Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Împreună pentru siguranţa copiilor noştri!”

Eseuri și desene cu mesaj preventiv,

„Împreună pentru siguranţa copiilor noştri!”

În perioada 24 - 26 mai 2016, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, a organizat o serie de activităţi preventive, menite să marcheze Ziua Internaţională a Copilului Dispărut - 25 mai.

Sensibilizarea elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice în legătură cu dispariţiile voluntare în rândul copiilor şi conştientizarea populaţiei reprezintă obiectivele principale ale activităţilor care vor fi desfăşurate în acest context.
În acest context, poliţiştii de prevenire bihoreni şi partenerii de campanie au organizat întâlniri cu elevii şi profesorii din cadrul unor instituții de învățământ din Municipiul Oradea, ocazie cu care au fost prezentate recomandări adecvate, pe categorii de vârstă, au fost distribuite materiale cu caracter de informare şi au fost proiectate spoturi video cu mesaje preventive şi de sensibilizare.
Discuţiile interactive cu elevii au fost axate pe tematici precum relaţia cu persoanele necunoscute, paşii de urmat în cazul dispariţei, accesarea Internetului în siguranţă etc.
În acest context, miercuri, 25 mai, în Orășelul Copiilor din municipiul Oradea s-a desfăşurat o acţiune preventivă destinată părinţilor şi copiilor, în cadrul căreia organizatorii au abordat teme precum părăsirea voluntară a domiciliului de către minori, recomandări pentru a preveni fuga de acasă, paşi de urmat în caz de dispariţie a copilului.
Adulții și copiii prezenți în Orășelul Copiilor au discutat cu poliţiştii despre importanţa propriilor atitudini în reducerea riscului victimal, paşii de urmat în caz de dispariţie a copilului, ce trebuie să ştie copiii pentru a fi pregătiţi în cazul în care se rătăcesc sau se pierd.
În cadrul acțiunii, polițiștii de prevenire bihoreni au distribuit materiale preventive realizate pe acestă temă de către Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual - FOCUS şi Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Tot miercuri, 25 mai, la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor a avut loc o masă rotundă la care au participat reprezentanți ai instituției de protecție a copilului, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor. În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte legate de cauzele dispariţiilor, factori favorizanţi, cazuri concrete, măsuri de prevenire.
„De ce pleacă de acasă unii copii?"
Tot pentru a marca Ziua Internațională a Copilului Dispărut, polițiștii de prevenire bihoreni au desfăşurat întâlniri interactive cu elevii din clasele V- VIII din cadrul Liceului Teologic Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu" din municipiul Oradea, care au fost provocați să participe la un concurs de eseuri și desene cu tema „De ce pleacă de acasă unii copii?"
În acest context, joi, 26 mai, în Sala de festivități a Liceului Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu" avut loc festivitatea de premiere a câştigătorilor concursului. Polițiștii de prevenire bihoreni i-au premiat cu diplome pe cei 30 de elevi implicați creativ în concurs. Concursul a fost foarte atractiv pentru elevi, care au realizat compuneri prin care au demonstrat că au acumulat informaţiile transmise pe parcursul anului de polițiștii bihoreni.
Totodată, elevii au primit insigne cu floricele de „Nu-mă-uita", floarea care simbolizează copilul dispărut şi alte materiale de informare. Copiii din instituția de învățământ au primit din partea polițiștilor misiunea de a-i informa pe cei apropiați despre semnificaţia acestei zile şi despre existenţa numărului de telefon gratuit 116.000 - numărul unic european pentru sesizarea dispariţiilor de copii.
Trei din opiniile copiilor cu privire la motivele pentru care unii copii pleacă de acasă
1.„Încerc în mintea mea să îmi pun întrebarea „De ce ar fugi un copil de acasă?" Primul răspuns care îmi vine e acela că nu se simte iubit, că nu știe ce este a avea o familie. Și cum pot să definesc oare familia? Familia e cel mai cald loc din lume, e acolo unde înveți în fiecare zi o altă definiție a lui ,,Te iubesc!", unde prinzi aripi fără să îți dai seama. Familia e siguranță și liniște, îți aduce aminte întotdeauna cine ești și ce poți.
Sunt multe motive pentru care un copil alege să plece de acasă, însă de cele mai multe ori eu cred că face asta pentru a fugi de un loc cu amintiri triste, de a pleca de lângă familia din partea căreia nu simte afecțiune.
Pe de altă parte, sunt adolescenți, care, prin fuga de acasă, vor să demonstreze că pot fi independenți, că pot să protesteze împotriva regulilor stricte ale părinților.
Deși sunt o grămadă de motive pentru care un copil ar alege să fugă de acasă, motivul profund care stă la baza celorlalte este lipsa atenției, a comunicării și a iubirii din partea celor dragi.
Și pentru că am început cu o întrebare la care răspunsul a fost „nu știe ce este aceea familie", voi încheia spunând ca soluție la prevenirea „fugii de acasă" - „o familie plină de iubire", pentru că rezolvarea unei situații de criză stă în mâinile părinților.
Familia e singurul loc în care „iertare" și „iubire" se sciu cu „I" mare și dintr-un astfel de loc niciun copil nu își dorește să fugă". Locul I - BREJE LAVINIA MARIA,  cls. VIII-a, profesor coordonator Emilia Haș, Liceul Teologic Greco - Catolic „Iuliu Maniu" Oradea.
2.,,Facebook-ul, cea mai populară rețea de socializare din lume, este utilizată de majoritatea tinerilor din ziua de azi.
Sara, o fată serioasă și silitoare, în vârstă de paisprezece ani, își petrece timpul liber socializând cu diverse persoane din mediul virtual. Aceasta are un grup de prieteni pe care i-a cunoscut pe Facebook, în diferite fan-cluburi pentru anumiți artiști și vorbea constant cu ei, până când a avut parte de o experiență extrem de neplăcută, care a determinat-o să își schimbe părerea despre internet și a transformat-o totodată și într-o persoană mai înțeleaptă. (...)
-În urmă cu câteva luni, mi-am făcut două prietene pe Facebook, cu care am ținut constant legătura, până când una dintre ele m-a anunțat că face cu familia o excursie în Sibiu, orașul în care locuiesc eu, precizând faptul că i-ar plăcea să ne întâlnim. Fiind bune prietene, am stabilit să ne vedem, însă nu le-am spus nimic părinților, deoarece sunt foarte protectori și nu mi-ar fi dat voie să merg.
-Ce s-a întâmplat după?
-În după-amiaza în care urma să mă întâlnesc cu Maria, prietena mea virtuală, am mers într-un parc puțin mai retras, în care am stabilit să ne vedem. Când am ajuns, am dat peste un domn mai în vârstă (...) Aveți grijă cu cine comunicați și nu le ascundeți părinților voștri nimic. Aceștia vă vor doar binele!" - Locul I - REBECA NEGRITA, clasa a VI-a B, profesor coordonator Emilia Haș, Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu" Oradea.
3.,,Din păcate, realitatea este adesea dureroasă, căci auzim mereu știri despre dispariția unor copii. Uneori sunt găsiți după zile de căutări, alteori așteptarea durează o viață. Ne punem întrebarea „Cine este de vină?" Neglijența părinților, care lasă nesupravegheat, chiar și pentru câteva minute, copilul. Acesta, neștiutor,  se îndepărtează de casă sau de ai lui și nu mai știe drumul înapoi. Un astfel de caz a fost al unui băiețel mic, aflat cu părinții la pădure și care a luat-o singur într-un loc sălbatic, de unde nu a mai știut să se întoarcă." -  Locul I - CRISTEA IULIA, clasa a VIII-a, profesor coordonator Emilia Haș, Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu" din municipiul Oradea.
Poliţiştii de prevenire bihoreni vor continua acţiunile de informare a minorilor pentru evitarea comportamentelor delictuale, dar şi pentru adoptarea unor măsuri de autoprotecţie, în centrele de plasament şi casele de tip familial din Judeţul Bihor, aflate în subordinea D.G.A.S.P.C. Bihor.
În cadrul activităților preventive, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au utilizat 100 de afişe, 1.000 de pliante şi broşuri şi alte materiale promoţionale cu tematică adecvată.
Comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, al I.P.J. Bihor
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Împreună pentru siguranţa copiilor noştri!”

Trimite email
joi, 2 mai 2024, 18:34:39 Ora de vară a Europei de Est