Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ziua Mondială a Inimii

Pe 29 septembrie

Ziua Mondială a Inimii

În fiecare an, pe 29 septembrie, în lumea întreagă este marcată Ziua Mondială a Inimii (WHeartD 2012 ).

Tema WHeartD 2012  ,,O lume, un cămin si o inimă - începând cu femeile şi copiii" coroborată cu   sloganul ,,Inima femeii bate pentru fiecare copil, cămin şi naţiune!", focalizează atenţia pe sănătatea cardiovasculară a celor mai preţioase categorii populaţionale: copiii şi femeile.
Scopul campaniei se referă la încurajarea femeilor de a se preocupa mai mult de sănătatea inimii lor - strâns legată de cea a copiilor şi a familiei, creşterea atenţiei personalului medical în privinţa bolilorcardio - vasculare în rândul femeilor şi acordarea de prioritate pentru acest subiect în agendele de sănătate publică.
Ne dorim o inimă sănătoasă!
În fiecare zi, ai puterea de a-ţi influenţa propria viaţă, investeşti în sănatatea inimii tale, într-o viaţă mai lungă şi într-un viitor mai bun.
Sfaturile de mai jos te ajuta să începi, avem oportunitatea de a preveni impactul în timp al bolilor cardiovasculare adoptând un stil de viaţă sănătos începând din copilărie şi continuând de-a lungul întregii vieţi.
Societatea Americană de Cardiologie a definit şapte măsuri simple de viaţă:
Fii activ. Oamenii care fac regulat o activitate fizică au o stare de sănătate mai bună decât cei care nu practică sport.
Mişcare fizică
Sedentară este persoana care NU face:
 15 km pe jos / săptămână sau
 de 2 ori câte 50 de minute activitate fizică/ săptămână sau
 de 3 ori câte 30 de minute activitate fizică/ săptămână.
Forma fizică bună = Capacitatea de a merge rapid cel puţin 30 de minute zilnic!
Efecte pozitive mişcare fizică
 Optimizare a funcţionării organismului la nivel nervos, cardio-circulator, respirator, osteo-articular-muscular
  Scădere şi menţinere a unei greutăţi optime în timp
  Scădere ţesut adipos
  Creştere a longevităţii
  Efecte antidepresive
  Bărbaţii obezi care fac mişcare sunt protejaţi suplimentar faţă de disfuncţia erectilă
  Copiii cresc suplimentar în înălţime
  Scade senzaţia de foame şi creşte senzaţia de satietate
  Reglează glicemia şi ,,colesterolul bun" HDL-UL
Controlează nivelul de colesterol.
LDL = colesterolul ,,rău" se depune în pereţii vaselor şi le blochează, crescând riscul de a face un infarct demiocard sau accident vascular cerebral.
HDL = colesterolul ,,bun" curaţă colesterolul ,,rău" din pereţii arterelor.
Poţi produce mai mult HDL făcând sport regulat sau limitând grăsimile saturate, carnea roşie, produsele lactate grase şi include în alimentaţie grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiurile vegetale.
Nu mai fuma. 1 din 5 decese se datorează fumatului.
Mănâncă sănătos. Echilibrul alimentar
Formula 421 GPL- Albert Francois Creff-şef secţie nutriţie - endocrinologie  Spit. Saint - Michel Paris
  G - familia glucidelor/carbohidraţi
  P- familia proteinelor
  L- familia lipidelor
421- numărul de ,,părţi"
Fiecare masă = 4G+2P+1L
  4G = crudităţi+legume/fructe gătite+făinoase+zaharoase
  2P = proteine lactate+proteine nonlactate
  1L=1/2 proteine vegetale+1/2 proteine animale
Familia G - glucide/carbohidraţi
  Crudități - legume, fructe (nu sucuri îndulcite cu zahăr, nu fructele uscate)
  - glucide în cantitate mică (legumele) mare (fructele), elemente minerale, fibre, vitamina C şi A
 Legume și fructe gătite - aceleaşi cantităţi de zahăr ca şi crudităţile, fibre moi, elemente minerale şi mici cantităţi de vitamina C
  Făinoase și feculente -  amidon, zahăr cu absorbţie lentă, care asigură o anumită constantă a glicemiei, proteine vegetale, vitamina B, minerale, fibre.
  Produse zaharoase -  zahăr cu absorbţie rapidă, ce oferă organismului energie imediat utilizabilă, dar care trebuie menţinută ulterior de glucidele complexe; consum minim/moderat.
Familia P- proteine
  Lactate - proteine, calciu, fosfor, vitamina B, lipide/ grăsimi - cele mai bogate lactate în grăsimi sunt cele mai puţin bogate în apă.
  Non-lactate (carne, ouă, peşte, legume uscate)
   - proteine, fier, fosfor, Vitamina B, lipide în diferite cantităţi.
Familia L- lipide/grăsimi - animale/ vegetale
Apa - singura băutură indispensabilă!
-   sunt necesari minimum 2 litri de apă/zi!
Reguli alimentare
   Nu beţi în timpul meselor, ci între acestea - 30 de minute înainte sau în primele două ore după finalizarea mesei.
   Mâncaţi puţin sărat.
   Gătiţi fără grăsime.
   Micul dejun trebuie să furnizeze 25% din necesarul caloric zilnic.
   Nu vă infometaţi!
   Beţi suficientă apă - când vi se face sete, deja organismul suferă de deshidratare.
   Cântăriţi-vă o dată pe săptămână.
   Faceţi sport în mod regulat!
   Diversificaţi alimentaţia!
   Nu mâncaţi după ora 19.00!
Controlează-ţi tensiunea arterială.
Menţinerea tensiunii arteriale în limite normale prin
-  mâncă sănătos
-  practică regulat un sport
-  nu fuma,
-  menţineţi o greutate normală
- limitează consumul de sare şi alcool.
Redu nivelul de glucoză în sânge. Diabetul creşte de 4 ori riscul de infarct de miocard sau accident vascular cerebral.
Pentru că România se află printre primele locuri în ceea ce priveşte mortalitatea prin boli cardiovasculare, iar numeroase studii ştiinţifice susţin eficacitatea intervenţiilor de modificare a stilului de viaţă, în principal stoparea fumatului, dietă sănătoasă şi exerciţiile fizice s-a tras un semnal de alarmă de Ziua Mondială a Inimii pentru noi toţi.
(D.A.)

Trimite email
vineri, 3 mai 2024, 22:26:15 Ora de vară a Europei de Est