Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Pelerinaj Șimleu Silvaniei - Sighetu Marmației

22 august - 1 septembrie

Pelerinaj Șimleu Silvaniei - Sighetu Marmației

Pelerinaj drag nouă și rodnic de fiecare dată. Un pelerinaj coordonat de către Dumnezeu pas cu pas și, recunoaștem, nu sunt puțini pași; sunt peste 165 de km.

Acest drum parcurs pe jos prin ploaie, prin soare, pe munți, pe văi, pe străzi și poteci, cu popasuri în parohiile prin care trecem - unde dormim în șuri pe fân, în corturi sau în casele sătenilor care ne așteaptă cu toată dragostea - ne antrenează curajul, încrederea în propriile persoane și încrederea în Dumnezeu, ne deschide noi drumuri, ne deschide ochii minții și ai sufletului. De ce? E simplu. Învățăm răbdarea, învățăm ascultarea, învățăm simplitatea, dăruirea. În acest pelerinaj avem ocazia de a ne dărui și de a dărui colegului de drum un zâmbet, un cuvânt, o îmbrățișare, un pahar cu apă, o rugăciune și nu numai. Acest pelerinaj deschide ochii minții deoarece timp de zece zile aflăm informații și realități de care poate nici nu ne-am întrebat vreodată sau pe care nici nu știm unde să le căutăm. Deschide ochii sufletului deoarece aici învățăm să ne rugăm, învățăm să observăm bogăția din jurul nostru, învățăm să fim simpli și să ne mulțumim cu puțin, avem ocazia de a participa zilnic la Sfintele Liturghii, avem ocazia de a ne face prieteni care-L au în inimă pe Christos, ni se oferă timpul de a-L lăuda și de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru viața noastră, pentru familiile noastre, pentru tot ceea ce ne-a oferit.
Acest pelerinaj de la Șimleu Silvaniei la Sighetu Marmației este un mare DAR pentru fiecare pelerin și pentru toți aceia care se încredințează rugăciunilor pelerinilor. Scopul principal al acestuia este de a-i cunoaște și de a-i cinsti pe martirii Bisericii Greco-Catolice și Romano-Catolice care au murit sub regimul comunist. Pe lângă episcopii și preoții martiri, facem cunoștință cu alte personalități marcante ale istoriei în general și ale bisericii, în special.
Anul acesta, în cel de-al 15-lea pelerinaj, am meditat la viața, slujirea și jertfa episcopilor Tit Liviu Chinezu, Iuliu Hirțe, Fericitul Anton Durcovici, precum și la viețile marcante ale lui Simion Bărnuțiu, preot greco-catolic și Corneliu Coposu, credincios al Bisericii Greco-Catolice; am vorbit despre Sfântul Luigi Orione și despre Fericitul Vladimir Ghika - de la toți luând exemplu de credință. Sunt sfinți și oameni care au trăit în sfințenie făcând binele tuturor, ducându-L pe Isus în toate locurile prin care au ajuns: fie în închisori, fie la catedre, fie în partidele politice, oamenilor săraci sau bogați, bolnavilor, copiilor sau adulților. Toată viața lor a fost precum o lumină care i-a inspirat pe cei din jur, o lumină care dăinuie și azi. Faptele lor sunt cele mai puternice exemple de credință și de iubire. Au murit jertfindu-se pentru binele neamului românesc, pentru binele bisericii. Am mai meditat la viața Sfinților Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea. De asemenea am mai aprofundat identitatea noii Episcopii Greco-Catolice, de București și a primului său păstor, Presfințitul Mihai Frățilă.
Așa cum este deja obiceiul, în 22 august, la Șimleu Silvaniei s-au întâlnit peste 80 de pelerini de diferite vârste, toți, însă cu suflete tinere, din diferite localități și județe, pentru a străbate un drum a cărui destinație a fost Sighetu Marmației, Cimitirul săracilor, un loc care pretinde tăcere, un loc sfânt în care se odihnesc episcopii noștri, fără un mormânt anume, fără o cruce anume, alături de alte și alte trupuri chinuite și aruncate în aceeași groapă, după moartea lor în închisoarea din Sighet. O închisoare care azi se numește „Memorial" tocmai pentru a aduce în memoria noastră, a noii generații tânăra generație care s-a maturizat în interiorul acelor ziduri. Tinerii de atunci care se bucurau de o farfurie cu terci, tineri torturați, batjocoriți, chinuiți, bătuți pentru că nu acceptau trădarea și minciuna. Pentru toți aceștia, în memoria acestora, noi pelerinii, străbatem pe jos mai bine de 165 km, ne rugăm pentru ei, ne rugăm pentru beatificarea episcopilor, le descoperim viața și încercăm să luăm exemplu renunțând timp de zece zile la televizor, la telefon, la internet și la alte mofturi care ne sunt permise acasă.
În data de 29 august, ne-am bucurat să putem celebra Sfânta Liturghie în Închisoarea din Sighet alături de câțiva foști deținuți, tineri atunci, bătrâni acum, dar care ne-au emoționat prin modestia lor și prin mărturia lor. „Cuvântul este una din cele mai mari creații ale lui Dumnezeu", după cum spunea dl profesor Nistor Man, fost deținut. Așa și este deoarece prin cuvânt noi am reușit să-i descoperim. Mulțumim lui Dumnezeu! „S-a pomenit aici de Preasfințitul Ioan Suciu de la Blaj. În 1948 a ținut un discurs în care spunea foarte clar „Iubiți tineri, dragi inimii mele, a sosit ceasul eroismului creștin pe pământ românesc" și așa a fost. A urmat o perioadă grea, de suferință fizică. Cât s-a suferit nu se va ști niciodată. Știu un singur lucru: că azi ne găsim aici în temniță și îmi amintesc de Sfântul Ioan Gură de Aur - [...] a vorbit de Pavel legat de lanțuri și prins la închisoare [...] lanțul lui Pavel este cel mai mare dar, mai mare decât darul de a vorbi în limbi, mai mare decât darul de a face orice[...].Și a intrat lanțul lui Pavel în temniță și pe toți i-a făcut trupul lui Christos și temnița a devenit biserică [...] și temnița a devenit mai luminoasă ca cerul. De ziua tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul ne întâlnim să asistăm la această frumoasă slujbă și să pomenim că acum 66 de ani [...]au intrat un grup mare de elevi. Un grup mare de elevi care nu credeau în materialism [....], nu credeau în materie superioară spiritului, nu credeau în comunism, nu credeau în ura doctrinară a comunismului, ci credeau în iubire, și credeau în onoare, în demnitate, în sacrificiu, chiar în moarte. [...]". Alte cuvinte sunt de prisos.
După câteva zile petrecute la Sighetu Marmației, în data de 30 august, familia pelerinilor s-a bucurat de o zi de reculegere spirituală, de o zi cu un program cultural-istoric în care au parcurs diferitele teme din broșura pelerinului, o zi încheiată printr-o frumoasă Adorație Euharistică - timp în care au avut ocazia de a-și pune ordine în gânduri, în inimi, de a se spovedi, de a se împărtăși la Liturghia care a urmat.
A doua zi, 31 august, după un alt program spiritual și cultural, cu toții am sărbătorit „revelionul bisericii", trecerea într-un nou an bisericesc. O seară în care ne-am bucurat împreună rugându-ne, cântând, dansând, făcând scenete.
Noul an bisericesc, l-am început de bună-dimineață cu o Sfântă Liturghie de mulțumire pentru aceste frumoase zile petrecute împreună, apoi ne-am luat rămas  bun unii de la alții, cu lacrimi în ochi, cu zâmbete, cu dorința de a ne revedea cât mai repede posibil și cu promisiunea de a fi mai buni și mai activi în viața bisericii. Am promis să fim pelerini pe tot parcursul anului, nu doar în perioada 22 august - 1 septembrie.
Mulțumim bunului Dumnezeu pentru această frumoasă lecție de viață care se repetă an de an, dar care se reîmprospătează an de an cu noi subiecte, cu noi suflete! Mulțumim organizatorilor, Preasfințitului Virgil Bercea și Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Congregației „Don Orione" din Oradea, pentru tot efortul depus în această nobilă acțiune! Mulțumim tuturor binefăcătorilor noștri, preoților, credincioșilor și autorităților din Șimleu Silvaniei, Bădăcin, Bocșa, Bocșița, Bulgari, Cehu Silvaniei, Ulmeni, Remeți pe Someș, Mireșu-Mare, Lăpușel, Baia Sprie, Hărnicești, Sighet-Șugău și Congregației Surorilor Maicii Domnului din Sighetu Marmației! De asemenea, mulțumim tuturor susținătorilor, pelerinilor și familiilor lor care au contribuit la împlinirea pelerinajului și de anul acesta!
Isus și Fecioara Maria să trimită binecuvântările lor asupra noastră!
Ana Maria Oros, Șimleu Silvaniei
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pelerinaj Șimleu Silvaniei - Sighetu Marmației.

Trimite email
vineri, 3 mai 2024, 08:23:07 Ora de vară a Europei de Est