Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Meridianul 0 la echinocțiul de toamnă

Sâmbătă, 23 septembrie 2006, în Cetatea Oradea

Meridianul 0 la echinocțiul de toamnă

Mircea Bradu și Primăria Oradea îmbrățișează inițiativa unor profesori și elevi de înființare a unui club astronomic în Oradea. Mergând chiar mai departe în valorificarea moștenirii culturale, președintele Fundației monumentelor istorice din Bihor propune ridicarea în Cetatea Oradea a unui monument pentru marcarea meridianului O.

Puțini elevi și tineri din Oradea cunosc faptul că timp de aproximativ  200 de ani (1464-1667) meridianul 0, meridianul de referință pentru realizarea hărților de navigație, a fost în Cetatea Oradea, lângă Clădirea Palatului Episcopal de atunci. „Vina” pentru o asemenea performanță (mondială) o poartă nimeni altul decât Iancu de Hunedoara.
 Redescoperirea și valorificarea moștenirii culturale
 Din 2003, Paszmany Nicoleta și Marin Bica, profesori inimoși, devotați științei și profesiei, inoculează elevilor microbul științei și al (re)descoperirilor moștenirii culturale valoroase pe care o are Oradea în domeniul astronomiei. Așa s-a ajuns ca în ultimii doi ani, elevi orădeni de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” și Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” să culeagă cele dintâi roade prin participare la etapa națională a olimpiadei de astronomie, tonul fiind dat de succesul național repurtat în 2003 de Adrian Vas și Szilagy Valentin ( elevii profesoarei Paszmany), la concursul național de la Călărași.
Tot în 2003, profesorul de fizică Marin Bica înființează la Școala „Dacia” primul cerc de astronomie din Oradea, unde, vorba dnei profesoare, „profesorul Bica face un altfel de școală pe bază de experimente simple”, iar din aproape în aproape, elevii ajung să (re)descopere că meridianul 0 „trece” prin Cetatea Oradea, că municipiul de pe Crișul Repede a deținut primul observator astronomic din Europa...și alte cele.
Mircea Bradu, om de cultură, consilier local și președinte al Fundației monumentelor istorice din Bihor, ia cunoștință din presă (din „Informația de Vest”) despre isprăvile, succesele și inițiativele elevilor celor doi profesori orădeni, și le sare în ajutor. Astfel s-a ajuns ca la început de an școlar (2006-2007), dl Mircea Bradu să le propună profesorilor coordonatori de proiect, și profesorilor de desen demararea unui concurs de desene pentru „Meridianul 0”(în vederea ridicării unui monument al meridianului 0 în Cetatea Oradea), asigurându-i și de înființarea unui club de astronomie, tot în cetate.
Sâmbătă, a fost stabilită poziția meridianului 0
 Sâmbătă, inițiatorii și organizatorii ineditului proiect s-au întâlnit cu reprezentanții presei în sala multifuncțională din Cetatea Oradea, pentru mediatizarea strategiei de lucru, dar și pentru primul  pas în materializarea inițiativelor. La eveniment, au participat directori de școli (prof. Florian Hava, directorul Școlii „Dacia”, prof. Mircea Mitran, directorul Școlii „Oltea Doamna”), profesori de desen din municipiul Oradea (în frunte cu prof. Dorina Sandru, șeful comisiei metodice a profesorilor de desen din Oradea), dl Dumitru Noane, „căpitanul” cetății, precum și elevii ( Sebeștean Zsolt, Ioana Lascu și Dan Cernea, din clasa a X-a G, Dan Olah, din XII G, Adrian Vas, student la Inginerie Tehnologică și Managerială; Denis Derecichei, clasa a VI-a A,  Marius Deaconu, clasa a VII-a E și Adrian-Octavian Dan, clasa a IX-a B)  care urmau să facă măsurătorile la ora echinocțiului de toamnă pentru stabilirea poziției meridianului 0.
Lecția de istorie (și astronomie)
În timpul efectuării măsurătorilor, profesorul Marin Bica a făcut trimiteri la istoricul evenimentului. Astfel aflăm că „stabilirea poziției meridianului 0 se datorează episcopului Ioan Vitez, profesorul copiilor lui Iancu de Hunedoara, care l-a adus în Oradea. Ioan Vitez și-a făcut studiile în Italia și a intrat în mișcarea renascentistă, fiind pasionat în special de astronomie. Episcopul fiind un pionier al înlăturării superstițiilor din rândul maselor a dorit să realizeze un tabel de predicție al eclipselor. În acest sens a scris fizicianului vienez Georg Peuerbach să-l ajute. Peuerbach a întocmit tabelele pentru eclipsele de Soare și de Lună și i-a trimis episcopului câteva instrumente astronomice ale vremii: astrolab, cadran solar… împreună cu indicații de folosire. Mai târziu l-a trimis pe cel mai bun student al său, Johannes Muller zis Regiomontanus.
Observațiile astronomice efectuate de Regiomontanus la Oradea împreună cu un canonic al episcopului au fost adunate în “Tabula Varadiensis”, care prezintă pozițiile Lunii și ale planetelor. Pentru calculele de longitudine e nevoie de un  meridian de referință. De dragul episcopului care l-a adus la Oradea, Regiomontanus a stabilit meridianul 0 în Cetatea Oradea. Primul Observator Astronomic din Europa a fost construit la Oradea de episcopul Ioan Vitez cu ajutorul financiar al regelui Matei Corvin... Rezultatele observațiilor astronomice efectuate în cetatea orădeană au fost folosite de navigatorii din perioada marilor descoperiri geografice. Astfel, Cristofor Columb declară că a purtat peste Atlantic un exemplar din „Tabula Varadiensis” pentru a calcula longitudinea folosindu-se de poziția Lunii, iar Amerigo Vespucci amintește în memoriile sale cum a învățat să măsoare longitudinea din aceste tabele. După moartea episcopului Ioan Vitez, Regiomontanus pleacă la Budapesta pentru a fi astrologul oficial al curții lui Matei Corvin, iar în 1471 ajunge la Nurnberg unde ridică al doilea observator astronomic european și continuă înregistrarea observațiilor în tabele. Tabelele sale (din Oradea și Nurnberg) au ajuns la Tycho Brahe, iar Kepler le-a folosit pentru a descoperi legile mișcării planetelor. Apoi traduce Almagestul lui Ptolemeu (chiar dacă era adeptul teoriei heliocentrice cu un secol înainte de Copernic) în latină și pune bazele geometriei sferice.
Concluzionând, putem spune că orașul nostru deține un loc fruntaș (de pionierat) în dezvoltarea științifică, iar materializarea acestor inițiative este îndreptățită, dar și benefică”, spunea prof. Marin Bica.
Experimentul din cetate
 Măsurătorile s-au efectuat în curtea cetății, în două puncte de lucru, sub coordonarea directă a celor doi profesori coordonatori. Dar, măsurători s-au făcut și vineri, 22 septembrie (cu concursul elevilor Bogdan Platona, Alexandru Sârb și Radu Hava), ca o măsură de precauție, în eventualitatea în care sâmbătă, la ora echinocțiului, condițiile meteo ar fi fost nefavorabile (pur și simplu absența Soarelui de pe bolta senină a Oradiei).
Prin urmare, monumentul va fi ridicat în mijlocul cetății sau sub turnul cu ceas (sunt vizate astfel două locuri de amenajare, după cum se exprima dl Mircea Bradu). Respectivul monument va marca direcția meridianului origine din Evul Mediu.
Pentru a determina această direcție, s-a desfășurat un experiment de măsurare a înălțimii Soarelui deasupra orizontului în jurul orei 13:39, folosind metodele tradiționale din acea perioadă. Principiul experimentului este următorul (explicat pe înțelesul tuturor de prof. Marin Bica): „se așază un obiect vertical drept și subțire de lungime cunoscută și se măsoară umbra acestuia în diferite momente de timp, însemnând capătul ei. Când valoarea umbrei e minimă are loc trecerea Soarelui la meridianul locului, iar direcția umbrei ne indică direcția meridianului. Se notează ora și lungimea minimă a umbrei care-i corespunde. Din lungimea umbrei și înălțimea obiectului se determină înălțimea Soarelui deasupra orizontului. La echinocțiu, latitudinea locului este complementul înălțimii Soarelui deasupra orizontului, deoarece atunci declinația Soarelui este 0. Longitudinea locului se calculează din ora notată cunoscând corecția din ecuația timpului în acea zi (+7’32”) și longitudinea meridianului central al fusului orar (30E). Se va trasa direcția meridianului pentru a stabili poziția monumentului și așezând o busolă pe acea linie se poate determina corecția de busolă (din calcule ar trebui să fie 7-8 grade spre vest, în Oradea), deoarece busola arată polul sud magnetic (aflat în nordul Canadei) și nu polul nord geografic. Din rezultatele măsurătorilor am constatat că zidul de vest al cetății urmează direcția meridianului și am regăsit valoarea de 47 pentru latitudine, iar culminația superioară a fost la ora 13:39:20. pentru corecția de busolă s-a determinat azimutul la valoarea de 7,5 spre vest față de direcția meridianului”.
Concursul cu premii, expoziția de desene...
 Lucrările de desen cu tema „Meridianul 0” se vor preda, în 5 octombrie, profesoarei Dorina Sandru (de la Școala „Dacia”), urmând ca în 8 octombrie, ele să fie expuse în sala multifuncțională din cadrul cetății. Cele mai valoroase lucrări vor fi premiate (premiul I - două milioane de lei vechi; premiul II -1,5 milioane, premiul III –un milion, precum și trei mențiuni de câte 500.000 de lei fiecare).
La inaugurarea monumentului (meridianul 0) și a clubului de astronomie, se intenționează organizarea unui alt gen de expoziție,  cu lansări de carte și invitați de marcă, specialiști din cadrul Institutului Astronomic din București, precum și alte personalități (printre care prof. univ. dr. Mircea Rusu), ceea ce nu poate decât să ne bucure, și să așteptăm cu viu interes ziua inaugurărilor!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Meridian 0, cu 36 de poze).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 02:23:35 Ora de vară a Europei de Est