Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cea de-a 27-a ediție a Concursului de matematică rezervat liceelor maghiare, etapa națională

În perioada 23-26 februarie, la Oradea se desfășoară

Cea de-a 27-a ediție a Concursului de matematică rezervat liceelor maghiare, etapa națională

În perioada 23-26 februarie 2017, la Liceul Teoretic „Ady Endre" din Oradea, se desfășoară cea de-a XXVII-a ediție a Concursului de matematică rezervat liceelor maghiare din România, etapa națională organizată de Ministerul Educației Naționale.

Deschiderea festivă a manifestărilor a avut loc joi, 23 februarie, cu participarea unor distinși invitați, între care: inspectorul școlar general Alin-Florin Novac-Iuhas și doamna inspector școlar de specialitate Gabriela Nan, doamna inspector școlar Kéry Hajnal, de această dată în calitate de reprezentat în comisia centrală a competiției, dl senator Derzsi Ákos și dl deputat Szabó Ödön, dl Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor, dar și reprezentanți ai Consiliului Local, dl dr. Kassay Gábor, președintele comisiei centrale a concursului, precum și dl prof. dr. Bencze Mihály, directorul Liceului Teoretic ,,Ady Endre" din București  - ,,tatăl concursului", după cum s-a exprimat doamna profesor Vad Marta, directorul Liceului Teoretic ,,Ady Endre" din Oradea, interlocutorul nostru.
,,De la Ady la Ady"
Vorbitorii s-au referit la concurs, urând succes competitorilor, iar ,,tatăl concursului" a remarcat în spirit de glumă cum a ajuns de la Ady la Ady...
Bucuria reuniunii a adus pe scenă circa 30-40 de actori, membri ai trupei de teatru a liceului gazdă, purtând un nume generic ,,Scara". Cu dans și muzică, cu glume, actorii au bine dispus spectatorii pornind de la o poezie a lui Petőfi Sándor, actualizată și dându-i o tentă modernă.
Vineri și sâmbătă, șapte ore de concurs  
Vineri, între orele 9.00 și 13.00, cei 126 de concurenți (elevi de liceu, din clasele IX-XII), din 15 județe ale țării, au intrat în focul luptei; timp de patru ore, ei au avut de rezolvat șase probleme dificile, care se dau mai degrabă la etapa internațională a concursului, care se va desfășura în luna martie, după cum avea să sublinieze doamna director Vad Marta.
Sâmbătă, i-au așteptat alte trei ore de concurs, cu patru probleme. De această dată, concursul s-a desfășurat cu începere de la ora 13.00, din cauza olimpiadei de fizică. Noi, bihorenii, suntem reprezentați la acest concurs de 12 elevi, din care șase de la liceul gazdă, între ei trei au participat anul trecut la etapa internațională a competiției. Vineri după-amiază, respectiv sâmbătă dimineața, concurenții, împărțiți în șase grupe, au vizitat obiective din municipiul nostru: Turnul Primăriei, Cetatea, Șirul Canonicilor și Bazilica, Muzeul Ady Endre, precum și Casa Darvas - La Roche, ba au mai avut ocazia și să se cațere, la un club pe Str. Tudor Vladimirescu. ,,În cele două zile de concurs, obligatoriu, concurenții au participat la rezolvarea problemelor de concurs, alături de un membru al comisiei centrale care le-a corectat lucrările", a precizat interlocutorul nostru.
Construind... Geometria!
Vineri, în timp ce elevii susțineau prima probă de concurs, cei 17 profesori însoțitori au fost invitați la un ,,joc de construcție" din piesele inventate tot de un profesor de matematică, dl Tempfli Adam. Prin acest joc, dl profesor a dorit să sublinieze faptul că ,,Geometria se învață mai ușor dacă o faci și o desfaci, dacă o construiești"...
Duminică, elevii care au obținut cele mai bune rezultate urmează să fie răsplătiți cu premii și cu calificare la etapa internațională.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (49 de poze), accesați Galeria foto: Cea de-a 27-a ediție a Concursului de matematică rezervat liceelor maghiare, etapa națională.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:23:36 Ora de vară a Europei de Est