.00-20.00 Airsoft și Tir cu arc tradițional - Deus Vult- corpul M
20.00-21.00 Concert Csobot Adél - scenă
Sâmbătă 16 septembrie
10.00-16.00 Concurs de tras cu arc tradițional Cupa Ordas-Lupii din Pusta - curte corp I
12.00-16.00 Poveștile Rozka - povești pe două roți - scenă
20.00-21.00 Concert András Kállay-Saunders - scenă
Duminică 17 septembrie
11.00-12.00 Spectacol de povești - Regele vioi - scenă
11.00-12.00 Bodyart cu Mónika Vári Nagy - Teatrul de vară
12.00-12.20 Curs de dansuri populare - scenă
12.00-15.00 Atelier tradițional de împletit părul cu Csobris Melinda - Str. Breslelor
13.00-13.30 Concert Citera - scenă
16.00-16.30 Concert Citera - scenă
19.00-20.00 Concert Publika - scenă
20.00-21.00 Concert Vastag Csaba - scenă
Intrare liberă! (B.P.)

Trimite email
luni, 29 aprilie 2024, 06:20:46 Ora de vară a Europei de Est