Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Festivitatea de premiere a câștigătorilor Olimpiadei naționale de geografie

Astăzi, la C.N. ,,Mihai Eminescu” din Oradea, s-a desfășurat

Festivitatea de premiere a câștigătorilor Olimpiadei naționale de geografie

În perioada 19 - 25 aprilie 2017, Bihorul a găzduit etapa națională a Olimpiadei de geografie. La etapa finală au participat 226 de elevi și 42 de profesori însoțitori.

Cu toții au fost învingători și premiați, într-un fel sau altul, după cum avea să sublinieze inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, dl profesor Alin-Florin Novac-Iuhas, iar reprezentantul Ministerului Educației Naționale, doamna profesor dr. Steluța Dan, avea să-i felicite și să le mulțumească organizatorilor (echipei Inspectoratului Școlar Județean Bihor și profesorilor de geografie care s-au implicat), dar și gazdelor (Colegiului Național ,,Emanuil Gojdu"), ,,acuzându-i"  de ,,organizare impecabilă și corectitudine".
Vicepreședinții comisiei centrale au înmânat apoi premiile M.E.N. pe clase și au felicitat elevii și profesorii îndrumători pentru buna pregătire și prezentare a olimpicilor la cele două probe. La clasa a VIII-a au fost înmânate trei premii și opt mențiuni, plus premiile generoase acordate în bani de sponsorul principal al olimpiadei B.C.R., la care s-au adăugat numeroase premii speciale din partea Societății de Geografie și a facultăților de geografie din Timișoara și Oradea; la clasa a IX-a, din partea M.E.N. au fost înmânate trei premii și șapte mențiuni; la a X-a: patru premii (din care două premii întâi) și opt mențiuni; la a XI-a: patru premii (din care două premii III) și opt mențiuni; la a XII-a, la ,,clasa regină": patru premii (din care două premii întâi) și cinci mențiuni. Sabina-Maria Calisevici - medaliata cu aur a României la Olimpiada Internațională de Geografie de la Beijing, 2016, despre care am mai scris, a reușit să obțină din nou premiul întâi și să se califice în lotul României pentru Olimpiada Internațională de Geografie de la Belgrad.
Poate vă mirați de numărul mare de mențiuni acordate! Ei, bine, doamna inspector general Steluța Dan a dezlegat ,,misterul", spunându-ne că în 20 aprilie, prin ordinul ministrului (M.E.N.) s-a mărit numărul de mențiuni, de la 10 la sută la 15% din numărul participanților (la clasa respectivă).  
La barajul organizat pentru desemnarea componenței celor două loturi ale României participante la Olimpiada Internațională de la Belgrad și la Balcaniada din Slovenia, au participat 80 de olimpici, din care, după proba de interviu, au mai rămas 49, iar la final, opt, câte patru în fiecare lot. În bunele rânduieli instituite de geografi s-au numărat și premiile acordate pentru consecvență, celor trei olimpici aflați la a V-a ediție națională: Sabina-Maria Calisevici, de la Colegiul Militar Liceal ,,Ștefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc, Alexandru Dascălu, de la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul" din București și Andreea Lupu, de la Colegiul Național ,,Unirea" din Focșani, județul Vrancea; la a IV-a ediție au fost nu mai puțin de 16 olimpici; iar o doamnă profesor din Călărași (Lidia Daniela Sterienescu) a fost premiată cu o diplomă de excelență, după ce tot la Oradea, în 1988, fusese premiată ca elev olimpic.
Organizatorii olimpiadei (echipa de inspectori școlari și de profesori de geografie) i-au mai premiat, cu ajutorul sponsorilor, pe cei care au obținut cele mai mari punctaje la proba teoretică și la proba practică. Diplomele și premiile au fost înmânate de inspectorul școlar general Alin-Florin Novac-Iuhas și de doamna inspector școlar Elisaveta Roșu.
Bihorul - patru premii și mențiuni M.E.N. și șase premii speciale
Bihorul a intrat în finala națională cu nouă olimpici: Cherecheș Mihai Călin, de la Școala Gimnazială ,,Dacia" (prof. Velimirovici Gabriela) și Zaha Diana, de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu", Oradea (prof. Span Claudia), ambii din clasa a VIII-a; Avram Raul Beniamin, Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel" Oradea (prof. Iștoc Ramona) și Dulău Ana, Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu" (prof. Dorina Iova), ambii din clasa a IX-a; Iacob George, Liceul Teoretic ,,Constantin Șerban" Aleșd (prof. Gabrian Viorela), Pipa Sergiu, Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", Oradea (prof. Mihincău Dana) și Iacobescu Catinca, C. N. ,,Emanuil Gojdu" (prof. Anderson Dora), toți trei din clasa a X-a; Mag Marin-Adrian, Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel" (prof. Iștoc Ramona), din clasa a XI-a; Huruniuc Alexandra, C. N. ,,Octavian Goga" Marghita (prof. Vereș Ioana), din clasa a XII-a.
Cu cele patru premii și mențiuni M.E.N. obținute, delegația Bihorului s-a situat pe locul al IX-lea (pe primele trei s-au situat delegațiile din București, Iași și surprinzător Arad  (revelația ediției de la Oradea). Cele patru premii și mențiuni au fost obținute de elevii doamnei profesor Ramona Iștoc: Mag Marin-Adrian, premiul al II-lea și Avram Raul Beniamin, mențiune; celelalte două mențiuni ale delegației noastre au fost cucerite de elevul doamnei prof. Dana Mihincău, Pipa Sergiu, și de elevul doamnei profesor Viorela Gabrian, Iacob George. Pentru rezultatele foarte bune obținute la proba teoretică sau la proba practică, Cherecheș Mihai Călin, Zaha Diana, Avram Raul Beniamin, Iacobescu Catinca și Mag Marin-Adrian au fost răsplătiți cu premii speciale ale Societății de Geografie, iar Mag Marin-Adrian, deținătorul premiului al II-lea și având punctajul cel mai mare dintre bihoreni, a fost premiat cu un premiu special de către directorul Direcției Județene pentru Cultură Bihor, dl Lucian Silaghi.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (154 de poze), accesați Galeria foto: Festivitatea de premiere a câștigătorilor Olimpiadei naționale de geografie.

Trimite email
vineri, 22 noiembrie 2024, 18:51:35 Ora standard a Europei de Est