Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Omara Portuondo, diva Buena Vista Social Club, celebrează muzica și viața cu un turneu special

Artista va concerta pe 25 aprilie, la Sala Palatului

Omara Portuondo, diva Buena Vista Social Club, celebrează muzica și viața cu un turneu special

Omara Portuondo, diva cubaneză Buena Vista Social Club, deținătoare a unui premiu Grammy și ambasador artistic al țării sale, va celebra muzica și viața în cadrul unui turneu special în jurul lumii, alături de nenumărați invitați.

Turneul Omarei Portuondo din 2017, dedicat aniversării a 85 de ani de viață și 70 de ani de activitate artistică, va pune în evidență diferite aspecte ale lungii sale cariere, ducându-ne înapoi la anii tinereții, continuând cu dragostea pentru cabaret, de la zilele Buena Vista Social Club și până în prezent. Celebra artistă cubaneză transformă fiecare concert într-o mare petrecere.
Omara Portuondo a cântat peste tot în lume, de la Royal Opera House în Londra, până la Festivalul Latin Passion din Hong Kong. La inițiativa Asociației Culturale Spectaculis, iubitorii de muzică afro-cubaneză din România  au acum prilejul de a se putea bucura de acest regal muzical, plin de savoare cubaneză, pe 25 aprilie 2017, la Sala Palatului, de la ora 20.00.
Biletele pentru concertul de la Sala Palatului au fost puse în vânzare, la prețuri cuprinse între 65 lei - 300 lei și, pot fi cumpărate de la casa de bilete a Sălii Palatului, magazinul Muzica, librăria Mihai Eminescu, magazinele Diverta, agențiile TUI Travel Center și Eurolines sau online de pe www.ticketnet.ro, www.iabilet.ro, www.bilet.ro, www.bilete.ro, www.myticket.ro și www.eventim.ro.
Omara Portuondo & Buena Vista Social Club: https://www.youtube.com/watch?v=dru5j_CHWlI
„Cu muzica noastră, noi, cubanezii, am exportat mai multe vise și plăceri decât tutunul, mai multă dulceață și energie decât tot zahărul. Muzica afro-cubaneză este foc, savoare și mister, este sirop, farmec și alinare. Este ca un rom auditiv, care îi aduce pe oameni la un loc și îi face să se trateze unul pe celălalt ca de la egal la egal. Aduce simțul unei vieți dinamice" - Fernando Ortiz.
Omara cântă fără încetare de la vârsta de 15 ani, o cântăreață legendară a cărei voce reflectă o viață lungă plină de creativitate, pasiune și talent înnăscut pentru muzică. Se află pe scenă de 70 de ani, iar în timp ce revoluții și războaie au cutremurat globul, Omara Portuondo a mers mai departe, cu  aceea eleganță de neegalat.
Omara s-a născut în cartierul Cayo Hueso, în Havana, cunoscut pentru muzicalitatea sa. Au existat probleme în familie. Mama Omarei venea dintr-o familie înstărită care spera ca aceasta să se căsătorească cu un bărbat bogat, cu o înaltă poziție socială. Însă artista a fugit cu un chipeș jucător de baseball pe nume Bartolo Portuondo. Timp de patru ani nu au putut merge împreună pe stradă, însă mariajul a rezistat. Bartlo a fost un avid iubitor de muzică. Cum în casă nu exista gramofon, cineva trebuia să cânte.
O tânără emotivă de 15 ani, Omara a debutat în lumea plină de paiete a cabaretului și a devenit dansatoare la Tropicana, un club care există și în ziua de azi, o relicvă înghețată a vremurilor de decadență pre-revoluționară. Însă cântatul era punctul ei forte și își petrecea sfârșiturile de săptămână cântând jazz american cu pianistul Frank Emilio și trupa sa, Loquibambia Swing. Trupa aborda un melanj de sunete pan-americane. Aceștia au creat chiar un sunet nou numit „fillin" (feeling), iar Omara a fost poreclită „iubita emoției".
Ca solistă, Omara a acompaniat unii dintre cei mai mari artiști, precum Arsenio Rodriguez și Isolina Carill. Omara a străbătut America în turneele sale, până când lucrurile au atins un moment neplăcut datorită ,,Crizei Rachetelor", când relațiile dintre Cuba și America s-au răcit. Omara și Cuarteto D'Aida erau în Miami atunci când sora ei, împreună cu mulți alți artiști cubanezi au decis să rămână în America.  Omara s-a întors în Cuba și, într-un fel, a umplut golul lăsat de lipsa celorlalți cântăreți. Cariera ei a început să înflorească - la început printr-o variantă nouă a Cuarteto D'Aida, iar apoi, din 1967, pe cont propriu. Pentru o perioadă a apărut în zona evenimentelor muzicale ale lumii socialiste, cântând piese revoluționare și piese despre Che Guevara și Salvador Allende.
America era în afara limitelor, însă Omara a plecat în turneu cu Orquesta Aragon în Europa și Africa, unde și în ziua de azi este foarte iubită.
„Omara este o legendă în Cuba și se poate spune că nu există persoană de vârsta mea care să nu fi crescut sub influența ei", spune balerinul Carlos Acosta.  „Când eram copil o vedeam tot timpul la televizor, cântând genul de muzică care le plăcea alor mei". Omara a fost artistă versatilă, însă specialitatea ei era bolero-ul romantic - a fost des comparată cu marii exponenți ai jazz-ului melancolic, precum Billie Holiday și Edith Piaf. Un film documentar despre viața ei a câștigat un premiu la Cannes în 1986.
Era o ploaie proaspătă de primăvară în Havana când am intrat în Studiourile Egrem în primele săptămâni ale noului mileniu, un loc în care muzică superbă s-a infiltrat în pereți. Auzind vocea caldă a Omarei Portundo live este mereu o bucurie, iar ea era chiar acolo, cântând o versiune personală a piesei „He Perdido Contigo„ ("I'm lost without you"), un cântec lent și romantic. Omara înregistra un album „întunecat, misterios, tras la două dimineața, plin de dorință și iubire pierdută". Astfel, povestește producătorul Nick Gold.
"He Pertido Contigo": https://www.youtube.com/watch?v=wkpTy53DyTQ&index=2&list=PLpJPjYNGfDFqweqQUt8k_RbVbarazvhkD
Albumul acesta a fost primul ei album solo de la miraculosul succes al Buena Vista Social Club. Prin el și prin filmul cu același nume al lui Win Wenders, non-cubanezii au ajuns să-i cunoască muzica Omarei. Atât pentru Wenders, cât și pentru mulți alții, cea mai importantă parte a filmului a reprezentat-o duetul emoțional pe care Omara l-a avut cu Ibrahim Ferrer, cântând „Silencio". În timp ce primeau aplauzele, lacrimi s-au format în ochii Omarei, iar Ibrahim a scos o batistă din buzunar și i le-a șters cu tandrețe.
 "Silencio": https://www.youtube.com/watch?v=vdMar0MUoQI
În 1997, când lumea se aștepta ca ea să iasă din lumina reflectoarelor, proiectul Buena Vista Social Club i-a propulsat imaginea în toată lumea. Ry Cooder a auzit-o în anii 90 în timp ce aceasta înregistra în Egrem, când un proiect afro-cubanez abandonat i-a ocupat mai mult timp în studio. Albumul a ajuns în toată lumea, iar scriitorul Salman Rushdie l-a numit în 1998, „Vara Buena Vista". Filmul lui Wim Wenders a făcut albumul și mai popular. Albumul solo al Omarei din anul 2000 a primit un Grammy și a fost succedat de un alt album cu tente braziliene numit ,,Flor De Amor", în 2004. Au urmat alte înregistrări și turnee de succes, devenind prima cubaneză cu titlul de Ambasador Internațional al Crucii Roșii.
Nicoleta Ion

Trimite email
luni, 6 mai 2024, 16:41:29 Ora de vară a Europei de Est